f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

Про становище і перспективи діяльності Національної спілки письменників України

20.12.2015

Подаємо фрагмент доповіді голови Національної спілки письменників України Михайла Сидоржевського на засіданні Правління НСПУ.

Про становище і перспективи діяльності Національної спілки письменників України

Шановні колеги!

Рік тому відбувся позачерговий з’їзд письменників, за результатами якого було обране нове керівництво Національної спілки письменників України.

Цей рік був для нас дуже непростим. Він приніс нам радощі від скромних успіхів і результатів, але ще більше приніс труднощів і проблем.

Частина цих проблем – успадковані. Інші з’явилися в силу як суб’єктивних, так і об’єктивних причин. Але жодним чином не збираюся жалітися з приводу надзвичайно складного фінансового становища, або ж кивати на попередників чи на розруху і війну, звинувачуючи когось у наших проблемах.

Мусимо самі – гуртом – подолати ці проблеми, хоч як би тяжко нам і країні не було.

Інші сценарії нами не розглядаються.

Прошу це взяти до уваги і тим колегам (а їх переважна більшість), хто в цей складний час дружньо намагається підставити плече і допомогти, а також і тим, хто норовить підставити ногу і чекає – не дочекається, коли ж все нарешті розвалиться, щоб радісно залементувати: ось бачите, без нас вони не здатні…

У відповідь скажу: не дочекаєтесь.

Бачимо, на що ви були здатні, досі розгрібаємо наслідки вашого керування Спілкою.

І ще. Всі наші кроки спрямовані на зміцнення становища НСПУ – незважаючи на те, що ситуація в переважній більшості інших національних творчих спілок є ще складнішою, ніж у нас, а деякі з них фактично ледве животіють; незважаючи на те, що увага до культури з боку нинішньої влади нічим не відрізняються, а подекуди ще й гірша, ніж за часів путінського попихача Януковича; і незважаючи на те, що триває неоголошена війна проти України, а сама держава зусиллями позанаціональних олігархів і радикалів вкупі з провокаторами загрожує перетворитися в східноєвропейське Сомалі.

Організаційні і поточні питання

Від 26 березня дотепер до Спілки прийнято 85 письменників. За цей час за вічну межу відійшло 19 членів НСПУ. Тож нині Спілка збільшилася на 66 членів НСПУ й разом із письменниками зарубіжжя (110 членів НСПУ) налічує 1973 особи.

З 26 обласних осередків НСПУ існує оперативний зв'язок із 25 організаціями. Немає контактів із письменниками Криму. Навіть Донецька та Луганська організації НСПУ не припинили своєї діяльності під час воєнних дій на Сході України й намагаються працювати за межами зони конфлікту.

При цьому зазначу, що НСПУ весь час намагається допомагати письменникам-біженцям зі Сходу України і морально, і матеріально. Чимало письменників з Донбасу й Криму час від часу мешкали й мешкають у БТП «Ірпінь». Приміром, Василь Голобородько мешкає в Ірпіні на пільгових умовах.

За останній рік у низці ОО відбулись звітно-виборні збори. 

У 2015 році головами обласних організацій НСПУ обрано:

  • Олександра Косенка (Кіровоградська ОО НСПУ) замість Василя Бондаря,
  • Наталію Кірячок (Полтавська ОО НСПУ) замість Олени Гаран,
  • Ігоря Гургулу (Львівська ОО НСПУ) замість Ярослава Камінецького,
  • Петра Коробчука (Волинська ОО НСПУ) замість Олега Потурая (який помер), Олександра Смика (Тернопільська ОО НСПУ) замість Євгена Безкоровайного (також помер). 

Також відбулись звітно-виборні збори на Закарпатті (обрано Василя Густі), в Івано-Франківську (обрано Є.Барана) і в Дніпропетровську (обрано Володимира Луценка).

У 2016 році плануються звітно-виборчі збори у Сумській організації НСПУ (листопад) та Хмельницькій ОО НСПУ.

Було зареєстровано новий Статут НСПУ. Ще раз висловлюю подяку Анатолію Гаю і головному бухгалтеру Саламасі В.А. за допомогу. Разом з тим, уже в процесі роботи з новим Статутом бачимо, що при його підготовці статутною комісією були допущені деякі незначні недогляди технічного характеру. Їх треба усунути. Пропоную повернутися до цього питання на весняному засіданні правління НСПУ. 

У травні на Чернігівщині відбулось Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій». Нинішнього року Шевченківське свято буде проходити на Сумщині. На найближчому засіданні Секретаріату, яке планується провести 17 грудня, буде сформовано, на чолі з заступником голови НСПУ В.Шовкошитним, оргкомітет з підготовки та проведення Шевченківського свята. 

На одному з недавніх засідань Секретаріату було сформовано оргкомітет для відзначення в 2016 році ювілеїв Івана Франка – 100-річчя з дня смерті і 160-річчя з дня народження. У мене була домовленість з покійним Романом Лубківським у грудні провести виїзне засідання оргкомітету у Львові. Тепер довелося скоригувати плани, повернемось до цього питання після нового року.

На засіданні Секретаріату 4 червня було ухвалено зміни в складі Секретаріату. С.Борщевський подав заяву про свій вихід з Секретаріату і Правління НСПУ. Його заява була розглянута і підтримана. А.Качан був призначений в.о. секретаря НСПУ по роботі з творчими та громадськими організаціями. О.Божко був призначений секретарем НСПУ з міжнародних відносин. 

На засіданні Секретаріату 25 червня було створено громадські ради при НСПУ з економічних питань (голова О.Гордон) і з видавничих питань (В.Даниленко).

За розпорядженням Голови НСПУ були розроблені й погоджені з юридичною службою Положення про Секретаріат НСПУ та посадові інструкції для усіх працівників апарату НСПУ.

Ще на січневому засідання Секретаріату було створено робочу групу (під керівництвом заступника голови НСПУ В.Даниленка) для перегляду складу журі літературних премій НСПУ. Переглянуто і затверджено склади журі літературних премій імені Є.Плужника, імені Олеся Гончара, «Благовіст», імені Остапа Вишні, засновано нові премії – імені Миколи Євшана – в галузі літературознавства, критики та есеїстки, «Золоті оплески» (за кращі п’єси), українсько-білоруська премія «Воїн світла» пам’яті Михайла Жизневського, спільно з Народним рухом України, планується заснувати нову премію – імені В.Чорновола, (військово-патріотична премія, спільно з Міністерством оборони). 

Непроста ситуація склалася з врученням нинішнього року премії імені І.Вільде. Львівський спонсор, який раніше фінансував цю премію, нинішнього року відмовився від своїх зобов’язань. Голова ЛОО І.Гургула обіцяв вирішити це питання і запропонувати шляхи його розв’язання на наступний рік. 

У серпні у Виноградові, що на Закарпатті, з ініціативи В.Кузана, було проведено фестиваль «Карпатський Пегас», в якому взяли участь достойна і представницька делегація НСПУ.

Також у серпні у Бучі, що під Києвом, з ініціативи В.Шовкошитного і С.Бондаренка, підтриманої мером Бучі, відбувся книжковий фестиваль «Книжкова Буча», в якому також найактивнішу участь взяли наші письменники і видавці. Планується проведення фестивалю і нинішнього року.

У вересні в Будинку письменників проведено триденний семінар «Українська література за роки незалежності» (В.Даниленко), за підсумками якого було видано науковий збірник.

Відновлено, завдяки зусиллям секретаря з молодіжних питань Лесі Мудрак, після восьмирічної перерви конкурс «Гранослов».

Зусиллями голови ПК П.Засенка і секретаря Лесі Мудрак вдалося майже розгребти завали із нерозглянутих упродовж кількох останніх років справ, які надсилалися на розгляд Приймальної комісії. Прикро, що багато людей роками чекали, коли ж надійде черга для розгляду їхньої справи. Для цього за цей рік нам довелося тричі скликати засідання Приймальної комісії.

Рішенням Секретаріату було піднято до 500 гривень розмір вступних внесків для новоприйнятих членів НСПУ. При цьому розмір щорічних внесків залишився незмінним – 100 гривень. Пільговий – 35 грн. Не виключаю, що невдовзі нам доведеться ще раз повертатися до питання про збільшення розміру вступного внеску.

Неоднозначно було сприйняте цьогорічне рішення Секретаріату що висунення творів на здобуття Шевченківської премії. Нинішнього року від НСПУ було висунуто 22 подання – всі, які були запропоновані обласними і Київською письменницькими організаціями. При цьому зазначу: зрозуміло, що далеко не всі запропоновані книжки є вартими Шевченківської премії. Зрештою, так було завжди, і тема присудження Шевченківської премії завжди перебувала і перебуває на вістрі гострої критики. Але раніше це питання голосувалось на засіданнях Президії НСПУ, якої зараз, згідно з Статутом НСПУ, не існує. Обговорення раніше відбувались формально, адже зрозуміло, що члени Президії не могли читати всіх творів претендентів. Але, принаймні, майже три десятки членів Президії якось визначалися з вибором. Тепер же зробити вибір належало шістьом секретарям НСПУ. Як вчинити? З цього приводу у нас на засіданні Секретаріату була гостра дискусія. Зрештою, четверо з шести секретарів пристали на пропозицію голови подавати на розгляд Шевченківського комітету всіх претендентів. Головна мотивація такого кроку: чи мають право шестеро секретарів, не читаючи і деяких претендентів навіть фактично на знаючи, приймати рішення, кого допускати, а кого ні до розгляду Шевченківського комітету? Вважаю, що ми зробили правильно в ситуації, яка склалася. Разом з тим, необхідно буде наступного року подумати над тим, як все-таки нам здійснювати попередній відбір. Будемо думати разом і чекати ваших пропозицій.

Рішенням Правління НСПУ 26 березня було оголошено конкурс на заміщення посади головного редактора газети «Літературна Україна». До участі в конкурсі зголосилися троє кандидатів: в.о. головного редактора С.Бондаренко, а також В.Мельник і Алла Топчій. За результатами засідання конкурсної комісії, а також розгляду цього питання на засіданні Секретаріату було вирішено рекомендувати на затвердження Правлінню кандидатуру С.Бондаренка. Між іншим, Алла Топчій, не погодившись з таким поворотом справи, оскаржила рішення конкурсної комісії і подала на мене до суду. Також триває процедура перереєстрації статуту ТОВ «Літературна Україна». 

Один із позитивних прикладів високопрофесійної роботи без метушні і галасу демонструє головний редактор Теодозія Зарівна і вся невеличка редакція журналу «Київ». Дякую пані Теодозії за сумлінну роботу і сподіваюсь, що журнал продовжить славні традиції, закладені ще Володимиром Дроздом і продовжені його наступниками Петром Перебийносом і Віктором Барановим.

Нас непокоїть ситуація з львівським журналом «Дзвін». На клопотання керівництва редакції НСПУ погодилась на те, щоб передати всі повноваження щодо журналу від видавництва «Червона калина» видавництву «Апріорі» пана Николишина. Але на сьогодні питання зависло і потребує вирішення. 

Необхідно вирішити питання з журналом «Березіль», який нинішнього року припинив вихід. Редакція цього журналу займала чотири кімнати в харківському Будинку творчості письменників. У мене була розмова з головним редактором В.Науменком і прохання звільнити дві кімнати, адже решти двох кімнат за теперішніх умов цілком достатньо для редакції. Прикро, але замість порозуміння пан Науменко зайняв категоричну позицію. Після того як Харківська Обласна організація зайняла цих дві кімнати і вони були здані в оренду, пан Науменко припинив вихід журналу, звинувативши в цьому керівництво Спілки, а сам розтиражував оголошення про те, що шукає наступника на посаду головного редактора «Березоля». Нещодавно у мене була розмова з відомими літературним критиком з Харкова Ігорем Бондарем-Терещенком, який виявив готовність очолити журнал. Найближчим часом планую поїхати в Харків, щоб на місці порадитися з колегами і вивчити можливості для відновлення виходу славного журналу «Березіль».

Для консультування голови НСПУ і координації дій рішенням Секретаріату було призначено (на громадських началах) радниками голови НСПУ досвідченого економіста, члена НСПУ А.Чубинського (з економічних питань) і нашу колегу Анну Багряну (в балканських країнах). 

На початку року було створено військово-патріотичну комісію НСПУ (голова А.Гай). Для поранених бійців Київського військового шпиталю в НСПУ зібрали бібліотечку творів українських письменників. Крім того, було чимало адресних акцій у Білій Церкві, у Львові та інших містах України. У Львові письменники навіть створили для бійців, що воюють на сході України фронтову газету, що регулярно надходить на передові рубежі наших бійців в АТО. НСПУ влаштовувала кілька благодійних акцій: концертів для військових, що перебувають в зоні АТО, виступів письменників у військових шпиталях, благодійних марафонів зі збиранням коштів та книжок для бійців АТО. Наприклад під час двогодинної акції в конференц-залі НПБУ для поранених воїнів, що перебувають на лікуванні в Київському військовому шпиталі було зібрано понад 10000 грн. З 9 по 15 жовтня 2015 року з ініціативи військово-патріотичної комісії НСПУ відбулася декада української літератури у Збройних Силах України. До Дня українського війська 14 жовтня 2015 року у військових частинах ЗСУ та з'єднаннях Чорноморського Флоту висадився письменницький десант. На Донеччині під керівництвом голови ВПК НСПУ Анатолія Гая та заступника голови НСПУ Володимира Шовкошитного у військових частинах виступили наші колеги: Микола Скрипець, Михайло Лукинюк, Олександр Хоменко, Сергій Шевченко та Олександр Драндар. В Одесі письменницька група на чолі з Іваном Драчем у складі Василя Василашка, Олекси Микитенка, Олександра Гордона та Олександра Косенка відвідала й виступила упродовж кількох днів перед моряками-чорноморцями. Підсумовуючи враження від поїздки письменників у військо, 23 жовтня 2015 року у Головному управлінні Міністерства оборони України по роботі з особовим складом відбулася тепла ділова зустріч керівництва ВПК НСПУ із заступником Міністра оборони генерал-лейтенантом Іваном Чубенком та генералом Сергієм Кропивченком.

[...]

Шановні колеги, це був лише побіжний аналіз нашого господарства. Насправді проблем значно більше – фінансових, майнових, організаційних, кадрових... Мусимо їх вирішувати – гуртом. Щиро сподіваюсь на вашу довіру і підтримку.

Голова НСПУ Михайло Сидоржевський,
3 грудня 2015 року 

Більше про соціальні питання, видавничі проекти, діяльність обласних організацій, міжнародну діяльність, майнові та фінансові проблеми НСПУ читайте тут>>>.