f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Журнал «Кіно-Театр», перший номер за 2021 рік

29.01.2021

Хтось пам’ятає його як несамовитого імператора Петра І у «Молитві за гетьмана Мазепу», хтось пізнає його як сміливого кіборга, когось він вразив роллю у безглуздій комедії, а хтось цінує його за вистави в театрі на Подолі. Все це він, В’ячеслав Довженко, багатоплановий і неосяжний. Ви бачите його фото на обкладинці, а це значить, що ми вмістили його розповідь у рубриці «Обличчя» – і читається вона з інтересом, тому що відверта і щира.

Зовсім скоро в Україні інтелігенція відзначатиме 150-річчя Лесі Українки. Про неї вже багато сказано, в тому числі мовою екрану, та її високоінтелектуальні й сповнені палких пристрастей твори не перестають притягувати наших сучасників. Про те, як театр і кіно освоюють цей материк, – читайте в цьому номері.

Болем відгукується в Україні тривала боротьба білорусів за справедливість проти жорстокого диктатора. На ці події оперативно відгукнувся Херсонський театр ім. Куліша – тут ще 1 жовтня з’явилась вистава «Ображені. Білорусь» за п’єсою Андрія Курейчика. Ще три вистави – уже на київських сценах («Берегиня», «Дикий театр», «Сузір’я») – рецензують наші оглядачі Вікторія Котенок, Юлій Швець та Олександр Саква, демонструючи барвисту палітру вподобань наших театрів. А Лариса Брюховецька, Анастасія Канівець, Сергій Тримбач рецензують шість українських фільмів, які цієї осені вийшли в прокат («Тарас. Повернення», «Атлантида», «Погані дороги», «Числа», «Ми є… ми поруч», «Зірка Давида Черкаського»). Ті, хто дивився два телесеріали, що стали помітними подіями в телепросторі – «І будуть люди» Аркадія Непиталюка і «Доброволець» Ахтема Сеітаблаєва, – також зможуть ознайомитися з їх аналізом та інтерпретацією. Зарубіжне кіно представлене фільмами «Навколо сонця» Олівера Крімпаса та «Пісня імен» Франсуа Жирара.

Нинішнього року справжнім дивом слід вважати театральні фестивалі не онлайн, а вживу. Саме такі відбулися в Херсоні («Мельпомена Таврії») та на Придніпров’ї («Січеславна 2020») – огляди цих подій підготував Юлій Швець. В рубриці «Діалог» гостює цього разу митець по-своєму унікальний: казкар і сценарист Сашко Лірник.

Нещодавно відійшов у вічність кінорежисер науково-популярного кіно Віктор Олендер. У першому числі можна прочитати про його ретельно опрацьовані й інформативно насичені фільми-портрети Фелікса Соболєва, Ізраїля Гольдштейна та Костянтина Степанкова.

В цьому номері чимало мистецької хроніки, яка свідчить про інтенсивне кінематографічне життя в Україні.

https://uk-ua.facebook.com/201565946705667/photos/

pb.201565946705667.-2207520000../1587686431426938/?type=3&theater