f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Кінолихоманка: чи стане криза 14 пітчингу щепленням для української кіноіндустрії?

22.10.2020

Кіногалузь лихоманить. Висока температура — наслідок не ковіду, а іншого вірусу – недовіри й втрати поваги до ще вчора авторитетних особистостей та інституцій. Це стало наслідком цілої низки подій у галузі. Хвороби мають свою історію, інкубаційний період і гостру фазу. Перш ніж перейти до самої хвороби, обстежмо сам організм.

Ще сім-десять років тому кіно цікавило хіба невеличку групку схиблених. Виходило, щонайбільше, один-три фільми на рік, а фахівці, яких випускали профільні українські виші, поповнювали лави працівників телебачення чи орієнтованого на пострадянський простір невибагливого серіального виробництва.

Ситуація почала стрімко змінюватися після Майдану, окупації Росією Криму й частин Донецької й Луганської областей. Тоді вже не лише вузькому колу інтелектуалів стало очевидно, що українські книжки, українське кіно, зрештою, телебачення українською є важливими й необхідними не лише для формування власного наративу, а й для виживання України як держави.

https://lb.ua/culture/2020/10/14/468097_kinolihomanka_chi_stane_kriza_14.html?fbclid=IwAR2lsP8fsBO85ZEgtw0O0lgF2ssldYPBH37Tjp-ttTmt38IefiHhE4aUEO0