f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Патріотичні кінопроекти: Експертна рада при Мінкульті розпочала роботу

29.05.2018

Експертна рада при Міністерстві культури з відбору кінопроектів для надання державної фінансової підтримки на виробництво та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування розпочала роботу.

Про це заявив міністр культури Євген Нищук на брифінгу у вівторок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відповідно до наказу створено експертну раду, яка є консультативно-дорадчим органом Міністерства культури, створена для забезпечення об'єктивного, компетентного та прозорого відбору кінопроектів для державної фінансової підтримки на виробництво, створення і розповсюдження фільмів патріотичничного спрямування за рахунок коштів, передбачених Мінкультури у державному бюджеті України», - сказав міністр.

За його словами, 29 травня відбулося перше засідання експертної ради. На ньому обрано голову цього органу - ним став представник від Асоціації "Сприяння розвитку кінематографа в Україні - дивись українське", кіно- і телережисер заслужений діяч мистецтв Андрій Дончик.

Загалом до експертної ради увійшли 13 осіб. «Була створена комісія з семи авторитетних осіб, які відібрали з поданих заявок від громадських організацій 10 членів експертної ради. Додатково є ще три члени експертної ради за квотою Міністерства оборони, Мінмолодьспорту та Мінкультури», - уточнив Нищук.

Він додав, що 15 травня було оголошено прийом заявок для авторів кінопроектів, який триватиме до 11 червня. Конкурсний відбір відбуватиметься у два етапи. «На першому етапі члени експертної ради проводять дистанційне оцінювання кінопроектів впродовж двацяти календарних днів з дати отримання заявок, онлайн казино на реальные деньги с выводом на карту отзывы. Якщо буде не дуже велика кількість заявок і експертна рада у швидший спосіб їх опрацює, то на прохання експертної ради ми можемо скоротити цей термін. Якщо ж буде дуже велика кількість поданих заявок, то можемо розглядати можливість трохи продовжити термін опрацювання», - сказав міністр.

За його словами, до другого етапу конкурсу будуть допущені кінопроекти, які за результатами оцінювання отримали не менше 15 балів: «Суб'єкти кінопроектів, яких допущено до цього етапу, презентують їх на засіданні експертної ради при всіх бажаючих ЗМІ».

Нищук наголосив, що експертна рада створить рейтинг цих кінопроектів, і серед тих із них, що посядуть найвищі місця, і розподілять бюджетні 500 мільйонів гривень.

Відповідний перелік кінопроектів ще має затвердить Кабінет міністрів, і лише потім Мінкульт спрямує кошти на ці фільми, уточнив міністр культури.

Джерело: Укрінформ.