f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Фільмар. Кіномапа Одеси

20.07.2019

Стартував проект, що має об’єднати всю інформацію про одеський кінематограф. Інтернет-видання “Фільмар” включає сучасні статті від провідних кінознавців, архівні матеріали та карту з кінолокаціями, що дозволяє порівняти кадри з фільмів та фотографії місць, де вони були зняті, зроблених за допомогою спеціальної технології, що точно відтворює ракурс фільмування.


Презентація проекту пройшла 15 липня у форматі екскурсії культовими кінолокаціями Одеси на електрокарах. Гості дізналися більше про режисерів, що знімали в Одесі та історіями про знімання й культові фільми від кінознавця Володимира Войтенка. А автор “Фільмаря” Ігор Іванько розповів про проект та місця, на яких знімалися відомі українські фільми:“Одна річ — прочитати текст, наприклад, “Довженко працював в Одесі”, а інша — прийти на ту саму точку і побачити що саме тут, на цьому місці стояв він і знімав. Але через сучасну ситуацію із забудовою історичний вигляд Одеси опинився під загрозою. Схожа ситуація склалась і з фільмами, більше третини яких вважаються втраченими, а ті, що збереглися донині — не доступні в належній якості і не супроводжуються контекстом, через що важко зрозуміти їх культурну чи історичну значимість. Тому для мене цей проект — не лише про кіно, а і про місто також.”  


Олександр Довженко у фільмі "Сумка дипкур'єра"

Проект має на меті привернути увагу до кінематографа Одеси та збереженню культурної спадщини міського ландшафту. Фільмар стане місцем, де зібрана вся інформація про одеський кінематограф — в найближчих планах розширення контенту на сайті filmar.online: команда проекту готуватиме матеріали для висвітлення творчого доробку Кіри Муратової.  

Світлини з презентації & Світлини з пресконференції
Партнери: Одеський міжнародний кінофестиваль та компанія City Tours

Проект реалізовано за підтримки Українського культурного фонду

Фільмар