f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Скрізь стукали і перестукувались...

06.02.2016

5 лютого 2016 року відбувся круглий стіл «Майбутнє російського продукту на українському телеринку».

В ньому взяли участь керівники провідних українських телеканалів і компаній-виробників серіалів, народний депутат Вікторія Сюмар, голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, заступник голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Уляна Фещук. Національну спілку кінематографістів України представляв голова Спілки Сергій Тримбач.

Під час обговорення, присвяченого захисту українського інформаційного простору шляхом квотування російської аудіовізуальної продукції, раптово зайшла мова про Спілку – її історію та сучасність.

Подаємо коментар голови НСКУ Сергія Тримбача.

Під час учорашнього круглого столу «Майбутнє російського продукту на українському телеринку» між мною і продюсером, гендиректором телекомпанії PRO TV Віктором Приходьком відбувся невеликий «дискусіон».

Приходько заявив, що ми живемо за законами і нормативами, написаними ще до 1953 року. Зокрема, за Сталіна народжено і багато організацій, в тому числі Спілку кінематографістів. Для того, аби КГБ могло контролювати митців.

Я змушений був повідомити Приходькові, що Спілку кінематографістів було організовано вже за часів Хрущовської відлиги, на рубежі 1950-60-х. І то тільки завдяки енергії та впливовості Івана Пир'єва та Михайла Ромма.

Ні ЦК КПСС, ні КГБ ніякої такої кіноСпілки не хотіло. Одна справа письменники і композитори, їх як «єдінолічніков» треба було зганяти в спілки-колгоспи, а кінематографісти й так працювали на фабриці...

Продюсер і тут докинув, що йому відомі списки митців, які служили КГБ. І навів приклад – от, судився він колись з одним, так він був агентом КГБ.

Моя відповідь: «І що? Ви можете назвати хоча б одну сферу життя, де б не був присутній КГБ? Були, звичайно, і в середовищі кінематографістів донощики. Це що, привід ліквідувати сьогодні Спілку, спілки? Тоді багато що доведеться понищити».

Варто було б нагадати, що саме Спілка кінематографістів у часи Перестройки зробила чимало для повалення тодішньої системи.

Приходько заявив далі, що КГБ завербувало багатьох із вищих сфер українського життя, і тепер у Москві на них є компромат...

З цим я погодився: так, є така версія, виглядає правдоподібно. Більше того, пояснює деякі гібридні особливості поведінки частини українських політиків вищого ешелону...

Словом, тут ми зійшлися. Не кінематографісти і їх спілчанське об'єднання вороги, ох, не в них причина бід. Але ж як хочеться іноді показати пальчиком, знайти «агентів впливу» пріснопам'ятного минулого серед митців, інтелектуалів.

Чи ж туди б'єте, Івани? Може, спершу історію вивчіть?

Сергій Тримбач