f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики: «Державна підтримка творчих спілок в Україні"

23.01.2021

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України: «Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення»

Слухання відбулися у Комітеті 21 січня.

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України

Опубліковано 21 січня 2021, о 14:02

Відкриваючи захід, голова Комітету Микита Потураєв зазначив, що важливо сформувати змішану систему фінансування творчих спілок: базове фінансування та можливість залучати гранти.

Виступ голови НСКУ Олеся ЯНЧУКА

https://www.youtube.com/watch?v=zv2OF-M2dPs 

дивитись з 3:10:00

Перший заступник Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зазначив, що державне фінансування не задовольняє потреб творчих спілок. Тому Міністерство буде ініціювати розробку спеціальної державної програми.

Згідно з Єдиним реєстром громадських формувань в Україні зареєстровано 48 творчих спілок, з них 10 – в Автономній Республіці Крим, 12 творчих спілок мають статус національних. У 1997 році було прийнято базовий Закон України «Про професійних творчих працівників та творчі спілки», який визначає правовий статус професійних творчих працівників, встановлює правові, соціальні, економічні та організаційні засади діяльності творчих спілок у галузі культури та мистецтва.

Експерт ЄС-ПРООН в Україні Павло Білаш презентував аналітичний звіт за результатами оцінювання ефективності застосування окремих законодавчих актів, що регламентують державну підтримку творчих спілок «Державна підтримка творчих спілок в Україні».

Дослідження розглядає законодавчу базу, джерела фінансування, основні проблеми та пропонує набір дій, спрямованих на їх вирішення. Експерт зауважив, що ця тема достатньо не досліджена та породжує сталу думку про меншовартість творчих спілок. Хоча вони давно стали помітним явищем у сфері культурного життя та представляють більшість видів культури, щороку організовують та проводять сотні різноманітних заходів і формують культурний простір держави. За словами Павла Білаша, серед важливих проблем - нерівномірний розподіл державної підтримки та відсутність розробленого державою єдиного механізму фінансування.

«Партнерство держави з творчими спілками треба посилювати, оскільки воно є корисним і взаємовигідним для розвитку культури та мистецтва», - резюмував експерт.

Виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів розповіла про програми отримання грантів для реалізації культурно-мистецьких проектів. Станом на сьогодні є 13 програм, у яких можуть взяти участь творчі спілки. У 2018 -2020 роках творчі спілки виграли грантів на 15 млн грн.

Заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук підкреслила важливість конкурсного шляху для залучення коштів на розвиток організацій.Також учасники наголосили на необхідності оновлення законодавства. Серед пропозицій - розробка законодавства для підтримки меценатства, що реально стимулюватиме суб’єктів господарювання, фізичних осіб, які фінансово підтримуватимуть діяльність у сфері культури і мистецтв; актуалізації законодавства про культуру та творчі спілки; запровадження нормативно-правових механізмів здійснення творчими спілками функції громадського контролю за додержанням вимог законодавства у сфері захисту суспільної моралі тощо.

У своїх виступах представники творчих спілок відзначили важливість такого майданчика для обговорення, порушили теми діяльності на місцевому рівні, забезпечення приміщеннями, питання оренди, сплати комунальних платежів на пільгових умовах, роботи в умовах пандемії тощо.

Свої пропозиції для вирішення проблем представили керівники та члени Національної спілки журналістів, Спілки дизайнерів, Спілки рекламістів, Національної спілки композиторів, Творчої спілки «Європейська медійна спілка», Національної спілки кінематографістів, Національної спілки письменників та інших. Голова Національної хореографічної спілки Мирослав Вантух зауважив що українській культурі світ аплодує стоячи, але державна підтримка дуже потрібна, бо творчі спілки - гарантія розвитку національної культури та альтернативи їм наразі немає. Народний депутат Софія Федина наголосила на необхідності промоції творчих спілок, їхнього розвитку та фінансування в умовах децентралізації. Стратегічний радник Програми USAID РАДА Наталія Гнидюк розповіла про міжнародний досвід діяльності професійних творчих об’єднань За результатами обговорення Комітет підготує відповідні рекомендації. Захід проведено за підтримки Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН з парламентської реформи.

Аналітичний звіт за результатами оцінювання ефективності застосування окремих законодавчих актів, що регламентують державну підтримку творчих спілок.

Інформаційна довідка «Іноземний досвід функціонування творчих спілок».

https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/201769.html