f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Підсумки засідання Секретаріату Правління НСКУ 27 січня 2016 року

22.02.2016

27 січня 2016 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, на якому були розглянуті такі питання:

  • про діяльність обласних контор кінопрокату;
  • про діяльність Координаційної ради національних творчих спілок України;
  • про скликання VIII пленуму Правління НСКУ;
  • про щорічну премію НСКУ найкращим фільмам року;
  • про висунення кінотворів на здобуття Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука.

Про діяльність обласних контор кінопрокату

Голова Комісії НСКУ з питань кіномережі та кінопрокату Юрій Ріпенко повідомив, що останнім часом зросли загрози існуванню обласних контор кінопрокату. Таких організацій в Україні лишилося сім, і більшість із них – особливо ті, що не мають в управлінні власного кінотеатру, – перебувають у скрутному становищі. Місцева влада у прагненні скоротити бюджетні видатки збирається ліквідувати їх, адже вони займаються збитковою діяльністю – роблять безкоштовні кіносеанси, обслуговують сільську мережу.

Нині депутати Львівської облради планують ліквідувати Львівську контору кінопрокату, а понад тисячу фільмокопій передати місцевому БТІ. Цікавить їх у цьому випадку приміщення, в якому розташовано контору кінопрокату, а фільмофонд і його збереження – ні. Зрештою, в Україні уже був схожий випадок: після об’єднання контори кінопрокату із іншим комунальним підприємством у Сумах кінопрокатної організації не стало.

Голова НСКУ Сергій Тримбач поінформував, що з цього приводу Спілкою були спрямовані звернення до Віце-прем’єр-міністра, міністра культури В’ячеслава Кириленка та голови Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Миколи Княжицького, а також керівництву Львівської та Вінницької областей. Необхідно зберегти обласні контори кінопрокату. За нинішніх умов саме вони дозволяють забезпечити поширення українського кінематографа країною, адже приватні кінотеатри не працюють у малих районних центрах і сільській місцевості і загалом неохоче беруться за прокат українського кіно. Зокрема, якби у Києві не існувало комунального підприємства «Київкінофільм», створити кінотеатр українського фільму «Ліра» було б неможливим.

Про діяльність Координаційної ради національних творчих спілок України

Голова НСКУ Сергій Тримбач повідомив, що нині перед усіма без виключення національними творчими спілками України постала проблема виживання.

Державна фінансова підтримка творчих спілок – дуже незначна. У 2016 році з бюджету десятьом творчим спілкам планують виділити близько 2,5 млн. гривень, але й таке фінансування довелося відстоювати, відбиваючи численні атаки – у тому числі з боку народних депутатів.

Ситуація багато в чому є парадоксальною: держава підтримує церкву (зокрема «великого друга України» церкву Московського патріархату) та релігійні організації, які, як відомо, аж ніяк не бідують, одначе послідовно душить творчі спілки, зауважив Сергій Тримбач. Щоправда, у нинішнього керівництва Міністерства культури часом вдається досягнути розуміння наших проблем.

Фінансово-економічну скруту підживлює зростання комунальних платежів і податкового навантаження, зокрема, збільшення земельного податку. Також попри демократичну риторику влади у її відносинах із суспільством зберігається дикий формалізм, що ускладнює пошук оптимальних рішень наявних проблем.

Координаційна рада національних творчих спілок України у своїй діяльності намагається чинити спротив негативним процесам.

Про скликання VIII пленуму Правління НСКУ

Голова НСКУ Сергій Тримбач позитивно оцінив підсумки VII пленуму Правління НСКУ, в рамках якого було розглянуто низку важливих для вітчизняного кінематографа питань: про стан кіноосвіти, кінопрокат і кінодистрибуцію українських фільмів, а також про здобутки і втрати законотворчості у сфері екранних мистецтв останніх років.

Водночас, члени Секретаріату зазначили, що докладно обговорити усі підняті – масштабні – теми під час пленуму виявилося непросто. Тож вирішили, що на VIII пленум Правління НСКУ, який відбудеться 16 березня 2016 року, буде винесено меншу кількість питань. Порядок денний пленуму буде узгоджено на наступному засіданні Секретаріату.

Про щорічну премію НСКУ найкращим фільмам року

Заступник голови Спілки з творчих питань Роман Ширман поінформував про початок приймання робіт на третю премію НСКУ найкращим фільмам року та ознайомив членів Секретаріату із кандидатурами членів журі премії.

Секретаріат затвердив склад журі премії, а також встановив, що приймання робіт триватиме з 1 лютого по 1 березня 2016 року, а церемонія нагородження лауреатів відбудеться – вже традиційно – у травні, в рамках урочистого закриття сезону Будинку кіно. Склад журі премії буде оприлюднено після узгодження з кожним його членом осібно.

Під час обговорення було зазначено, що премія НСКУ найкращим фільмам року має отримати власне ім’я. Було вирішено оголосити конкурс на назву премії та вивчити пропозиції кінематографічної спільноти.

Про висунення кінотворів на здобуття Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука

На розгляд Рейтингової комісії НСКУ надійшло два фільмі, висунуті на здобуття Мистецької премії «Київ» імені Івана Миколайчука у галузі кіномистецтва: «І Бог зробив крок у порожнечу» (реж. Заза Буадзе) та «Вознесіння» (реж. Євген Політов).

Голова комісії Сергій Борденюк повідомив, що за підсумками обговорення та таємного голосування Рейтингова комісія визначила кандидатом від НСКУ на здобуття премії стрічку Зази Буадзе «І Бог зробив крок у порожнечу». Секретаріат затвердив це рішення.

Також на засіданні Секретаріату було прийнято рішення щодо відзначення кіномитців із нагоди ювілеїв та 30-річчя Чорнобильської катастрофи, а режисерів Марину Степанську та Катерину Горностай висунули на здобуття Премії Кабінету Міністрів України за особливі досягнення молоді у розбудові України. Було обговорено і низку поточних питань із життя Спілки.

Сергій Васильєв