f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Червневі спогади. Згадуємо Петра ВЕСКЛЯРОВА - діда Панаса, улюбленця дітей та дорослих.

10.06.2021

Україноманія/Ukrainemania

10 червня (28 травня) 1911 року народився Петро Юхимович Вескляров, український актор театру та кіно, телеведучий, улюбленець дітей та дорослих - Дід Панас


Петро Юхимович Вескляров народився в райцентрі Тальне, що на Черкащині. Пишався своїм козацьким, українським корінням. Коли діти на вулицях питали його: «Дідусю, а Ви козак?» Він ствердно відповідав: «Так, дитинко - я, мій дід, всі ми козаки, бо походимо з Коліївщини».

https://www.youtube.com/watch?v=vO-EPWDRXJY

За деякими розповідями прізвище Петра Юхимовича зазнало змін під час війни з нацизмом: від єврейського Вескляр до Вескляров. Це сталося після втечі з нацистського фільтраційного табору. Петру Юхимовичу вдалося приховати своє єврейське походження.

Працював на київській залізниці, де організував театральний гурток, згодом його відправляють до Луцька, у Волинський обласний музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка, де він працював до 1959 року. Там було зіграно чимало ролей: Миколу Задорожнього з «Украденого щастя», Командора з «Камінного господаря», Монтанеллі з «Овода» тощо.

https://www.youtube.com/watch?v=J9vsdacrLU4

Талановитого, фактурного, харизматичного актора помітили кінорежисери та почали запрошувати на зйомки у фільмах. Згодом Вескляров переїздить до столиці, де активно знімається у багатьох фільмах. Серед них: «Олекса Довбуш», «Гадюка», «Циган», «Іванна», «Вій», « Забудьте слово смерть» тощо. Відзнявся коло 50 фільмах.

Проте найбільше запам'ятався малечі та старшому глядачеві, як байкар Дідусь Панас. Українська вишиванка Весклярова часом дратувала керівництво телебачення, його подекуди звинувачували в націоналізмі, а в 1970-х рр. кілька разів навіть намагалися замінити. Але від цієї ідеї довелося відмовитися під тиском обурених телеглядачів, які засипали студію Довженка та дирекцію УТ листами з проханнями повернути дідуся Панаса на екран і він повертався. Відданий українець, який ніколи не зраджував своєї мови та вишиванки неодноразово звинувачувався у націоналізмі.

https://www.facebook.com/ukrayinomania

Дід Панас. Зіркова і печальна історія легенди українського телебачення

https://www.bbc.com/ukrainian/features-57408579

Петру Юхимовичу Весклярову (Діду Панасу) – 110

https://matrix-info.com/petru-yuhymovychu-vesklyarovu-didu-panasu-110/?fbclid=IwAR3Jk_YaVV_OgTgYY8CkwDfRpWslxnxsJpgfQi0oiQk5-QAOmcsqVEcifGA