f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

"ТИСЯЧА СНОПІВ ВІТРУ": ЮРІЙ ГАРМАШ ЗНІМЕ ФІЛЬМ ЗА ІСТОРІЄЮ, НАФАНТАЗОВАНОЮ ІВАНОМ МИКОЛАЙЧУКОМ

18.06.2018

У ІВАНА МИКОЛАЙЧУКА ЛИШИЛОСЬ ЧИМАЛО НЕЗРЕАЛІЗОВАНИХ ЗАДУМІВ. СЕРЕД НИХ І ЗАДУМ ФІЛЬМУ "ТИСЯЧА СНОПІВ ВІТРУ". НЕ РАЗ ТА КАРТИНА ПОСТАВАЛА У РОЗПОВІДЯХ-ФАНТАЗІЯХ МИКОЛАЙЧУКОВИХ, ЯКИМИ ВІН ДІЛИВСЯ З КІНООПЕРАТОРОМ ЮРІЄМ ГАРМАШЕМ (саме він зняв з Миколайчуком його режисерські стрічки "ВАВИЛОН ХХ" і ТАКА ДОВГА, ТАКА ПІЗНЯ ОСІНЬ").

Ті оповіді запам"яталися ЮРІЮ ГАРМАШЕВІ. У підсумку він записав їх і нині планує поставити, зняти однойменний фільм. Оператором буде сам ГАРМАШ, прізвище режисера ще не відоме. У поїздці до Чернівців і Чорториї ЮРІЙ ТИМОФІЙОВИЧ весь час обговорював з художником ОЛЕКСІЄМ ЛЕВЧЕНКОМ (одним із кращих у нашому кіно) питання зйомки майбутньої стрічки. Не тільки з ним, звісно. В ЧОРТОРИЇ, зокрема (див. фото) він говорив із сестрою Івана - ІВАНКОЮ МИКОЛАЙЧУК (в заміжжі - МАТІОС).

Сценарний ескіз фільму (вочевидь роботу буде продовжено) видрукувано в журналі "КІНО.ТЕАТР" (2018, № 3).

Починається він так:

Чортория розпласталася внизу, під горою, а зверху шурхотить-дзебенить дорога на Вашківці чи на Чернівці, в який бік зважишся...

Автобусна зупинка, де одного туманного ранку було знайдено новонароджену дитину...

Дорога підштовхує вниз, до Чорториї, де внизу стоїть камінний хрест. Дорога, сплющена двома рядами старезних лип. Вона веде до колишнього панського маєтку, в якому вже більше століття – божевільня...

Біжить тією дорогою малий Іван, біжить у чому мама народила...

То початок задуманого Іваном, не знятого моєю кінокамерою... Об’єктивом в шістсот міліметрів, а може, й тисячу… онлайн игровые автоматы! Та ще й 96 кадрів за секунду!

Довго-довго бігтиме малий Іван до того життя, що пронесеться потім у болісних муках безсонними ночами та чорними днями, але красиво і неспинно, наче біг скакуна-ахалтекинця.

http://www.ktm.ukma.edu.ua/show_content.php?id=1896


На фото: Юрій Гармаш у Чорториї. 15 червня 2018 р.

Автор тексту: Сергій Тримбач.