f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

З 6 по 9 грудня у Будинку кіно відбудеться ХXV Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК–2018: у рідній гавані»

27.11.2018

З 6 по 9 грудня 2018 року у київському Будинку кіно відбудеться ХXV Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК–2018: у рідній гавані».

Цього року ми святкуємо свій 25-тий ювілей і знову зібрали для свого улюбленого глядача найкращі анімаційні фільми з усього світу.

З 1989 року Міжнародний фестиваль анімаційних фільмів «КРОК» знайомить не лише професіоналів, а й глядачів різного віку та верств населення із найкращими зразками вітчизняного та світового анімаційного кіно, як сучасного, так і класичного. На «КРОК» завжди чекають, його люблять. Він завжди дивує програмою, радує неймовірно затишною, сімейною атмосферою, дарує сюрпризи та несподівані зустрічі. Цього року «КРОК» традиційно представить увесь спектр нових течій світової анімації, демонструючи роботи як визнаних майстрів, так і дебютантів, які своїми оригінальними ідеями надихають анімаційне мистецтво.

Засновники фестивалю:

  • Міністерство культури України,

  • Державне агентство України з питань кіно,

  • Національна спілка кінематографістів України.

Фестиваль «КРОК–2018: у рідній гавані» проводиться за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Департаменту культури Київської міської державної адміністрації.

Партнер фестивалю - Посольство Швейцарії в Україні.

Партнери спеціальних програм фестивалю: «Артхаус Трафік», «Рік французької мови в Україні (2018/2019) Francophonie Ukraine».

Президент фестивалю – режисер, народний артист України Давид Черкаський

У конкурсну програму цьогорічного фестивалю увійшли 150 фільмів з 40 країн. Всього ж на селекцію було подано 1312 заявок з 64 країн.

В Національній конкурсній програмі (показ 8 грудня о 16:30) приймають участь дванадцять анімаційних робіт:

  1. «Anna Rayner – Darkest Blue», реж. Оксана Курмаз

  2. «DÖNER», реж. Денис Сполітак

  3. «Дзвінка читає Мишка», реж. Людмила Ткачикова

  4. «Кінець/The End», реж. Микита Лиськов

  5. «Котку», реж. Анастасія Фалілеєва

  6. «Мімікрія», реж. Фройд М. Вайзер

  7. «Монах/Monk», реж. Сашко Даниленко

  8. «Про Марка Львовича Тюльпанова, який розмовляв з квітами», реж. Дана Кавеліна

  9. «Ромео і Джульєтта?», реж. Юлія Шалікова

  10. «Світ навпаки», реж. Ольга Гаврилова

  11. «Чому ковбасу нарізають під кутом», реж. Вікторія Войткевич

  12. «Як розвеселити самотність?», реж. Степан Коваль

Міжнародна конкурсна програма налічує 70 фільмів і складається з шести змістовних та захопливих програм:

Програма №1 «Доторкнутися небес» (показ 6 грудня)

Програма №2 «Ми ж люди, в решті-решт» (показ 7 грудня)

Програма №3 «Демонстрація довершеності…» (показ 8 грудня)

Програма №4 «Чолотварини» (показ 8 грудня)

Програма №5 «Бережись інтуїції» (показ 9 грудня)

Програма №6 «Зразковий портрет» (показ 9 грудня)

Конкурсну програму оцінюватиме авторитетне журі, до якого увійшли знані майстри, фахівці української анімації:

Голова журі - Наталія Чернишева, режисер, художник-постановник, викладач;

Анатолій Лавренишин, режисер, художник;

Стас Сантимов, режисер, художник, аніматор (переможець торішнього Міжнародного фестивалю анімаційних фільмів «КРОК» у рідній гавані);

Станіслав Сукненко, кінознавець, редактор кіно й телебачення, режисер;

Віталій Хало, продюсер.

За підтримки Посольства Швейцарії в Україні ми запросити до Києва легенду світового анімаційного кіно, режисера та художника Жоржа Швіцгебеля (Швейцарія). Ми щиро радіємо з того, що Жорж приїде до нас з майстер-класом (8 грудня) та ретроспективою своїх найкращих фільмів (7 грудня).

Також до Києва для проведення майстер-класу завітає наш колишній земляк, один із засновників анімаційної студії «Пілот», лауреат численних міжнародних кінофестивалів, славетний режисер Ігор Ковальов (Україна, США) (9 грудня).

«КРОК–2018: у рідній гавані» підготував програми і для дитячої аудиторії. В рамках рубрики «Родинний кінозал» будуть показані:

Володар премії «Сезар» за найкращий анімаційний фільм 2018 р. Повнометражний анімаційний фільм «Великий злий Лис та інші історії», (Франція, Бельгія, 2017 рік) Режисери: Патрік Імбер, Бенжаман Ренне. (8 грудня)

Та спеціальна півторагодинна програма - прем’єри найкращих анімаційних фільмів (2017 - 2018 рр.) для дітей віку 6-12 років. (9 грудня)

Традиційно фестивальні кінопокази насичені ретроспектива і ювілейними програмами. Заплановані: спеціальна програма фільмів - володарів Гран-Прі «КРОКу» за 25-ть фестивальних років та програма «Студенти для студентів», до якої увійшли найкращі дипломні та дебютні анімаційні фільми світу. Лауреати численних міжнародних кінофестивалів (2016-2018).

6 грудня на Відкритті фестивалю «КРОК» у рідній гавані» ми подаруємо глядачам невимовно ніжний та поетичний фільм «Знаєшь, мамо, де я був?», режисера Лео Габріадзе. Це чарівна та зворушлива стрічка про те, як пройти перевірку на людяність, осягнути співчуття й знайти красу в дрібницях життя.

У картині йдеться про важливі теми дорослішання, пізнання світу і оточуючих, працьовитості і покликання, прощення і покаяння. Грузинське післявоєнне містечко Кутаїсі, село Баноджа, Німеччина кінця 90-х, вожді і диктатори; страшний розбійник, прекрасна Маргарита дочка Піросмані ... Любляча мама, бабуся з дідусем, що побиваються за загиблим сином-льотчиком, полонені німці на будівництві, жаба, що вміє розмовляти ... Злидні 40-х, повоєнне життя упроголодь ... І гумор! Неповторні інтонації і мелодійна мова… Моменти екранного життя подані ненав'язливо, а трагізм обставин пом'якшує любов, яка пронизує кожного героя і кожну деталь цієї неймовірної історії.

 

«Цей розкішний торт!» новий фільм бельгійських режисерів, давніх друзів та постійних учасників «КРОКу» Емми Де Свааф та Марка Рулса буде демонструватись у другий фестивальний день, 7 грудня.  

Анімаційна стрічка стала справжньою сенсацією на цьогорічному Двотижневику режисерів у Каннах та на найстарішому анімаційному фестивалі світу в Ансі (Франція). «Цей розкішний торт!» вразив глядачів та критиків поєднанням тонкого абсурду, вбивчого гумору та ніжної меланхолії.

Фільм розповідає про колоніальне минуле Європи й має форму антології з п’яти різних пронизливо ніжних та щемливих новел, що викликають почуття жалю й навіть сльози. Драматичні події фільму розгортаються наприкінці 19 століття і розповідають про долю неврівноваженого короля, пігмея середнього віку, який працює «попільничкою» у розкішному готелі, нездару-бізнесмена, що відправився в експедицію подалі від кредиторів, зниклого швейцара та молодого солдата-дезертира.

Усього лише за півроку фільм встиг отримати велику кількість нагород від найавторитетніших фестивалів світу.

У день Закриття фестивалю «КРОК» у рідній гавані» (9 грудня) відбудеться Національна прем’єра повнометражного фільму-мюзиклу, фільму-провокації, фільму-одкровення у виконанні знаного американського режисера-аніматора Ніни Пейлі. Цього року Ніна повторила свій особистий рекорд десятирічної давнини і після гучного фільму «Сита співає блюз» знову абсолютно поодинці створила нову повнометражну картину «Седер-Мазохізм». Центральний сюжет фільму - єврейський пасхальний Седер - ритуальна трапеза напередодні Песаха, під час якої в сімейному колі прийнято розповідати про події книги Ісход. Комедійно-хуліганська манера оповіді Ніни спонукала її героїв: Мойсея, євреїв, фараона, єгиптян, стародавніх язичницьких богинь, жертовних тварин і навіть саму Смерть танцювати і співати хіти від Армстронга «Let my people go» до Леннона, Led Zeppelin, і навіть «Paroles, paroles» Даліди.

«Прощавайте, Маестро!» 30 жовтня цього року сталася невиправна трагедія – пішов з життя легенда світового анімаційного кіно, Президент нашого фестивалю, режисер Давид Янович Черкаський.

В пам’ять про великого Майстра 8 грудня ми покажемо документальний фільм «Давид Черкаський» з циклу «Світ анімації або анімація світу», реж. Ірини Марголіной та короткометражний анімаційний фільм «Крила», який за життя створив Давид Янович.

Кульмінаційний момент фестивалю – церемонії Закриття (9 грудня). За рішенням журі ми традиційно назвемо нові зіркові імена у світовій анімації або підтвердимо майстерність вже знаних корифеїв.

Для усіх зацікавлених поціновувачів авторської анімації повідомляємо – усі наші заходи та покази безкоштовні! Головне - своєчасно реєструватись, або приїхати до нас за квитками у будні з 11 до 19 години з 29 листопада по 4 грудня (другий поверх Будинку кіно, офіс №208 (вул. Саксаганського, 6). Кількість запрошень обмежена. Видаватися вони будуть за наявності.

Офіційна інформація.