f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Голова НСКУ Сергій Тримбач взяв участь у «круглому столі» «Вирішення актуальних питань розвитку культури і мистецтва у 2014 році»

25.12.2013

24 грудня у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства Укрінформ відбулося засідання «круглого столу» на тему «Вирішення актуальних питань розвитку культури і мистецтва у 2014 році», організоване Міністерством культури України. Розмову вів віце-прем’єр міністр України Костянтин Грищенко. Серед учасників міністр культури Леонід Новохатько, перший заступник міністра культури Тимофій Кохан, голови національних спілок, директори театрів та художніх колективів, бібліотек.

У своєму виступі голова Національної спілки художників України та голова Координаційної ради національних спілок Володимир Чепелик заторкнув питання щодо необхідності пільгового оподаткування спілок. «Бо ж виходить, – сказав В.Чепелик, – що ми сплачуємо до 70 відсотків отриманих прибутків. Чому таким є ставлення до нас?». Голова Національної спілки композиторів Ігор Щербаков зауважив, що державна підтримка діяльності спілок є незначною, хоча їхня Спілка, скажімо, проводить музичні фестивалі, пропагує твори вітчизняних композиторів.

Виступ на «круглому столі» голови Національної спілки кінематографістів України Сергія Тримбача:

Перше, на що хочу звернути увагу шановних віце-прем’єра та міністра культури – у проекті Державного бюджету на 2014 рік радикально зменшено витрати на фільмовиробництво та в цілому на галузь. Як мінімум, це викликає подив – адже саме за нинішньої влади уперше за останні два десятиліття відбулися суттєві зрушення в кінематографі, з’явилися доволі успішні фільми, з’явилося нове покоління кінематографістів... І що ж – далі не треба? Аж 113 мільйонів передбачено на виробництво фільмів, на тридцять мільйонів менше, ніж у попередньому році. З врахуванням того, що  фінансування зупинено вже у цьому році, грошей у 2014-му вистачить тільки на те, щоб профінансувати проекти, які виграли конкурс 2013-го, та й то не всі. По суті справи йдеться про зупинку кінопроцесу... До речі, при цьому бюджет Мінкультури збільшено на 60 мільйонів. Це добре, звичайно. Зокрема, радує, що фінансування театрів збільшено на 22 мільйони. Тільки ж чому таке ставлення до кіно, чим ми завинили? Просив би керівників уряду відреагувати,тим більше, що йдеться не бозна про яку суму.

Ставлення до культури в цілому прикро характеризується однією лиш цифрою – наскільки мені відомо, бюджет державного каналу «Культура» складає приблизно 12 мільйонів гривень, півтора мільйонів доларів. Для порівняння – бюджет російського каналу «Культура» дорівнює 200 мільйонів доларів. Мало не у двісті разів різниця. Три камери, одне авто, неможливість виїхати за межі Києва – що ж це за канал такий? Прем’єр-міністр Микола Азаров обіцяв збільшити бюджет «Культури» до 90 мільйонів – і який же результат?

І ще один нюанс. Вже не перший рік дебатується необхідність прийняття Верховною Радою закону «Про збір на кінематографію» – віз і нині там. Тим часом це вирішило б питання про створення Фонду (Рахунку) на підтримку національного кінематографа. Так само необхідно внести деякі зміни до чинного закону «Про кінематографію» – наприклад щодо збільшення частки забезпечення державної підтримки кінопроектів з 50  до 70% (практика показує, що 50-процентна підтримка призводить до складнощів у реалізації проектів).

Давно перезріла проблема реформування державних кіностудій, що перебувають в лежачому, украй вбогому становищі. Одначе заплановане обговорення цього питання на Колегії Мінкультури так і не відбулося. Що казати, уже три місяці Національна кіностудія імені Довженка без гендиректора, й питання не вирішується. Леонід Михайлович Новохатько добре знає позицію нашої Спілки та колективу студії – ми пропонуємо призначити директором режисера та продюсера Олеся Янчука. Все ж таки давайте якнайскоріше вирішувати проблеми, а не робити вигляд, що їх не існує.   

Голова НСКУ Сергій Тримбач звернувся до голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності В’ячеслава Кириленка з проханням докласти всіх зусиль задля того, аби в проекті Державного бюджету на 2014 рік фінансування кінематографа було принаймні на рівні 2013 року. Хоча реально й це фінансування було зупинено в останньому кварталі поточного року.