f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Звіт діяльності Кіноархіву Національного центру Олександра Довженка за 2013 рік

30.12.2013

В 2013 році Кіноархів Національного центру Олександра Довженка реалізував річний план з популяризації українського кіномистецтва, що складався з 28 заходів, сім з яких були проведені за кордоном (Німеччина, Франція, Італія, Іспанія, Чехія, Хорватія, Чорногорія) - загальною вартістю майже 2,4 млн. грн. Основні джерела фінансування заходів – власні кошти Центру (860 тис. грн.), кошти спеціального призначення Державного агентства України з питань кіно (1 135 тис. грн.), інші джерела (400 тис.).

Коштом Держкіно здебільшого фінансувалися масштабні міжнародні проекти – участь України в кіноринках Берлінського та Каннського МКФ (200 та 400 тис. грн. відповідно), Дні українського кіно в Італії (100 тис.), Чехії (56 тис.), Чорногорії (30 тис.) та Іспанії (38 тис.), видавничі проекти – збірка фільмів про Миколу Амосова «Амосов. Століття» (50 тис.), двд-колекція кінотворів про Тараса Шевченка (200 тис.) тощо. Власні кошти Центру спрямовувались на заходи в Україні – ретроспективні покази, участь у книжкових ярмарках, видавничі та науково-дослідницькі проекти.

Для здійснення окремих заходів Центром було залучено додаткові кошти неурядових організацій (гранти благодійних фондів) та спонсорську допомогу в обсязі 400 тис. грн.

Цього року Кіноархів Центру, надаючи різного роду архівні послуги, заробив 160 тис. грн. чистого прибутку, що для підрозділу є безпрецедентним успіхом (для порівняння – 2012 року прибуток кіноархіву склав 82 тис. грн., в попередні роки архівний відділ Центру був суто дотаційним підрозділом).

Серед найбільш успішних заходів Кіноархіву, профінансованих цілком або частково власним коштом Центру, слід відзначити

- участь у кіноринках Берлінського (120 тис. грн..) та Каннського МКФ (96 тис.), зокрема, спеціальний показ відреставрованої версії «Землі» в супроводі ДахаБраха в легендарному берлінському кінотеатрі «Вавилон»;

- аншлагові покази серії КОЛО ДЗИГИ: «Одинадцятий», «Мультагітпроп», «Хліб» (разом - 150 тис.) - відповідно в супроводі Антона Байбакова на закритті 10-го фестивалю Docudays UA, DJ U-Ra в рамках Книжкового Арсеналу, та гурту PortMone на відкритті ГОГОЛЬфест;

- ретроспективу фільмів Кіри Муратової в офіційній програмі Карловарського МКФ;

- ретроспективу українського утопічного кіно в Хорватії в рамках фестивалю та конференції «Моє, твоє, наше: утопічний спадок соціалізму»;

- та найповнішу ретроспективу українського німого кіно на найбільшому тематичному фестивалі в Порденоне, Італія (25 тис.).

Резонансним, але, на жаль, технічно недосконалим був показ відновленої версії легендарного фільму «За двома зайцями» з віднайденою оригінальною українською фонограмою.

Цього року Центром видано в рамках DVD-серії КОЛО ДЗИГИ відреставровані фільми «Людина з кіноапаратом», «Навесні». Уже в середині січня стануть доступні для продажу також DVD з реставрованими фільмами «Хліб» (музичний супровід PortMone), «Земля» (музичний супровід «ДахаБраха»), dvd-збірка «Щаблі демократії. Критична школа українською документалістики 1987-1995 рр.» (разом – 64 тис.) та збірка «Амосов. Століття».

Впродовж поточного року до друку підготовлена й у першому кварталі 2014 року побачить світ 500-сторінкова збірка вибраного «Іван Кавалерідзе. Мемуари. Сценарії. Статті» (68 тис.), яка міститиме автобіографію видатного режисера та скульптора без купюр, вибрані театральні та кіносценарії, а також чимало унікальних публіцистичних матеріалів з радянської та емігрантської періодики.

Навесні буде видано довгоочікуваний фотоальбом «Український кіноплакат 1920-х рр. ВУФКУ» (196 тис.), підтриманий грантом Фонду Ахметова «Розвиток України» за програмою і3, робота над яким уповільнилися через непередбачувані бюрократичні перешкоди з боку Національної бібліотеки ім. Вернадського.

Через несвоєчасне фінансування деякі з запланованих заходів четвертого кварталу 2013 року було скасовано.

Виробничий відділ Центру в 2013 році провадив роботи з виготовлення вихідних матеріалів фільмів та тиражування фільмокопій українських стрічок. Цьогоріч завершилась реставрація 35 фільмів української кінокласики та розпочався новий проект реставрації 45 стрічок, серед яких – єдина вціліла в сховищах Французької Сінематеки копія фільму «Тарас Трясило» (1926) та найстаріші зі збережених українські мультфільми «Тук-тук і його приятель Жук» (1935) та «Лісовий договір» (1936).

На 2014 рік крім уже традиційної участі в кіноринках головних міжнародних кінофестивалів Європи, Кіноархівом Центру заплановано проведення в Україні персональних – до 120-ліття Довженка та 80-ліття Кіри Муратової, та тематичних («Українська кіноутопія», «Українське феміністське кіно», «Українська рання кінокомедія») - ретроспектив, видання в рамках DVD-колекції КОЛО ДЗИГИ фільмів з новим музичним супроводом: «Одинадцятий», «Шкурник», «Турксиб», «Мультагітпроп» та DVD з «українськими трилогіями» Олександра Довженка та Дзиґи Вертова. До ювілею Сергія Параджанова та Данила Демуцького Центр планує видати тематичні фотоальбоми. Запланована низка закордонних ретроспектив – в МоМА (США), Каталонській сінематеці (Іспанія) та на спеціалізованому Фестивалі німого кіно в Порденоне (Італія).

З 2014 року Центр започатковує регулярну освітню платформу з залученням лекторів з України та з-за кордону.

dovzhenkocentre.org