f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Кінорежисер СВІТЛАНА ШИМКО ЇДЕ НА БЕРЛІНАЛЕ

13.01.2018

З 15 по 25 лютого 2018 року відбудеться черговий МІЖНАРОДНИЙ БЕРЛІНСЬКИЙ КІНОФЕСТИВАЛЬ, один із найпрестижніших у світовій ієрархії.

В рамках фестивалю працюватиме програма Berlinale Talents, в якій візьмуть участь 250 молодих кінематографістів (128 жінок і 122 чоловіків). Серед них і четверо українців - режисери СВІТЛАНА ШИМКО і ЄЛИЗАВЕТА СМІТ, продюсери ЮЛІЯ СЕРДЮКОВА і АЛЛА БІЛА (усі жінки, як бачимо; українське кіно усе частіше постає з виразним жіночим обличчям).

Як правило, на участь в роботі цієї секції молодих талантів претендують тисячі початкуючих кінематографістів. Пройти те сито непросто, тим приємніше вітати наших дівчат!

Світалана дістала журналістську освіту. В її послужному списку 
фільм-спостереження «Медик іде останньою» (два роки тому його можна було побачити на Docudays UA), картина «Загублені» (про людей в аеропорту, Docudays UA — 2016).

Останнім фільмом є "ЛЕНІНОПАД". Ні, не те, що ви подумали - жодної хвали нинішній кампанії знесення пам"ятників. Шимко нагадує про 1920-ті, її візуальний аналіз-співставлення доводить: тоді було практично те саме: і пам"ятники рушили, і церкви грабували і нищили. Чим то все скінчилось ми добре пам"ятаємо...

Про інших українських учасниць програми Berlinale Talents у наступному пості.

 

На фото: Світлана Шимко;

 Автор тексту - Сергій Тримбач.