f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

На зйомках українського кіно

28.08.2016

5 фільмів, робота над якими триває саме зараз.

Катерина Сліпченко, Zaxid.net

Чого може очікувати український глядач найближчим часом? Які вітчизняні фільми з’являться у кінотеатрах? Zaxid.net вирішив поцікавитись тим, що відбувається на знімальних майданчиках і чим займаються українські кінематографісти замість літніх відпусток. Ми відібрали п’ять найцікавіших проектів, робота над якими триває саме зараз.

Сторожова застава

Режисер – Юрій Ковальов, продюсери – Єгор Олесов, Юрій Прилипко, сценаристи – Сашко Дерманський, Ярослав Войцешек, оператор – Юрій Король.

«Сторожова застава» – український пригодницький фільм-фентезі, знятий Юрієм Ковальовим за мотивами однойменної книги Володимира Рутківського. Фільм розповідає про сучасного школяра Віктора, який через загадковий портал часу потрапляє у минуле – на тисячу років назад. Зустрівшись з трьома безстрашними воїнами Олешком, Іллею та Добринею, Вітя не тільки потрапив в епіцентрі боїв між половцями і русичами, але і сам став до бою.

Повідомляється, що знімальний процес тривав два роки, було задіяно півтори тисячі фахівців. Всього було 58 знімальних змін. Також спеціально була побудована дерев'яна фортеця часів Київської Русі, створені півтори сотні унікальних костюмів, розроблені спеціально для зйомок технології.

Зйомки фільму проходили в таких місцях, як українські Карпати і Скелі Довбуша, Коростишівський кар’єр, таємничі озера і болота, майданчик кіностудії, де були збудовані масштабні декорації «Сторожової застави».

Для режисера Юрія Ковальова картина є дебютною у повнометражному кіно. Крім українських глядачів, фільм побачать відвідувачі кінотеатрів у Франції та інших країнах.

Прем’єра стрічки в Україні відбудеться 22 грудня 2016 року.

Червоний

Режисер – Заза Буадзе, автор сценарію – Андрій Кокотюха, продюсер – Володимир Філіппов, оператор – Олександр Земляний.

Сюжет фільму «Червоний» за романом Андрія Кокотюхи розповідає про те, як в один з таборів ГУЛАГу приходить новий етап. Серед новоприбулих в’язнів опиняється колишній командир УПА Данило Червоний на якого чекає не лише тяжка робота, знущання начальства та протистояння із «чорною мастю», але й міцна підтримка побратимів. Разом вони не тільки змінять табірний порядок, а, врешті-решт, піднімуть повстання.

Саме у Кривому Розі було знайдено місце для головної локації фільму – табору. Символічно, що ця декорація розташована неподалік від урвища, яке відоме як «Провал СРСР», й яке так само слугуватиме місцем дії персонажів фільму. Загалом фільм знімався у трьох регіонах – Кривому Розі, Одесі та на Волині. Під Луцьком відзняті епізоди боїв УПА з німцями, та протистояння українських патріотів та НКВС.

Роль командира УПА Данила Червоного зіграв львівський актор театру імені Леся Курбаса Микола Береза (на фото), відомий як виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Брати. Остання сповідь» (режисер Вікторія Трофіменко). Також у картині знявся актор того ж театру Олег Стефан. У масовці задіяні місцеві мешканці.

Загальний бюджет стрічки складає ?20 млн., половина з яких це державні кошти. Інші 50% це внески ко-продюсерів, партнерів та приватних інвесторів.

Фільм має вийти у прокат 14 жовтня. Згодом, можливо, він стане і телесеріалом.

Її серце

Режисер – Ахтем Сеїтаблаєв, продюсер – Іванна Дядюра, оператор – Андрій Лісецький.

Зйомки «Її серця» відбувалися у Грузії. Ця країна «грає» в картині роль анексованого Криму.

Головна героїня фільму – вісімнадцятирічна кримськотатарська дівчину Саїде. Режисер фільму Ахтем Сеїтаблаєв наголосив: «Особливість описаної у фільмі історії полягає в тому, що Саїде врятувала понад 90 дітей-сиріт, більшість з яких була євреями, двічі. Спершу – від нацистів, видаючи дітей за кримський татар, а вдруге – від військ НКВС, які здійснювали депортацію кримських татар у 1944 році, довівши, що діти – євреї».

Кінофільм «Її серце» є переможцем 7-го конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно і створюється за його підтримки. Бюджет фільму становить ?31 млн., а частка державного фінансування – ?10 млн., 7 з яких вже сплачено. Решта, згідно з чинним законодавством, буде сплачено після завершення продукту.

Режисер наголошує: історія мешканки Бахчисарая Саїде Арифової – лише основа для художньої оповіді, у сценарії будуть об’єднані кілька схожих подій часів Другої світової війни. За задумом постановника, персонажів-німців гратимуть актори з Німеччини та Австрії, кримських татар – кримські татари, українців і росіян – актори цих національностей. І кожен буде говорити своєю мовою. Після завершення зйомок буде зроблено український дубляж стрічки.

«Ми будемо намагатися створити максимально широку фестивальну історію для нашого фільму і подавати його, в першу чергу, на фестивалі класу "А", зокрема на Берлінський. З цією творчою командою і такою драматургією ми мріємо про те, що наша історія буде цікава, зокрема, і для фестивалів», – говорить режисер.

Вихід картини в прокат планується на осінь 2017 року.

Бобот

Режисер – Максим Ксьонда, автор сценарію – Іван Тімшин, продюсер – Олексій Москаленко, композитор – Олег «Фагот» Михайлюта.

Режисер Максим Ксьонда знімає фантастично-пригодницький фільм «Бобот». Це розповідь про двох дітей, які починають розуміти своє місце у світі, відчувати, що від них залежить життя інших та вони можуть все змінити, але для цього треба побороти в собі страх, байдужість, ненависть. 12-річному хлопчикові доводиться зазирнути у неймовірний світ, який завжди був поряд. Під час своїх пригод він зустрічає фантастичних істот, добрих друзів та перше кохання. В певний момент від нього залежить не тільки доля його друзів, а й усього світу.

Історія про Бобота була задумана майже п’ять років тому. «Електрична будка», яка вирішила мандрувати Україною, стала «героїнею» кліпу ТНМК «Новина». Тепер ідея розвинулась у повнометражний фільм.

У фільмі, крім дітей і Бобота – ходячого трансформатора, схожого на людину, який допомагає людям рятувати світ, є й інші цікаві персонажі – божевільний професор, ворон, що розмовляє, інші трансформатори та «люди, вдягнуті як інопланетяни, що маскуються під бомжів».

Частка державного фінансування фільму становить ?10 млн. Загальний бюджет фільму – ?20 млн.

Закінчення зйомок «Бобота» планується на середину осені, сам фільм хочуть презентувати до кінця наступного року.

Донбас

Режисер – Сергій Лозниця, продюсер – компанія «Артхаус Трафік».

Знаменитий режисер Сергій Лозниця працює над картиною «Донбас». Він вважає, що саме вона дозволить розгорнути широку дискусію на цю тему у міжнародній спільноті.

На його думку це фестивальне кіно, яке дозволить серйозно поговорити про проблему Донбасу та підняти цю дискусію у міжнародній спільноті, яка знає про ситуацію лише з неправдивих новин. 

За словами режисера цей фільм є логічним продовженням та розвитком тем, закладених у стрічці «Щастя моє». «Знімати ми будемо на прикордонній території, де під шкірою відчувається наступ цього всього. Модель того, як захопили владу у 17-му році більшовики, ясніше за все видно на Донбасі. Донбас – це не регіон, це поняття, і це стало можливим тому, що кримінальні відносини там – основа життя, і у багатьох людей, що там живуть, немає грунту під ногами», – розповів Сергій Лозниця.

Нагадаємо, фільм «Щастя моє», дія якого відбувається у пострадянській глибинці, був першим повнометражним фільмом, який представляв Україну на Каннському кінофестивалі. Загалом у фільмографії Сергія Лозниці – 17 документальних картин та 2 ігрові, відзначені численними нагородами.

Проект розрахований на бюджет у ?41,6 млн., з них держава надає ?16,7 млн. Проект також подається до багатьох приватних та публічних фондів підтримки кінематографу.

Фільм має вийти у 2017 році.

(Зазначимо, що роботу над стрічкою ще не розпочато, адже нині Сергій Лозниця опікується зніманням іншого фільму – драми «Лагідна» за мотивами твору Федора Достоєвського. – НСКУ).

Катерина Сліпченко, Zaxid.net, 26 липня 2016 року