f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

ЯК ДОСЛІДИТИ КОРПОРАТИВНИЙ ЗЛОЧИН?

24.03.2019

У кінотеатрі "Жовтень", відкрився 16-й кінофестиваль Docudays UA - фестиваль неігрових фільмів про права людини. Він триватиме до 30 березня, покази відбуватимуться на 15 майданчиках (кінотеатри "Київ", "Ліра" і т.д.). Програму можна дослідити на фестивальному сайті. В ній, окрім фільмів, чимало дуже цікавих дискусій.

 

Зокрема, раджу подивитись ретроспективу фільмів ОЛЕКСАНДРА КОВАЛЯ у приміщенні Національного центру О.Довженка (24-26 березня).

Ну, а на відкритті фестивалю показали кінострічку "BELLINGCAT: ПРАВДА В СВІТІ ПОСТПРАВДИ" голандського режисера ГАНСА ПУЛА. Герої стрічки громадські журналісти, об"єднані під назвою Bellingcat. Саме громадські, тобто йдеться не про якесь професійне видання, ЗМІ. Вони на добровільних началах досліджують резонансні злочини (катастрофу MH17, отруєння російського шпигуна у Британії).

Організація народилася 5 років тому і досягла великих успіхів. І це якийсь новий феномен - громадська журналістика! Такі собі журналісти-волонтери... Як відомо, є такі і в Україні. Як мінімум одна причина появи такого явища є зрозумілою - журналісти професійних ЗМІ, як правило, надто залежні від їхніх власників. А вони, незрідка, далеко не завжди хочуть, аби щось справді розслідувалось...

Сергій Тримбач, кінокритик

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach?fref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARCSpJe_OYwVRz2Jdc7G0z7a3PzOQDi0UEYGgBKuNm5B2P8A7S3p1B2KUlyR9BGMUgheDN7TCsy4TOZ5