f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Чи буде у Львова «Львів»?

23.07.2015

Постійна депутатська комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації на своєму останньому засіданні в чергове не змогла розглянути питання стосовно кінотеатру «Львів». Цього разу? депутатам забракло кворуму. На найближчу сесію, яка відбудеться 30 червня вирішили винести лише питання виплати боргу зарплатні для колективу Львівської обласної контори прокату кінофільмів.

Катерина Сліпченко, Zaxid.net

Учасники ініціативної групи «Поверніть нам "Львів"» зустрілись із головою Львівської обласної ради Петром Колодієм. Вони звернулися до нього з проханням прискорити вирішення ситуації, яка стосується відразу двох структур, які знаходяться у підпорядкуванні Львівської обласної ради: кінотеатру «Львів» та Львівської обласної контори прокату кінофільмів.

Суть пропозиції полягає у тому, щоб об’єднати ці дві організації під дахом кінотеатру.

«Існує ідея поєднати ці дві збиткові структури. Львівська контора прокату кінофільмів має борги по зарплатні за півроку. В тому вигляді, у якому вона зараз, вона є застарілою інституцією. Мені подобаються всі їхні працівники, але це є люди трохи іншої епохи і їм треба змінюватись. Вони це знають і потребують когось, хто буде їм допомагати», - розповіла ZAXID.NET одна із організаторок ініціативної група з порятунку кінотеатру «Поверніть нам “Львів”» Ольга Райтер.

Таке рішення було знайдено разом із управлінням культури ЛОДА. Дві структури мають бути об’єднані у культурно-соціальний центр «Кінотеатр "Львів"» на базі кінотеатру «Львів», в приміщенні, яке дозволяє перенести туди унікальні архіви Львівської контори прокату кінофільмів.

«Зараз у приміщенні контори дуже холодно, плівки важко зберігати. Також у кінотеатрі має бути створено музей кіно, професійний коворкінг, кіношколу тощо. Тобто у підсумку має створитися підприємство, яке буде само на себе заробляти», - розповідає Ольга Райтер

«Воно не вимагатиме цих постійних грошей, які область виплачує на зарплатню. Звичайно, це не дуже вигідно працівникам, які хоч і отримують із запізненням свою зарплатню, але мають якісь гарантії. Це є ризиком, але це означає, що депутати обласної ради, замість того, щоб в ручному режимі раз на півроку виділяти по 500 тис. грн., можуть виділити на все 2-3 млн. грн., щоб довести приміщення до нормального стану, набрати нормальний штат працівників, які будуть думати, де взяти грант, де знайти гроші, як «запустити» це місце. Тобто замість того, щоб стратегічно подумати і вкласти кошти у розвиток, вони хочуть довести це приміщення до загибелі. Розпорядники нашого майна не розпоряджаються ним так, як це має бути», - наголошує вона.

Громадські активісти, які намагаються врятувати кінотеатр, занепокоєні тим, що, на їх думку, про кінотеатр просто намагаються забути.

«Є підозри, що вони хочуть там створити якийсь розважальний комплекс. Тобто там не має бути кінотеатр. Навіть деякі депутати прямим текстом говорять, що навіщо кінотеатр, якщо в інтернеті все можна скачати. Вони навіть не думають, що це є порушенням авторських прав», - наголошує Ольга Райтер.

«Це не просто кінотеатр. Там є приміщення, де могла би, наприклад, бути і кіношкола і коворкінг. По-суті є ресурс у міста і області, який не використаний, який стоїть зачиненим і коли приходять люди, які хочуть щось змінити, там хтось не відкриває двері».

Представники громадської ініціативи «Поверніть нам "Львів"» звернулися з листом до Національної спілки кінематографістів України. Активісти сподіваються на підтримку кінематографістів країни. (Голова НСКУ Сергій Тримбач спрямував листа до Львівської ОДА із закликом зберегти кінотеатр. Із офіційною відповіддю можна ознайомитися за посиланням. - НСКУ).

Наразі комісія з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та засобів масової інформації вже оголосила, що на найближчий сесії це питання навіть не буде поставлене. Коли депутати розглядатимуть ці ініціативи, вони і самі не знають. Принаймні таке враження склалося під час засідання комісії. Звичайно, «Львів» має усі шанси поповнити список забутих, закинутих чи перепрофільованих кінотеатрів.

Проте завдяки ініціативі самих львів’ян у нього ще є шанс залишитися вагомою складовою у культурному житті міста. Тим більше, що позитивний досвід із кінотеатром «Сокіл», який зараз перетворився у Львівський кіноцентр, уже існує.

Катерина Сліпченко, Zaxid.net, 25 червня 2015 року