f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Програма І-го Всеукраїнського форуму «Кінохвиля»

03.11.2016

З 3 по 12 листопада 2016 року у Тернополі відбувається І-ий Всеукраїнський форум «Кінохвиля», співорганізатором якого є Національна спілка кінематографістів України.

Окрім показів низки українських фільмів — нових та класичних стрічок — захід передбачає проведення численних майстер-класів і круглих столів, присвячених широкому колу питань розвитку українського кінематографу.

Участь у форумі беруть чинний голова НСКУ Сергій Тримбач і новообраний голова Спілки Тарас Ткаченко та члени Спілки.

Подаємо Програму І-ої «Кінохвилі».

3 листопада «Дивимось українське: фільми, що надихають».

12.00 — Прес-конференція за участі:

  • Пилип Іллєнко — голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер, актор;
  • Сергій Тримбач — український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, чинний голова Національної спілки кінематографістів України, президент Асоціації кінокритиків НСКУ, автор багатьох публікацій з історії та сучасності українського кіно;
  • Тарас Ткаченко — український кінорежисер, новообраний голова НСКУ, режисер фільму «Гніздо горлиці»; 
  • Володимир Філіппов — продюсер, художник, співзасновник і генпродюсер продюсерського центру «Інсайтмедіа»;
  • Сергій Надал — міський голова Тернополя;
  • В’ячеслав Хім’як — народний артист України, викладач ТНПУ ім. В.Гнатюка;
  • Тарас Ковальчук — КП «Туристично-інформаційний центр».

Оголошення конкурсів на:

  • кращий документальний фільм про І-ий Всеукраїнський форум «КіноХвиля»;
  • мистецький твір, створений під враженнями від форуму.

13.00 — Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

«Тарас Трясило» (чорно-білий німий фільм, реж. П. Чардинін, 1926 р., 72 хв.).

Історичний фільм, котрий у 1937-му отримав назву «Повість про гаряче серце». Створений за однойменною поемою Володимира Сосюри. Знятий у жанрі народної епічної трагедії про боротьбу козаків на чолі з козацьким гетьманом Тарасом Трясилою проти польської шляхти у XVII столітті.

14.15«Алім» (чорно-білий німий фільм, реж. Г. Тасін, 1926 р., 61 хв.).

Перший кримськотатарський німий чорно-білий фільм про боротьбу кримськотатарського селянина з багатіями у XIX столітті. Сюжет фільму базується на легенді про «кримськотатарського Робін Гуда». На шкіряній фабриці Алі-бая працює селянин Алім. Протестуючи проти нелюдських умов праці, він підбурює працівників до бунту. Для придушення повстання прибуває загін казаків. Алім з товаришами тікає в гори. Його ім’я наводить жах на поміщиків, мурзів та чиновників. Проти кримськотатарського Робіна Гуда влада відправляє війська…

У 1937 році стрічку, над якою працювали чільні кримськотатарські етнографи і драматурги, вилучили з прокату, а самих творців — репресували.

15.45 – «Запорожець за Дунаєм» (чорно-білий фільм, реж. І. Кавалерідзе, 1937 р., 74 хв.).

Перша українська народна опера. Глядача чекають прекрасна музика, арії, дуети, хори, живі, повнокровні образи, ситуації, забарвлені добрим, народним гумором. У 1775 році, після ліквідації Запорізької Січі, частина запорожців у пошуках «вільних земель», під впливом козацької старшини переселилася за Дунай і потрапила під владу султанської Туреччини. Фільм переносить глядача у володіння турецького султана, який частенько, переодягнувшись в одяг простолюдина, прогулювався своїми землями… Одного разу він зустрів запорізького козака Івана Карася і запросив його у гості. Славний запорожець, не відаючи, у кого він гостював, випросив у султана вольну і собі, і всім задунайським запорожцям…

17.00 — Вітальне слово організаторів Форуму («Cinema City», вул. Текстильна, 28Ч).

17.20 — Вступне слово: Володимир Філіппов — продюсер фільму «Гніздо горлиці», Тарас Ткаченко — режисер-постановник, автор сценарію.

17.40 — Передпрем’єрний показ фільму «Гніздо горлиці» (реж. Т.Ткаченко, 2016 р., 102 хв.).

Фільм, знятий за реальними подіями, став сенсацією Одеського міжнародного кінофестивалю-2016, нагороджений «Золотим Дюком» як найкращий український фільм.

Життя Дарини (Римма Зюбіна) в італійській родині, де вона доглядала за старою синьйорою було б нестерпним, якби не її син Алессандро (Мауро Чіпріані). У кожного з них — своє минуле, яке не відпускає, але тепло і щирість ваблять їх одне до одного. Після повернення в Україну до чоловіка (Віталій Лінецький) і доньки, Дарині доведеться зробити непростий вибір між життям, яке вона знала, і тим, яке привезла з собою.

17.40 — Спілкування із Володимиром Філіпповим — продюсером фільму «Гніздо горлиці», Риммою Зюбіною — актрисою, Тарасом Ткаченком — кінорежисером, сценаристом, Пилипом Іллєнком — головою Державного агентства України з питань кіно, продюсером.

4 листопада — «Сучасному українському кіно — бути!».

12.00Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

«Васька-реформатор» (чорно-білий німий фільм, реж. О.Довженко, Ф.Лопатинський, 1926 р.., 49 хв.).

Перший кінофільм, знятий Олександром Довженком. Розпочинав фільмувати кінострічку Фавст Лопатинський, який не знайшов спільної мови із керівництвом студії. Сценарій — Олександра Довженка.

За сюжетом, головний герой фільму — хлопчик Вася. Син фабричної робітниці, він змалечку росте самостійним. Історія хлопчика, котрий потрапляє у різні смішні історії. Йому прагнеться подвигів і він починає їх здійснювати. За один насичений пригодами день, Вася встигає витягнути з води чоловіка, що тонув, покататись на чужій машині, вивести на чисту воду попа і впіймати злодія в себе вдома. Ексцентрична комедія, що передбачає чималу кількість трюків та сміхових ситуативних перетворень.

12.50 – «Визволення» (чорно-білий документальний фільм, реж. О.Довженко, Ю.Солнцева, 1940 р., 68 хв.).

Документально-історичний фільм-хроніка про приєднання Галичини до Радянської України. У вересні 1939 року, коли за пактом Молотова-Ріббентропа територія прибалтійських країн та Західної України перейшла до Радянського Союзу, Довженка відрядили в Галичину як режисера-документаліста. Впродовж двох місяців Довженко із операторами об’їжджає західні землі України для створення фільму, що мав демонструвати «визвольний» похід Червоної Армії землями, які вийшли з-під «гніту буржуазної Польщі». Група побувала у Тернополі. Хоча те, що фільм мав чітке ідеологічне спрямування не викликає сумнівів, за художньо-естетичними якостями він поповнив скарбницю документального кіно. Геніальна рука майстра зафіксувала не лише «визвольний похід» і бурхливі оплески мітингів та народних зборів, а й перелякані обличчя галичан, які відчули «радість визволення».

14.00Інформаційна панель: «Довженко: правда і міфи».

Модератор – Сергій Тримбач – український кінокритик, кінознавець, кіносценарист, чинний голова Національної спілки кінематографістів України, президент Асоціації кінокритиків НСКУ, автор багатьох публікацій, присвячених історії і сучасності українського кіно, довженкознавець.

15.30 — Кава-брейк.

16.00Інформаційно-дискусійна панель: «Сучасне українське кіно. Рецепт успіху: держава, ринок, глядач».

Учасники — режисери, продюсери, актори, юристи, представники кінотеатрів. Модератор: Пилип Іллєнко — голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер.

17.40 — Кава-брейк.

18.00Кіноперегляд.

Вступне слово: Віктор Вілгелм – продюсер, співавтор сценарію фільму «Осінні спогади».

18.10 — Перегляд повнометражного художнього фільму ірано-чесько-українського виробництва «Осінні спогади» (реж. Алі Фахр Мусаві, 2016 р., 101 хв.).

Дія фільму відбувається в селі на Прикарпатті, на кордоні із Євросоюзом. Наскрізною темою фільму є пережита героями війна, яка незалежно від того, де вона відбувається, приносить біди простим людям. Проте під її тиском герої не втрачають головного — людяності, любові…

Сюжет фільму — це історія кохання і спогадів трьох людей. Перший з них – це молодий український музикант, який добровільно пішов у військо, щоб взяти участь в АТО і захистити свою рідну землю. Після поранення він приїжджає на лікування у Західну Україну, де знаходить нових друзів і закохується в молоду іракську дівчину-біженку. Але її вже кохає його новий друг — старший за віком чоловік, місцевий скульптор, який пережив особисту драму і намагається почати життя спочатку.

20.00 — Спілкування з акторами, режисером, учасниками знімальної групи фільму.

20.30 — Кава-брейк.

21.00 — Кіноперегляд фільму «Чунгул» (реж. О. і В. Альошечкіни, 2016 р., 74 хв.).

Український містичний фільм-трилер. Міський гульвіса Денис переганяє авто клієнта і зупиняється в покинутому селі для непередбаченого ремонту машини. Але виявляється, щоб покинути це місце, кожному чужинцеві доводиться заплатити свою ціну місцевому чаклуну. Ще страшніше ціна буде для головного героя, в якого закохується дочка чаклуна…

22.10 — Започаткування руху КіноCrossing (Леонід Бицюра — заступник міського голови Тернополя).

20.50 — Кава-брейк.

21.10 — Кіноперегляд фільму «Криниця для спраглих» (реж. Юрій Іллєнко, 1965 р., 75 хв.).

Вступне слово – Сергій Тримбач. Метафорична, алегорична, символічна оповідь із багатьма темами, головною з яких видається драматичне життя літнього Левка Сердюка, селянина-філософа. Односельці насміхаються з його піклувань про криницю, що забезпечує водою усе село, нащадки, заклопотані власними справами, не згадують ні про батька, ні про могилу матері. Старий Левко викликає синів до села з міста, але відчуває їхню душевну віддаленість і не знає, як їх наблизити. Грандіозний метафоричний театр цієї трагедії: руйнується рід, гине сама екологія його мешкання. Метафори фільму класичні: пісок — забуття, криниця — джерело моралі, духовності, народної пам’яті. Символічним є й кінець фільму, що дає надію та віру в безсмертя людського духу…

5 листопада — «Палітра українського кіно».

13.00 — Творчі зустрічі з переможцями Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Михайло Шворак — лауреат ІІ премії у номінації «Кіносценарії» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2016 р. Ознайомлення з уривками кіносценарію «Бурхливі води».

14.00 — Інформаційна панель: «З чого починалось українське кіно, його особливості».

Модератор – Сергій Тримбач.

15.00 — Кава-брейк.

15.30 — Інформаційна панель: «Сучасна українська анімація».

Модератор: Євген Сивокінь — аніматор, художник, режисер, член Національної Спілки кінематографістів України, заслужений діяч мистецтв України, викладач кафедри кінорежисури і кінодраматургії Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, автор книжки «Якщо ви любите мультиплікацію» .

Практично всі нинішні вітчизняні постановники анімаційних стрічок є його учнями. Від 1960 р. працював у Творчому об’єднанні художньої мультиплікації студії «Київнаукфільм», потім — на студії «Укранімафільм». Як художник брав участь у створенні низки мультфільмів, зокрема «Пригоди Перця» (1961), «Мишко+Машка» (1964), «Як козаки куліш варили», «Камінь на дорозі» (1968), «Пригоди козака Енея», «Казка про доброго носорога» (1970), «Як козаки олімпійцями стали» (1978), «Як козаки у хокей грали» (1995), «Компромікс» (2002), «Врятуй і збережи» (2008) та ін. Автор сценаріїв кінострічок, серед яких: «Секрет приворотного зілля» (1980), «Нещаслива зірка» (1981), «Як у нашого Омелечка невеличка сімеєчка» (1999), «П’єса для трьох акторів» (2004).

Майстер-клас зі створення анімаційного героя.

17.30 — Перегляд анімаційних фільмів молодих українських кінематографістів.

19.00 — Кава-брейк.

19.20 — Кіноперегляд фільму «Гетьман» (реж. В.Ямбурький, 2015 р., 120 хв.).

Вступне слово Валерій Ямбурський – кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України.

Український історико-драматичний фільм розповідає про трагічну любов гетьмана Богдана Хмельницького до молодої польки Гелени Чаплинської. Дія фільму розгортається, починаючи із 1647 року, і показує період повстання українського козацтва проти польської шляхти, яке спровокував чигиринський підстароста Данило Чаплинський, котрий за відсутності Богдана Хмельницького, напав на його хутір у Суботові, викрав його дружину та побив сина.

21.50 — Спілкування із режисером Валерієм Ямбурським.

6 листопада — «Тернополяни у кіно».

14.00Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

«Олекса Довбуш» (реж. В.Іванов, 1956 р., 120 хв.).

Історична драма про легендарного гуцульського отамана опришків Олексу Довбуша, його любов і боротьбу за визволення України від польських та угорських загарбників.

Уродженець Тернопільщини Ярослав Геляс зіграв у цьому фільмі Стефана Дзвінку.

16.00 — Інформаційна панель: «Вони творили історію кіно».

Модератор: В’ячеслав Хім’як — народний артист України, викладач ТНПУ ім. В. Гнатюка.

17.00 — Відкриття фотовиставки, присвяченої актору, режисеру, діячу культури, першому Гамлету України Ярославу Гелясу.

17.30 — Перегляд ретро-фільмів за участі Ярослава Геляса.

«Чортова дюжина» (реж. В.Жилін, 1970 р., 78 хв.).

Події розгортаються у Львові XVIII століття, коли місто було столицею австрійської провінції, так званого Королівства Галичини і Лодомерії, а називався він тоді Лембергом. Тут торгували людьми. Коли в Лемберг прибули козаки, то вони влаштували бунт, за що і були взяті під варту. Але винахідливість допомогла їм не тільки звільнитися самим, а й відпустити на волю багато людей.

18.50 — «Дай серцю волю, заведе в неволю» (фільм-вистава, реж. Я. Геляс, 1965 р.).

Оголошення про встановлення премії імені Ярослава Геляса.

7 листопада — «Фільми родом із журналістики».

12.00 — Перегляд документального кіно з циклу «Енциклопедія Майдану».

«Енциклопедія Майдану» — це спецпроект Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, який здійснюється за підтримки Посольства Швеції в Україні. Це цикл десяти короткометражних документальних історій про спалах громадянської активності в Україні. Герої фільмів – правозахисники, волонтери, військові медики, журналісти, блогери, прості люди, які змінили реальність у сучасній Україні. У кожного героя своя історія, проте всі разом вони складаються в єдину оповідь.

«Канцелярська сотня» (реж. С.Лисенко, 2016 р., 23 хв.).

Тікаючи з країни, Віктор Янукович намагався знищити всі свідчення про корупційну діяльність свого уряду. Багато документів було викинуто в річку або пропущено через знищувач. Щоб врятувати утоплені, порізані, обгорілі документи й привести до покарання злочинців у владі, журналісти та волонтери організували «Канцелярську сотню», яка з найдрібніших клаптиків складала повноцінні докази злочинів.

«Мир» (реж. С. Лисенко, 2016 р., 20 хв.).

П’ять місяців у самообороні київського Майдану, два місяці у Національній гвардії, потім ротація — таким був 2014 рік для Мирослава Гая. Але це не все — у Києві Мирослав заснував волонтерський фонд і кожен другий тиждень возить у зону АТО харчі, форму, прилади нічного бачення та інші необхідні речі. А між поїздками в АТО він — професійний актор і викладач акторської майстерності, постановник танців на телеканалі СТБ у проекті «Танцюють всі».

«Мова» (реж. С.Лисенко, 2016 р., 17 хв.).

«Якщо на сході буде більше книжок і їх читатимуть, то, можливо, нам більше не доведеться купувати бронежилети…». «Мова» — документальний фільм про проект Безкоштовні курси української мови.

14.00 — Інформаційна панель: «Кіно та закон».

Модератор: В’ячеслав Бігун — режисер, документаліст, науковий співробітник Інституту держави і права ім. В.Корецького НАН України, юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини.

14.00 — Презентація «Серце матері Гонгадзе» (реж. В.Бігун, 2016 р.).

Цей фільм — чи не перший кінематографічний портрет водночас трагічного та величного життя Лесі Гонгадзе — матері героя України Георгія Гонгадзе. В основі фільму — автобіографічна оповідь самої пані Лесі. Про неї розповідає і родина, подруги, бабуся Георгія Гонгадзе, відомі українці. Доля пані Лесі розкривається на фоні історичних подій. Фільм знімали у Україні, Грузії, Франції та Естонії. Світлій пам’яті пам’ять героя України, громадського діяча, українського опозиційного журналіста Георгія Гонгадзе та всіх загиблих журналістів присвячується показ стрічки про долю матері Георгія.

16.00 — Інформаційна панель: «Особливості сучасного українського документального кіно».

Модератор: Юрій Шилов — режисер.

Майстер-клас зі створення документального кіно.

17.30 — Кава-брейк.

18.00 — Перегляд сучасного українського документального кіно.

«Панорама» (реж. Ю. Шилов, 2015 р., 27 хв.).

Призер документального фестивалю Docudays UА, спеціальна відзнака Одеського міжнародного фестивалю, спеціальна відзнака та приз глядацького голосування Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів, приз глядацького голосування Gogolfest за найкращий неігровий фільм.

Валентин — кіномеханік. Протягом 44 років працює в одному із найстаріших кінотеатрів в центрі Києва. Майдан і всі політичні події залишаються за кадром. Усе життя зосереджене в апаратній: до, під час або після кіно. Випивання з одним афганцем, танці з дівчатками із кастинг-агенції, стрижка 75-річного напарника тощо. Коловорот свят і подій колись має скінчитися. Це його останній рік перед пенсією, в країні, яка змінюється.

«Заробітчанський шлях» (реж. О.Федюк, 2015 р., 52 хв.).

10-денна піша проща із Самбора до Зарваниці, організована українськими трудовими мігрантами та їхніми сім’ями. Під час ходи і спільних молитов паломники не лише отримують благодать, а й мають змогу поділитися своїм досвідом за кордоном та возз’єднатися з відчуженими за роки міграції сім’ями. Вони намагаються подолати нищівні стереотипи та почуття провини за міграцію. В умовах повної зневіри до держави церква постає хоча й суперечливим, та мало не єдиним рушієм соціального і політичного спротиву.

«Varta1, Львів, Україна» (реж. Ю.Грицина, 2015 р., 63 хв.).

Євромайдан. У Львові після Ночі Гніву (19.02.2014) активісти перебрали на себе функцію правоохоронців і за допомогою Zello-каналу Varta1 координували свої дії.

19.50Кіноперегляд.

Вступне слово Анатолія Крохмального — режисера документального фільму «Життя на чистовик».

20.00 — Перегляд «Життя на чистовик» (реж. А. Крохмальний, 2015 р., 90 хв.).

Телевізійно-документальний фільм телекомпанії «TV-4» про життя відомого тернопільського художника-сценографа, скульптора, заслуженого діяча мистецтв України Казимира Сікорського. сайт гидра онион

21.30 — Спілкування з режисерами, продюсерами фільмів.

8 листопада — «Кіно як засіб культурної ідентифікації».

12.00Фільми про Тернопіль. 

Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

13.00«Людина з кіноапаратом» (німий експериментальний фільм, реж. Д.Вертов, 1929 р., 68 хв.).

Камера талановитого оператора Михайла Кауфмана (брата Вертова) фіксує строкате життя радянських міст — Одеси, Харкова, Києва та Москви.

14.10 — Інформаційна панель: «Особливості урбаністичного кіно».

Модератор: Станіслав Мензелевський — кінознавець, культуролог, кінокритик, перекладач, керівник науково-програмного відділу Національного центру О.Довженка, член редколегії видавництва «Медуза».

15.10 — Кава-брейк.

15.30 — Майстер-клас Станіслава Мензелевського «Сучасний архів і архівне кіно».

Кіноперегляд фільму «Штепсель женить Тарапуньку» (реж. Ю.Березін, Ю.Тимошенко, 1958 р., 89 хв.).

Кумедні пригоди двох фронтових друзів, які домоглися успіху на естрадній сцені і знайшли щастя в особистому житті. Під час війни Тарапунька познайомився із Галею. Про свою любов до милої дівчини з рідкісним прізвищем Суматоха він розповів єдиному другу Штепселю. Але порозумітися із Галею не зміг через несміливість. Війна закінчилася, і Галя приїхала до Києва. Тарапунька знов зустрічається з нею, але тепер йому заважає випадковість. Тоді влаштувати одруження друга береться Штепсель…

17.30 — Кава-брейк.

18.00 — Інформаційна панель: «Кіно як засіб культурної ідентифікації».

Модератор: Дмитро Сухолиткий-Собчук — сценарист, режисер.

Майстер-клас: «Кіносценарій: з чого починати?»

19.30Кіноперегляд сучасного короткометражного кіно.

«Борода» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, 2012 р., 45 хв., головний приз у номінації «Кіносценарії» «Коронації слова» 2011 року, приз за найкращий сценарій до фільму Українського фестивалю короткометражного кіно «Відкрита ніч. Дубль.16»).

За сюжетом, старий чоловік доживає віку сам у порожньому напівзруйнованому селі. Ім’я старого пам’ятає хіба що його донька і сусід Ґєник. Люди в селі, позаочі, називають старого — Борода. Та доньки нема поруч, а сусід не розуміє, що в старого на душі… Борода годує курей, курить дешеві цигарки, ходить на риболовлю, дивиться на воду і чекає змін. Та одного разу в його руках опиняється патрон до рушниці… Ще мить і все зміниться… Борода зникне.

20.15«Красна Маланка» (реж. Дмитро Сухолиткий-Собчук, 2013 р., 90 хв.).

Це історія жителів румунського села Красна, розташованого на території України. Вони готуються до свята Маланки, свята, яке є знаковою подією для кожного краснянина. А для молодих місцевих хлопців — це взагалі своєрідний обряд ініціації у житті.

Маланка — карнавал, де кожен бере участь і має свою роль у химерному язичницькому дійстві. Фільм складається із 5-ти новел, у яких мова йтиме про долю головних героїв. Кожна з новел розкриває природу та сутність одного з персонажів свята Маланки на фоні різних подій та життєвих колізій, відзнятих за участю різних людей.

Герої — представники певного архетипу персонажа свята, так би мовити, роль одна — актори різні. Персонажем, який пройде своєрідним контрапунктом через всі новели, стане майстер масок Георгій Ілліч. Розповіді та сюжетні лінії всіх персонажів постійно перетинаються і переплітаються між собою упродовж усього фільму, неначе на великому полотні.

21.45«Жива ватра» (реж. О.Костюк, 2013 р., 52 хв., спеціальний приз журі Канадського міжнародного фестивалю документального кіно «Hot Docs-2015»).

Це — фільм про життя, про традицію, про конфлікт двох світів — сучасного і древнього, про природу гір, про долю людську, про любов, родину, місце під сонцем, вогонь і про вівчарство — усе це в голові маленького хлопчика, котрий, може, стане пастухом — Іванка.

Конкурс на кращу короткометражку про Тернопіль.

9 листопада — «Забуті імена. Тернопільщина на кінокарті України».

12.00 — Творчі зустрічі: Валентина Семеняк-Штангей, Богдан Мельничук — лауреати спеціальної премії у номінації «Кіносценарії» Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» 2016 року.

Ознайомлення з уривками кіносценарію «Проліскам сніг не страшний».

13.00 — Кава-брейк.

13.30Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

«Ягідка кохання» (чорно-білий німий фільм, реж. О. Довженко, 1926 р., 27 хв.).

У перукаря Жана Ковбасюка народилася дитина, але він не визнає її і хоче позбутися. Йому це вдається, але коли він дізнається, що мати дитини у народному суді спромоглась здобути аліменти, обіцяє бути гарним батьком. Все, що йому залишається, — знайти дитину, якої він щойно із великими труднощами позбувся.

«Іван» (чорно-білий фільм, реж. О. Довженко, 1932 р., 103 хв.).

Це — урядове замовлення про будівництво Дніпрогесу, про героїв праці першої п’ятирічки. С.Шагайда виконує роль батька Івана. Разом із сином вони вирушають на будівництво. Сільські пришельці прагнуть включитися у ритм нового для себе життя. Винятком є Степан Губа (С.Шкурат). Він — прогульник, у трудовий час займається риболовлею або й відлежується. Не хоче ні за що відповідати. Колектив нічого вдіяти не може…

15.50 — Кава-брейк.

16.20 — Інформаційна панель: «Забуті імена: повільне кіно». 

Вечір-пам’яті актора Степана Шагайди.

Модератор: Оксана Волошенюк – науковий співробітник відділу екранно-сценічних мистецтв і культурології Інституту мистецтвознавства, фольклористики і етнології ім. М.Т. Рильського, менеджер медіа-освітніх програм Академії української преси, член Національної Спілки кінематографістів України і Міжнародної федерації кінопреси FIPRESCI.

18.00 — Кіноперегляд: «Ретро-кіно».

Модератор: Оксана Волошенюк.

«Кармелюк» (чорно-білий німий фільм, реж. Ф.Лопатинський, 1931 р., 55 хв.).

Про повстання український селян під проводом Устима Кармелюка супроти поміщиків і польських панів. Початок 30-х років ХІХ століття.

«Аероград» (чорно-білий фільм, реж. О. Довженко,1935 р., 98 хв.).

1930-ті роки. На радянському Далекому Сході, біля Тихого океану, планують побудувати нове місто — Аероград. Місцеве населення поділяється на дві групи: «за» і «проти». Щоб зашкодити проекту, Японія засилає диверсантів («самураїв»). Але на перешкоді їм стає колгоспник Степан Глушак (С.Шагайда), який їх нейтралізує і «засуджує» до страти свого приятеля…

Оголошення про встановлення Премії ім. Степана Шагайди

10 листопада — «Кіно на долонях: Час створювати Сучасне Українське Кіно!»

11.00Кіноперегляд: «Два протилежні погляди».

Модератор: Оксана Волошенюк.

«Іванна» (реж. В. Івченко, 1959 р., 95 хв., творча група була удостоєна Державної премії ім. Т.Шевченка).

Події розгортаються у Західній Україні під час Другої світової війни. За свою батьківщину, близьких і свободу борються не тільки чоловіки, а й діти і жінки. У фільмі розповідається про одну милу дівчину, яка вступила у партизанський загін, щоб боротися з фашистськими окупантами.

«Жорстокі світанки» (реж. І.Красний, 1964 р., 119 хв).

1946 рік. Західна Україна в полум’ї боротьби УПА та окупаційної армії совєтської. Хоробрі повстанці завдають совєтам несподіваних ударів і проникають у самісіньке кубло червоних офіцерів. Один з них, симпатичний капітан, закохується в місцеву дівчину, яка працює при офіцерському генделику кельнеркою. Дівчина виявляється зв’язковою УПА. Вона відкриває капітану очі на те, що твориться навколо. Після довгих вагань, той приєднується до повстанців….

14.30 — Кава-брейк.

15.00 — Інформаційна панель: «Сучасне українське кіно від молодих. Досвід громадського об’єднання молодих кіномитців».

Модератор: Нікон Романченко — режисер, один із ініціаторів створення організації «Сучасне Українське Кіно», переможець Національного конкурсу Київського МКФ «Молодість» (2014 р.).

16.00 — Кава-брейк.

16.20 — Інформаційна панель: «Пошук героя і теми в кіно».

Модератор: Катерина Горностай — режисер-докуенталіст.

Майстер-клас створення кіно за допомогою гаджетів.

18.00Кіноперегляд: «Сучасні короткометражні фільми».

«Знеболювальне» (реж. В.Сочивець, 2014 р., 16 хв.).

Лікар змушений їхати разом із своєю пацієнткою в гори. Це буде подорож, яку він ніколи не зможе забути.

«Голден Лав» (реж. П.Остріков, 2015 р., 12 хв.).

Віктор довго не може зважитися зайти в місцевий Будинок культури на побачення-п’ятихвилинки. Однак відчуваючи тягар самотності, все ж наважується на цей крок. Страх Віктора підтверджується — кожне побачення ніби випробування для нього. Крім одного…

«Скажи "Кукурудза"» (реж. В.Кальченко, 2014 р., 15 хв.).

Що, якби Рокі Бальбоа був дівчиськом із Польщі, з дефектом мовлення і 152 см на зріст, яке мріє вступити до театрального університету в Києві? Знайомтесь, Вероніка Клешня, вона навчить як досягти успіху.

«Запаморочення» (реж. Ю.Катинський, 2016 р., 12 хв.).

Спекотні літні ночі вичавлюють усяке повітря із невеликих квартир. Посеред однієї із таких у дівчини запаморочилося в голові. Чи то від духоти, чи то від обіцянки «зустрітися в тому самому місці, у той самий час». Вирватися із сьогоденного, аби почати життя, яке уявляла, чи відпустити своє минуле і почати із задоволенням приймати теперішнє — до цього питання героїню підштовхує її тривале запаморочення.

«Вага» (реж. Ю.Шилов, 2015 р., 12 хв.).

Людина лягає в сквері на траву, через це і не тільки відбуваються паралельні діалоги людей.

Фільм отримав приз глядацьких симпатій VGIK International Student Festival (Росія), проте на знак протесту проти арешту Олега Сенцова та ситуації на сході України режисер Юрій Шилов відмовився від нагороди.

19.20 — Кава-брейк.

19.50«Фестиваль Фестивалів».

Переможці Національного конкурсу МКФ «Молодість» і Одеського МКФ.

«Обличчя» (реж. Н. Романченко, 2014 р., 25 хв., переможець Національного конкурсу МКФ «Молодість», 2014 р.).

Події київського Майдану із листопада 2013 р. до лютого 2014-го. Портрет людей, які вийшли на Майдан протистояти диктатурі режиму. Безіменний натовп і незабутні обличчя тих, які продовжують боротися за право бути гідними.

«Син» (реж. Ф.Сотніченко , 2015 р., 16 хв.).

Під час політичної кризи молода пара — у процесі розлучення. Мати хоче поїхати з дитиною за кордон, але батько проти цього.

«Віддалік» (реж. К.Горностай, 2015 р., 11 хв., переможець Національного конкурсу МКФ «Молодість», 2015 р.).

«Ми будемо із тобою разом, допоки смерть не розлучить нас» – це відповідь на питання «коли»? А як – щодо іншого питання – «як ми будемо?» Коли закінчиться закоханість, доведеться вирішувати «як». І «як довго» також. Молода пара шукає відповіді на ці питання.

«У Манчестері йшов дощ» (реж. А.Лукич, В.Кальченко, 2015 р., 27 хв., Найкраща короткометражна стрічка Національного конкурсу 7-го Одеського МКФ).

Коли Андрію було 12 років, він уже висів на баскетбольному кільці. У 14 він не поміщався у фотографію. Зараз йому 22, його зріст — 2 метри 7 сантиметрів, і якщо хтось у натовпі крикне «Шпала», Андрій обов’язково озирнеться. Андрій — висока людина. Але висока — не значить велика.

21.30 — Спілкування з режисерами.

Оголошення конкурсу на краще кіно, зняте на гаджет. Історія із життя: «Герої поряд!»

11 листопада — «Бути кіно- і медіаграмотним — бути вільним: кіно і пропаганда».

12.00 — Творчі зустрічі з переможцями Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Андрій Кокотюха — письменник, сценарист. Лауреат відзнаки «Золоті письменники України».

Майстер-клас: «Як створити успішний кіносценарій».

13.30Оголошення конкурсу Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова».

Олена Грінцевич — виконавчий директор.

14.00 — Інформаційна панель: «Кіно як зброя. Кінограмотність».

Модератор: Оксана Волошенюк.

Майстер-клас: «Як розпізнати пропаганду і маніпуляцію в кіно і медіа».

15.30 — Кава-брейк.

16.00 — Інформаційна панель: «Кіноблогерство, кінокритика. Чи існують вони в Україні?»

Модератор: Антон Філатов — кінокритик і кіножурналіст.

17.00 — Кава-брейк.

17.30 Кіноперегляд «Кіно, яке «зшиває» суспільство».

Вступне слово Оксана Волошенюк.

17.40«Добровольці Божої Чоти» (реж. Л.Кантер, І.Ясній, 2015 р., 85 хв., приз глядацьких симпатій на 13-му Міжнародному фестивалі документального кіно у Гданську, 2015 р.).

Народ, який повстав, скидає кримінальний уряд і виганяє васалів Російської імперії, але колонізатор кидає проти України війська та захоплює частину території. Президент України підписує угоду про перемир’я та лінію розмежування сторін. За цією угодою, міжнародний аеропорт Донецька опинився за лінією. Але патріоти-добровольці не згодні віддавати його ворогові. 242 дні тривала героїчна оборона, аж врешті під прицільним обстрілом танків будівля аеропорту завалилась.

19.10 — Спілкування з режисером Іваном Яснієм.

19.30«Повернення» (реж. С.Цехмістренко, 2016 р., 85 хв.).

Цикл фільмів про людей, які не втратили віру в себе. В основі сюжету «Повернення» — чотири історії з життя волонтерів та ветеранів АТО, які, перемогли обставини і себе. Три історії про солдатів, які зазнали фізичних поранень та психічних травм під час бойових дій, ще одна — про жінку-волонтера, яка отримала важке поранення внаслідок своєї діяльності.

Цикл документальних фільмів «Повернення» створений за підтримки проекту USAID «У-Медіа», що його виконує міжнародна організація Internews і ГО «Інтерньюз-Україна».

21.00 — Спілкування із режисером, продюсером фільму Станіславом Цехмістренком і автором сценарію Сергієм Бібиком.

12 листопада — «Сучасне жанрове кіно. КіноАрт».

12.00Кіноперегляд: «Від витоків до сучасності».

«Загін особливого призначення» (реж. В.Лисенко, 1978 р., 76 хв.).

Штурмова група зі спортсменів, які вміють по-снайперськи стріляти, бігати, стрибати, вільно почуваються у воді і під водою, витримують жахливі навантаження рукопашних сутичок, зможе добратися до мети, тільки йдучи разом, передаючи завдання як естафету. Їх семеро. Серед них дівчина — плавчиха. Їй належить найскладніший, останній етап шляху. В основі сюжету — події Другої світової війни.

13.20 — «Хліб» (чорно-білий фільм, реж. М.Шпиковський, 1929 р., 45 хв.).

Фільм був заборонений одразу після прем’єри. Після 80 років зберігання в архівах і реставрації, у 2013 р. відбулася його репрем’єра. Інша назва — «Тисяча дев’ятсот двадцятий рік». Лука повертається у рідне село після громадянської війни і намагається створити колективне господарство. Землю для цього господарства відбирають у селян, зерно на посів — у містян. Основний конфлікт полягає у боротьбі з куркулями, додатковий — протистояння головного героя із власним батьком. Останній не вірить, що крадене зерно зійде на краденій землі. Та коли воно таки сходить, дід пристає на бік сина — він переконується: заради спільного блага можна порушувати писані і неписані закони.

14.00 — Кава-брейк.

14.20 — Інформаційна панель: «Сучасне жанрове кіно в Україні».

Модератор: Антон Філатов — кінокритик і кіножурналіст.

15.00 Майстер-клас із акторської гри.

Спілкування з актором, режисером Олегом Мосійчуком.

16.00 — Перегляд фільму «Брати. Остання сповідь» (реж. В.Трофіменко, 2015 р., 120 хв.).

Український драматичний фільм розповідає історію любові і ненависті двох братів-гуцулів, які доживають віку у гірському селі в Карпатах. За сюжетом, до маленького села приїздить письменниця із лекцією про блаженних та юродивих. Вона зупиняється на ніч у літнього чоловіка на ім’я Войтко, але через сильну негоду жінка змушена залишитись у гостях ще на деякий час. Від Войтка вона дізнається, що по сусідству з ним живе його брат Станіслав, а також, що вони обидва тяжко занедужали: він — на рак, а в Станіслава — хворе серце. Брати не розмовляють уже понад 40 років… Фільм був представлений на 21 кінофестивалі.

18.00 — Кава-брейк.

18.30Кіноперегляд.

Вступне слово.

18.40 — Перегляд комедійно-драматичного фільму «Політ золотої мушки» (реж. І.Кравчишин, 2016 р., 99 хв.).

Маленька дівчина із чоловічим ім’ям Микола розказує три однакові історії про бика, зосереджуючись на трьох умовних періодах життя селян: перша — «Ґранда» про галицький футбол (народження), друга — «Полонез Швідерського» про галицьке весілля, третя — «Тестамент» про галицький заповіт (смерть). Усі три історії пов’язані між собою героями, хоча мають різні сюжетні лінії.

20.10 — Спілкування з акторами.

21.00Закриття І Всеукраїнського форуму «КіноХвиля». Підсумки.

21.30Медитація на звук, чайна церемонія.

Микола Більчук — керівник Центру східної культури «Дарума».

У Програмі можливі зміни.

Власна інформація НСКУ