f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Депутати не змогли перейменувати чернігівський кінотеатр імені М. Щорса

15.09.2015

10 вересня 2015 року відбулося останнє в нинішній каденції, 28-ме пленарне засідання Чернігівської обласної ради, на якому депутати не змогли перейменувати чернігівський кінотеатр імені М. Щорса. Відповідне рішення не набрало необхідної кількості голосів.

Питання перейменування кінотеатру було порушено 29 квітня 2015 року на пленарному засіданні 24-ї сесії Чернігівської обласної ради. Тоді депутат Валерій Зуб запропонував назвати кінотеатр, що мав змінити назву відповідно до норм закону про декомунізацію, іменем Олександра Довженка.

Після того рішенням голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва було створено робочу групу з організації громадського обговорення та опрацювання пропозицій щодо перейменування кінотеатру імені М. Щорса, а громадськість закликали подавати власні пропозиції щодо нової назви кінотеатру на розгляд робочої групи. Збір пропозицій тривав до 24 серпня.

Національна спілка кінематографістів України запропонувала, аби кінотеатр було названо ім’ям Олександра Довженка. Таку ж пропозицію висловили вже названий депутат Валерій Зуб і директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинський.

Загалом громадяни і організації надали робочій групі такі варіанти назви: кінотеатр «Зачарована Десна», кінотеатр «Чернігів», театрально-мистецький комплекс «Молодіжний», кінотеатр «Міраж», кінотеатр «Сашко», кінотеатр імені Іллі Шрага, кінотеатр імені князя Мстислава (Хороброго), Народний дім «Чернігів». Окремі звернення містили також додаткові пропозиції щодо зміни концепції функціонування закладу.

Найбільше варіантів назв запропонував Чернігівський обласний театр ляльок імені Олександра Довженка – кінотеатр «Зачарована Десна», імені князя Мстислава (Хороброго), імені Іллі Шрага та «Чернігів». У свою чергу на загальних зборах, які відбулися 27 серпня, назву «Чернігів» підтримав трудовий колектив кінотеатру імені М. Щорса.

1 вересня у приміщені кінотеатру імені М. Щорса у форматі круглого столу, за участі представників громадськості та засобів масової інформації відбулося засідання робочої групи, на якому розглянуто пропозиції щодо перейменування знаного чернігівського кінотеатру.

До робочої групи увійшли голова Чернігівської обласної ради Микола Звєрєв (керівник робочої групи) разом із своїм заступником Валентином Мельничуком (заступник керівника групи), голови постійних комісій обласної ради – Анатолій Заліський та Валерій Зуб, начальник управління комунального майна обласної ради Володимир Сидоренко, директор комунального підприємства «Чернігівкіно» Чернігівської обласної ради Олександр Мельник, уповноважена від трудового колективу, адміністратор кінотеатру імені М. Щорса Тетяна Мишук, директор Державного архіву області Раїса Воробей, секретар Чернігівської міської ради Владислав Кухар, голова Чернігівського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василь Чепурний, а також керівники та відповідальні працівники організаційного, інформаційного та юридичного відділів виконавчого апарату обласної ради.

Василь Чепурний, коментуючи обговорення у газеті «Сіверщина», відзначив, що у робочій групі не було жодного представника кіномистецтва, письменника або ж театрального діяча. При тому «всі наче погоджувалися, що було б логічно і правильно назвати єдиний відтепер комунальний кінотеатр іменем світової слави кінорежисера, нашого земляка Олександра Довженка. Проте, коли дійшло до голосування, члени робочої групи дружно проголосували за назву “Чернігів”», – написав він. На його думку, учасники обговорення «побоялися» називати іменем Олександра Довженка ще один заклад у місті, бо ж тут уже є «довженківський» театр ляльок.

Відтак, основна дискусія між учасниками робочої групи і представниками громадськості розгорнулася навколо двох запропонованих назв: «Чернігів» та «Зачарована Десна». Але й компромісний варіант, який би натякав на творчий доробок Олександра Довженка, підтримано не було. При тому, за словами Василя Чепурного, юрист Чернігівської обласної ради зазначив: «Я нє знаю, що єто такоє зачарованная Дєсна».

Чернігівський кінотеатр імені М. Щорса планують не лише перейменувати, а й перетворити на «кіно-культурний центр». За словами голови Чернігівської обласної ради Миколи Звєрєва, Кіно-культурний центр «Чернігів» має стати справжньою візитівкою як міста, так і всієї області. Для цього обласна рада зробить все від неї залежне, аби допомогти відремонтувати і модернізувати комунальний заклад, а також недопустити приватизацію будівлі кінотеатру. На перші ремонтні роботи у бюджеті Чернігівської області передбачено близько двох мільйонів гривень.

Сергій Васильєв