f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

100 ЛІТ ЮХИМУ БЕРЕЗІНУ (ШТЕПСЕЛЮ)

13.11.2019

ЮХИМ ЙОСИПОВИЧ БЕРЕЗІН (1919, Одеса - 2004, Ізраїль, Петах-Тикв), естрадний, кінематографічний і телевізійний псевдонім ШТЕПСЕЛЬ.

Цю парочку, ТАРАПУНЬКУ (ЮРІЙ ТИМОШЕНКО) і ШТЕПСЕЛЯ знала вся Україна, увесь Радянський Союз. До їх жартівлиних перемовин прислухались, їхні скетчі мали незмінний успіх. Вони ж зробили й чимало комедійних кінострічок, до чого їх спонукав ще великий Олександр Довженко.

До речі, це неправда, що ТАРАПУНЬКА і ШТЕПСЕЛЬ знущались з української мови і українців - оскільки, мовляв, персонаж Тимошенка простенький надто, і говорить суржиком, а от БЕРЕЗІН такий собі російськомовний інтелектуал. . Насправді ШТЕПСЕЛЬ не інтелектуал, він говорить суконно-чиновним "язиком" і весь час потрапляє під іронічний "вогонь" Тарапуньки. Баналізми-трюїзми Штепселя весь час опускались Тарапунькою - себто по суті справи він збиткувався над поверховістю і примітивністю такого собі "городського" типа.

Після смерті Тимошенка (1994) БЕРЕЗІН спробував щось робити самостійно, але швидко зрозумів - публіка сприймає його тільки в парі зі своїм багатолітнім партнером. І зійшов зі сцени, а невдовзі виїхав з України..

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach?

https://www.youtube.com/watch?v=ptAChzg_6Nw

https://www.youtube.com/watch?v=Dnvc-eXiaeI