f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

НЕ ПРОПАЛА ГРАМОТА. 3 СЕРПНЯ - ДЕНЬ ПАМ'ЯТІ ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА

04.08.2020

ІВАН МИКОЛАЙЧУК (15.06. 1941, с. Чортория, Чернівецька обл. - 3.08. 1987, Київ) - митець Божою милістю, людина, що несла в собі Красу, творила ту Красу. Може тому Бог і забрав його так рано на Небеса...

Тільки ж скільки фільмів, сценаріїв, образів лишились незреалізованими!?

Одна із мрій МИКОЛАЙЧУКОВИХ - сценарій і фільм "ТИСЯЧА СНОПІВ ВІТРУ", ліро-епічний філософський епос. Контури тієї фантазійної стрічки лишились у пам"яті, в уяві Іванового побратима, кінооператора Юрія Гармаша, який знімав з ним фільми "Вавилон ХХ", "Така пізня, така тепла осінь".

І от нині завершилась робота над сценарієм "Тисяча снопів вітру", за Миколайчуком, автори сценарію Юрій Гармаш і знаний драматург театру і кіно Павло Ар"є (назву лишень п"єсу "На початках і наприкінці часів", за якою поставлено виставу "Сталкери" у Молодому театрі, режисер Ст. Жирков та фільм "Брама" Володимира Тихого). Сценарій я читав, посвідчу: його авторам перед ІВАНОМ МИКОЛАЙЧУКОМ соромно не буде. Попереду огром роботи... І перше - знайти режисера.

Він назавжди, ІВАН МИКОЛАЙЧУК, в Україні, в душах наших, у порухах самого українського Космосу.

Йому було 46 літ...

Що полишає по собі артист? А те, що й будь-яка інша людина – образи. Тільки ж у чому різниця? Актор дарує нам у спадок образ людини як такої, очищеної від випадковостей і побутових наростів.

У „Книзі сяяння”, писаної ще у ХІІІ столітті, говориться про те, що & bdquo;образ людини містить у собі всі світи горні й дольні”, що образ той обрано „Святим Старцем” (Богом) для Себе Самого (цитую за однією з книг Сергія Авєринцева).

Може надто красиво виходить, а тільки ж напевно правда: артист, митець своїм образом (образами) пов”язує нас із Господом. І те, що складається у вселенську скарбничку образів, то є не стільки людський вибір, скільки селекція Самого!

А МИКОЛАЙЧУК був ще й сценаристом, режисером (помер на самому початку режисерського шляху), блискучим знавцем народної музики... З ним пішов цілий світ, про який так боляче і так світло думати...


Sergiy Trymbach

НСКУ, Національна кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach