f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНООПЕРАТОР ВАЛЕРІЙ БАШКАТОВ (1940 - 2005)

07.08.2020

Цього літа, у червні, БАШКАТОВУ виповнилось би 80 літ. Одначе вже 15 років, як його немає серед нас. Видатний, без перебільшень, кінооператор, життя якого зламалось у 90-ті, коли кількома ударами перебили хребет кінематографу...

Sergiy Trymbach

ВАЛЕРІЙ БАШКАТОВ надзвичайно відчував простір, магію його впливу на часову субстанцію, на сприйняття часо-простору у відчуттях людини. У фільмі "З НУДЬГИ / СКУКИ РАДИ" (1968) режисера Артура Войтецького, за оповіданням Максима Горького, людина чавиться тим простором, губиться в ньому, не може зібрати себе як таку...

У "ТРОНЦІ" (1971), за романом Олеся Гончара (і це краща, на мою думку, екранізація творів письменника), того ж А.Войтецького, степ сам по собі живий, він дихає, одначе у тому диханні вже чується атомний передчорнобильський скрип коси самої смерті.

І ще фільми з Войтецьким - за Чеховим: "Оповіді про любов" (1980) та "Історія одного кохання" (1981), де драматизм любовних стосунків чоловіка й жінки полягає в іншому - тісноті, ущільненості буття, в якому так важко почутися вільним і непокріпаченим: для самовиявлення, для любові (одну з кращих своїх ролей тут зіграла Лариса Кадочникова, яка цілком довірилась оператору і його камері).

Не випадково, що саме БАШКАТОВА покликав Леонід Осика у фільм "Увійдіть, стражденні!" (1987) - бо ж там піски, мало не пустеля і, за контрастом - оазис рукотворний. Протиставлення Культури, яка творить живий простір, і Цивілізації, яка той простір, і час з ним, коли не нищить - так машинізує, скорочує до розмірів метрів і міліметрів. Мисляча камера була в руках БАШКАТОВА, вона жила і мислила космічними категоріями...

Й потому були ще, з ОСИКОЮ, "Етюди про Врубеля" (1989) і "Подарунок на іменини" (1991). А далі - катастрофа кіно і безробіття. Безробіття такого Майстра!

Вічна пам"ять ВАЛЕРІЮ БАШКАТОВУ! Дивімось його фільми, робімо все, аби кіно, українське кіно більше не гинуло, разом з людьми, яке його творили і творять.

Ольга Кипнис Сергій Васильович, вибачте, але у Валерія Івановича день народження у червні.

Sergiy Trymbach Дякую, уточню. Одначе червень пропустив, так що цей текст все одно дійсний. Хочу у пам"ять про Башкатова показати в Будинку кіно кілька його фільмів - з коментарями.

Sergiy Trymbach

НСКУ, Українська кіноакадемія

https://www.facebook.com/sergiy.trymbach

Валерий Башкатов. Памяти кинооператора

https://www.youtube.com/watch?v=FC6oUX3je9A