f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Коментар щодо прийняття рішення Секретаріатом НСКУ про здобуття Премії імені Богдана Хмельницького.

01.08.2019

Офіційна довідка: У Міністерстві оборони України відповідно до Положення про премію імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 18 травня 2015 року № 217, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 04 червня 2015 року за № 655/27100 (зі змінами) оголошено конкурс на здобуття премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва в 2019 році.

http://www.mil.gov.ua/diyalnist/nashi-konkursi/premiya-imeni-bogdana-hmelniczkogo.html

В оновленій редакції постанови від 23 серпня 2016 року N 525 Кабінету Міністрів України йдеться про п’ять номінацій, спрямованих на висвітлення діяльності Збройних Сил України.

Окремо зазначені Національна спілка письменників України та Національна спілка кінематографістів України.

Цей пріоритет вимагає від українських кінематографістів тримати щорічно в полі зору затверджену ідейно - тематичну спрямованість, особливо в час глобальної воєнної загрози та бойових дій на території нашої держави.

У 2015 році кінодраматург та кінознавець, член НСКУ Богдан Жолдак став переможцем у літературному конкурсі як автор книги «Укри».

У 2017 році премія за рішенням Комітету була присуджена продюсеру Антону Сладкевичу за кінокартину «Полон» (режисер – постановник, член НСКУ Анатолій Матешко).

У 2018 році поданий на конкурс документальний фільм «10 секунд» режисера Юлії Гонтарук залишився без присудження премії.

На липневому Секретаріаті НСКУ поточного року голова Рейтингової комісії Сергій Борденюк повідомив про прийняте на засіданні рішення визначити два кінотвори на відповідну тематику і запропонувати на затвердження Секретаріатом Спілки:

1.документальний фільм режисера Катерини Стрельченко «Вірю, чекаю, молюся»

https://www.youtube.com/watch?v=RUBPcv3wSjI

2.документальний фільм режисерів Леоніда Кантера та Івана Яснія «МІФ»

https://www.youtube.com/watch?v=WKRShDKhfA4

Секретаріат НСКУ проголосував за фільм «МІФ».

Наступним кроком є звернення Секретаріату НСКУ до Комітету Міністерства оборони України по присудженню премії імені Богдана Хмельницького у складі Міністерства культури України, Міністерства освіти і науки та інших творчих спілок, що діють на громадських засадах і вирішують лавреатство в номінації «твори кіномистецтва військової тематики».

Комісія НСКУ з інформаційної політики

Прес – центр НСКУ