f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Експерти групи «Культура» РПР і члени НСКУ проти законопроекту №4461 щодо ОКУ

27.10.2016

Експерти групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ закликали народних депутатів відхилити законопроект 4461, оскільки він суттєво погіршує стан захисту інтелектуальної власності і суперечить засадам відповідного законодавства ЄС.

Позицію експертів групи «Культура» РПР підтримали члени НСКУ:

  • голова Спілки Сергій Тримбач,
  • секретар Комісії з авторських прав, новообраний голова Спілки Тарас Ткаченко,
  • секретар Комісії з інформаційної політики Володимир Войтенко,
  • генеральний директор ВГО «Сінема» (ОКУ) Володимир Гронський. 

Законопроект №4461 від 18.04.2016 р. «Про внесення змін до Закону України «Про авторське право і суміжні права» щодо діяльності організацій колективного управління», попри задекларовану мету: забезпечення прозорості в діяльності організацій колективного управління (далі ? «ОКУ»), розроблення прозорого механізму збору, розподілу та виплати винагороди, як це передбачалося «Планом пріоритетних дій Уряду на 2016 рік», цій меті не відповідає та жодним чином не спрямований на її втілення.

Цей законопроект також суттєво відходить від завдань імплементації положень Директиви 2014/26/ЄС від 26 лютого 2014 р. «Про колективне управління авторським та суміжними правами та мульти-територіальне ліцензування прав на музичні твори з метою онлайн використання на внутрішньому ринку».

Законопроект пропонує передати взагалі усі повноваження з управління майновими правами до єдиної організації колективного управління (мега-ОКУ і монополії), не розрізняючи при цьому ані категорій правовласників (авторів і володарів суміжних прав, які мають дещо різні інтереси), ані специфіки і, відповідно, вимог щодо сфер (видів) використання об’єктів інтелектуальної власності, ані процедур узгодження між собою інтересів правовласників і користувачів; а також не враховує необхідність відповідних механізмів контролю (нагляду) за своєю діяльністю та накладання санкцій при некоректних діях чи зловживаннях.

Від ідеї утворення такої єдиної мега-ОКУ застерігають керівники найбільш авторитетних світових авторсько-правових організацій: Генеральний директор CISAC Гаді Орон, Генеральний директор GESAC Веронік Десброссес, Генеральний директор ICMP Коко Кремона і Виконавчий директор IFPI Френсіс Мур. Їх стурбованість підтримує й Єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

До того ж, вадою цього законопроекту є те, що його неможливо доопрацювати ані в першому, ані другому читанні. Йдеться про значну кількість принципових правових норм, яких цей законопроект не врахував і які можуть взагалі лишитися неврегульованими, оскільки структурно цього зробити вже буде неможливо.

Щоб відобразити належним чином всю необхідну специфіку (за європейською практикою), необхідно прийняти окремий нормативно-правовий акт, який стосується тільки сфери колективного управління, а не доповнення до існуючого закону «Про авторське право і суміжні права».

Проект такого окремого Закону України «Про колективне управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав» є на завершальному етапі підготовки експертами галузі (потребує не більше 2-3 місяці на узгодження позицій суб’єктів галузі), й саме його прийняття і імплементація дозволять впорядкувати повноваження у сферах (видах) використання прав і в категоріях правовласників, а також скоротити кількість ОКУ. Він повністю відповідає меті реформування галузі і створює умови для ефективної та сталої системи колективного управління в Україні.

З детальною позицією групи «Культура» РПР стосовно законопроекту №4461 можна ознайомитися тут>>>.

Експерти групи «Культура» Реанімаційного Пакету Реформ