f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Олесю Досвітньому – 125 років від дня народження

09.11.2016

Сергій Тримбач

Олесь Досвітній (8 листопада 1891, Вовчанськ – 3 березня 1934, Харків) – український політик та письменник (Олесь Досвітній – літературний псевдонім Скрипаля-Міщенка Олександра Федоровича).

1933 року заарештований як «ворог народу», звинувачений у «приналежності до української контрреволюційної організації, що намагалася повалити Радянську владу»; Пізніше додали «участь у терористичній діяльності, зокрема підготовку замаху на Постишева». Знайомі мотиви – за подібними мотивами недавно в Росії засудили режисера Олега Сенцова – на 20 літ ув’язнення. 1934 року Олеся Досвітнього було розстріляно.

Автор багатьох романів, збірників оповідань.

У 1924–1929 роках був головним редактором Всеукраїнського фотокіноуправління (Харків), одним з організаторів Ялтинської та Одеської кінофабрик.

Автор сценарію фільму «Провокатор» («В павутинні»), за мотивами роману Олеся Досвітнього «Нас було троє». Режисер Віктор Турін, 1927 рік, Ялтинська кіностудія ВУФКУ. За участю зірки німого кіно Анни Стен (пізніше емігрувала до Німеччини, далі до США).

Одного разу студент Володимир повідомляє поліцію про підготовку замаху на крупного царського сановника. За його доносом дівчину-терористку заарештовують, але царський генерал отримує кулю з іншого дула…

Блискуче і несподівано, для тих часів, витончено психологічна стрічка. І як провіщення власної долі – на нього так само донесли...

На фото: Анна Стен у фільмі «Провокатор», Олесь Досвітній

Сергій Тримбач