f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

"ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ" - В ТЕАТРІ ФОЛЬКЛОРУ

21.05.2019

Минулої п"ятниці подивився прем"єрну виставу "ТІНІ ЗАБУТИХ ПРЕДКІВ", за знаменитою повістю Михайла Коцюбинського. В унікальному театрі - Київському академічному театрі Українського фольклору (Київ, вул. Івана Миколайчука, 3-А).

Звісно, мимоволі виникає порівняння із знаменитим фільмом Сергія Параджанова. В легендарній стрічці оповідається про те, як людина порушує всі усталені (намертво, в буквальному сенсі слова) правила життя патріархального колективу, і це призводить до страшних покарань героєві, Іванкові Палійчуку (тому самому, якого зіграв Іван Миколайчук).

Версія Театру фольклору (режисер-постановник і автор інсценізації ТЕТЯНА МАТАСОВА) інша, навіть у чомусь протилежна - тут колектив об"єднується, мобілізується, аби нейтралізувати вплив магічних, містичних (жанр вистави визначено як МІСТЕРІЯ) сил, які прагнуть зламати людину. І колектив перемагає. Відтак народна пісня "Вербовая дощечка", яку обожнював і навіть любив наспівувати Параджанов, у фіналі сприймається як натхненна переможна реляція.

Сподобалися виконавці ролей Івана та Марічки - Олександр Кирик і Катерина Березницька, які є студентами-четвертокурсниками Університету ім. І.Карпенка-Карого. Сподобалися й інші актори, з ансамблю випадав, на мій погляд, хіба що виконавець ролі Юри Мольфара Олександр Сердюк (надто прозаїчний).

Прем"єра збіглася в часі із 100 днями директорування (вона ж і художній керівник театру) Ільїної Генсицької-Семенцової. Бажаю нових успіхів! Містерія в тому також, що приміщення театру розташовано поруч будинку (№ 5), в якому жив Іван Миколайчук. Не дивно, що вдова митця, МАРІЯ МИКОЛАЙЧУК (сусідка!), була першою глядачкою вистави.

Сергій ТРИМБАЧ

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach?fref=search&__tn__

=%2Cd%2CP-R&eid=ARCCBEhFnDk6QFjG_xO98u2ke2tB8At-

22Md3lX1GlDXvlj611bN6OBT3td7YdTXLFG6N4rsFapc2eIh