f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Афіша Будинку кіно на 11 та 12 травня

10.05.2016

11 та 12 травня 2016 року у Будинку кіно відбудеться низка мистецьких подій.

У середу, 11 травня, у Синій залі член НСКУ Юрій Шевчук прочитає публічну лекцію «Що таке національний кінематограф. Світовий досвід і українська практика».

У лекції обговорюватиметься питання про те, що таке національний кінематограф з точки зору сучасних його теорій, що побутують на Заході. За якими рисами визначають національний фільм в США, Великобританії, Франції, Росії. Яке значення у національному фільмі мають сюжет-оповідь, мова, актори, режисер, глядач, виробник, ринок, уряд. Якими засобами національну ідентичність типово виражають на екрані сьогодні, коли глобалізація супроводжується посиленням націоналістичних настроїв у світі.

Юрій Шевчук працює лектором української мови та культури Департаменту слов’янських мов та Інституту ім. Аверела Гаримана Колумбійського університету, Нью-Йорк, США, викладаючи курси «Історія українського кінематографа», «Совєтський, пост-совєтський, колоніальний, постколоніальний кінематограф». Він є засновником і директором Українського кіноклубу Колумбійського університету, пише і публічно виступає про проблеми українського кінематографу, культури та ідентичності.

Також 11 травня у Синій залі буде започатковано ретроспективний показ фільмів видатного кінорежисера Юрія Іллєнка (до 80-річчя від дня народження) і відбудеться показ стрічки Юрія Іллєнка «Вечір на Івана Купала» (1968), відзнятої за оповіданням Миколи Гоголя. Вступне слово перед показом скажуть Михайло Іллєнко та Лариса Кадочнікова, що знімалися у фільмі, а також кінознавці Сергій Тримбач і Людмила Новікова.

Ретроспектива фільмів Юрія Іллєнка до 80-річчя від дня народження видатного митця відбуватиметься у травні у Будинку кіно, кінотеатрі українського фільму «Ліра» та кінотеатрі «Київська Русь» (тут покажуть «Молитву за гетьмана Мазепу»). Зокрема, у Синій залі Будинку кіно будуть показані стрічки Юрія Іллєнка «Наперекір усьому», «Мріяти і жити», «Свято печеної картоплі» і «Смужка нескошених диких квітів».

У четвер, 12 травня, у Червоній залі в рамках проекту «Мистецькі фільми в Будинку кіно», який представляє секретар Правління НСКУ, член Європейської кіноакадемії Алік Шпилюк, відбудеться показ драми Тодда МакКарті «У центрі уваги» (США, Канада, 2015). Девушка и парень хвастаются ссылкой на порно оригинал взрослой онлайн коллекции

В основу стрічки лягло журналістське розслідування газети The Boston Globe, що викрило педофільський скандал. Автори розслідування зуміли довести, що деякі священики Бостона чіплялися до дітей, при цьому кардинал і архієпископ міської церкви Бернард Лоу знав про це. Фільм здобув дві премії «Оскар» – найкращому фільму і за найкращий оригінальний сценарій, а також низку інших престижних нагород.

Також у четвер, 12 травня, у Синій залі відбудуться покази VII Міжнародного фестивалю імені Вадима Чубасова «Молоде телебачення».

Більше інформації про події Будинку кіно тут>>>.

Власна інформація НСКУ