f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Режисер стрічки про архітектора Городецького шукатиме підтримки Польського кіноінституту

18.10.2015

Режисер і сценарист стрічки про київського архітектора Владислава Городецького Жан Даніель Захаріас подаватиме цей проект до Польського кіноінституту. Про це він розповів в інтерв'ю «Телекритиці».

Зараз стрічка спільного виробництва України та Польщі перебуває на етапі розробки сценарію. «Робочий сценарій фільму створено спільно з українським письменником, автором книги про Городецького Олександром Ільченком. Завершуватиме сценарій польський фахівець», – розповів пан Захаріас.

Така співпраця, відзначає він, сприятиме отриманню гранту чи інших джерел фінансування в Польщі.

Також Жан Даніель Захаріас розповів, що вивчає особливості польського ринку на предмет спільного виробництва з Україною. «Для отримання фінансування проект має пройти культурний тест, – каже він. – Ці спільні для копродукції цінності слід закладати ще на етапі створення кіносценарію. Приміром, Городецький в Польщі нікому не відомий. Тож ми залучатимемо персонажів із Польщі, щоби фільм був цікавий і для цієї країни».

Бюджет цього проекту, за словами режисера і сценариста, становить близько двох мільйонів євро. «Від початку бюджет фільму був запланований у розмірі трьох млн. євро. Чимало сцен ми планували знімати на Кавказі, видаючи ці локації за Південну Африку – сафарі та інші біографічні моменти з життя Городецького. А потім перейшли до іншої стратегії та більше фокусуватимемося на локаціях зйомок в Україні та Польщі».

Як розповів Жан Даніель Захаріас, у стрічці буде чимало містичних епізодів, як і сцен із життя київської богеми. «Для мене це режисерський проект, у якому хотілося б втілити цікаві ідеї», – сказав він.

Нагадаємо, про наміри зняти стрічку про Владислава Городецького стало відомо у кінці 2014 року.

Жан Даніель Захаріас – голівудський продюсер із візуальних ефектів. Співпрацював із командами таких фільмів, як «Універсальний солдат-4», «Полярний рейс», «Повелителі Салема». Виступив виконавчим продюсером стрічки Любомира Левицького «Тіні незабутих предків», яка мала успіх в українському кінопрокаті. Співпрацює із ним щодо стрічки «Грегор» (попередня назва – «Егрегор»).

«Телекритика», 12 жовтня 2015 року