f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

КІНЕМАТОГРАФІСТИ - НОВІ АКАДЕМІКИ ТА ЧЛЕНИ-КОРЕСПОНДЕНТИ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ

13.06.2021

Sergiy Trymbach разом з Oles Yanchuk.

11 червня, на загальних зборах Академії мистецтв, дійсним членом (академіком) НАМУ обрано режисера та художника кіно і театру СЕРГІЯ МАСЛОБОЙЩИКОВА (фільми "Сільський лікар", 1988, "Інший", 1989, "Співачка Жозефіна та Мишачий народ", 1994, "Шум вітру", 2002, "Люди Майдану", 2005, "Український аргумент", 2015, "Яса", 2021). Цьогоріч Сергій став лауреатом Національної премії імені Тараса Шевченка за виставу "Verba" (за "Лісовою піснею" Лесі Українки, театр імені І.Франка). Митець дивовижно широкого профілю, таланту і громадянської порядності й одваги.


Найщиріші вітання Сергієві і його дружині та Музі, актрисі театру і кіно Аллі Сергійко (дуже хвалять її за роль у новому фільмі Маслобойщикова "Яса", який я ще не бачив).

Членами -кореспондентами Національної академії мистецтв України обрано кінорежисерів СЕРГІЯ БУКОВСЬКОГО, ЛЕСЯ САНІНА, РОМАНА ШИРМАНА, ОЛЕСЯ ЯНЧУКА ТА історика кіно ВОЛОДИМИРА МИСЛАВСЬКОГО.

СЕРГІЙ БУКОВСЬКИЙ - режисер неігрового кіно колосальної професійної і власне творчої потуги. Рівень його фільмів - незмінно світовий. А яка проникливість щодо життя народного, і яка мужність в осмисленні того життя. Ніколи не забуду той день, коли уперше, в залі "Укркінохроніки", уперше побачив фільм "Завтра свято". Так трапилось, я був один у залі і зненацька просто заплакав: переді мною жили на екрані живі люди, жінки, яких стара радянська система експлуатувала без найменшого сорому. І вся фальш ідеологічної картинки постала у жорсткому світлі камери Буковського і Володі Кукоренчука... І потім - потім ні разу Сергій не обманув мої глядацькі сподівання, ні разу не схибив. Одного разу я навіть мав можливість працювати з ним - на фільмі "Живі" (2008), і це було незабутньо.

Мої вітання - Сергієві і його дружині, редакторові і сценаристу, та що там - його Музі Вікторії Бондар! І, звичайно, мамі, актрисі Ніні Василівні Антоновій (на фото вона із Сергієм під час вручення призу Одеського кінофестивалю - фільму "Головна роль", героїнею якого і є Ніна Антонова).

ЛЕСЬ САНІН - режисер ігрового та неігрового кіно, учень Леоніда Осики. Автор фільму "Мамай", який став одним із провість появи нового покоління вітчизняної режисури. Потому був "Поводир" (2013), складно облаштована стрічка, що явила нові грані таланту Саніна. І нині чекаємо на "Довбуша"... Крім того низка неігрових фільмів...

РОМАН ШИРМАН - вийшов із надр "Київнаукфільму", студії, що явила світові феномен колективного генія. Автор багатьох яскравих неігрових фільмів, у тому числі картини "Небезпечно вільна людина" (про Сергія Параджанова), кращої, на погляд багатьох експертів і простих глядачів, стрічки про генія. Крайня робота - "Базиль" (2020 - про знаменитого футболіста і тренера Олега Базилевича), що стала цьогорічним лауреатом премії "Київ" імені Івана Миколайчука. А ще були й ігрові картини - "Прикольна казка" (2008) і "Тепер я буду любити тебе" (2015). Автор низки книг, серед яких і підручники з режисури. Крім того, Роман - талановитий педагог.

Мої вітання Романові і його матінці, а власне всій родині!

ОЛЕСЬ ЯНЧУК - кінорежисер, сценарист, генеральний директор Національної кіностудії імені О.Довженка, голова Національної спілки кінематографістів України. Добре пригадую дебют Янчука - короткометражну стрічку "В далеку путь" (1989). Талановитий і вигадливий погляд на життя і його примхливу архітектуру. За два роки був фільм "Голод-33" (1991), який багато в чому просто приголомшив - своєю безпощадною правдою про трагедію Голодомору. Окрім всього - видатна якість пластики (оператори Василь Бородін, Михайло Кретов), у якій прозирають традиції європейського живопису, починаючи від середньовіччя... Мало хто знає, що Янчук починав свій шлях в кіно з фотографа, кореспондента журналу "Новини кіноекрану"... В останні роки має подвійне навантаження - очолює Довженкову кіностудію та Спілку кінематографістів. Суцільні тобі проблеми... Попри те зумів поставити фільм "Таємний щоденник Симона Петлюри" (2018).

Вітання панові Олесю, його дружині та усій славній родині!

Найщиріші вітання й історику кіно ВОЛОДИМИРУ МИСЛАВСЬКОМУ (Харків). Одначе про нього вже окремим постом, завтра.