f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Українська команда стрічки «Зима у вогні» висловила претензії кінорежисеру Євгену Афінеєвському

05.03.2016

Українська команда стрічки «Зима у вогні» обурена діями кінорежисера Євгена Афінеєвського, повідомляє «Детектор медіа».

Про це у своєму дописі у Facebook повідомив копродюсер стрічки Павло Донской (Павло Пелішок).

Зокрема, він звинуватив кінорежисера у тому, що той привласнив права на фільм та використовує стрічку, матеріали для якої надавали десятки українських авторів, у комерційних цілях.

Зокрема, пан Афінеєвський продав права на фільм платформі Netflix та проводить покази стрічки на платній основі. Тепер оператори, які віддали свої зйомки пану Афінеєвському на некомерційних засадах, не зможуть використовувати їх для створення власних фільмів про події Революції гідності. При цьому відео Євгену Афінеєвському вони передавали на умовах, що стрічку буде створено не для комерційного використання.

«Якщо фільм створювався на спільних матеріалах української команди, то це й має бути народним надбанням, – коментує оператор Володимир Макаревич. – Принаймні, 80% стрічки належать Україні. Фільм про Майдан має побачити якнайширша аудиторія» (раніше продюсери повідомляли, що на платформі Netfilx стрічку подивилися близько чотирьох мільйонів глядачів. – НСКУ).

Пан Макаревич, передаючи своє відео, укладав угоду з Євгеном Афінеєвським. Результатом співпраці він невдоволений. «Спочатку мова йшла про створення кінокартини Pray for Ukraine. Згодом я дізнався, що Євген Афінеєвський заснував однойменний продакшн, який на матеріалах Pray for Ukraine випустив стрічку з іншою назвою – "Зима у вогні", коментує пан Макаревич. – Мені тепер щодо правових питань нічого не ясно». А продюсер картини, редактор Ukrstream.tv Костянтин Ігнатчук додає, що у процесі створення картини режисером було засновано ще одну компанію – Afineevsky-Tolmor Production, і не виключено, що права на матеріали картини відійшли цьому правовласнику. «Всі рішення щодо стрічки, створеної спільною працею, кінорежисер приймає сам», каже пан Ігнатчук.

Як розповів продюсер, від початку ідея створення фільму належала «Спільнобаченню». До роботи над стрічкою залучили Євгена Афінеєвського. «На прохання "Спільнобачення" та пана Афінеєвського Ukrstream.tv поділився відеоматеріалом. Також ми безкоштовно дали для створення фільму офіс, відеомонтажку. На цих потужностях і здійснювалося виробництво фільму за умови створення некомерційного продукту», додає пан Ігнатчук.

Відповідаючи на запитання, які претензії він має до Євгена Афінеєвського, продюсер сказав: «Зі мною не було підписано жодної угоди про передачу прав на відеоматеріали та на використання моєї роботи і як продюсера, і як сценариста. Моє прізвище було викреслено з титрів фільму "Зима у вогні". У Pray For Ukraine я значився як сценарист і продюсер. А в цьому фільмі мене вказано лише як копродюсера. Фактично, мою роботу над фільмом "Зима у вогні" було нівельовано. Там відбувся частковий перемонтаж, змінилася графіка, але відсотків на 80 фільм відповідає першій версії».

Інші оператори відповіли «ДМ», що вивчають юридичні аспекти проекту «Зима у вогні», але коментарі про це давати ще не готові. Зокрема, Едуард Георгадзе сказав: «Я не маю претензій до Євгена Афінеєвського».

Продюсер стрічки і «Спільнобачення» Галина Садомцева у коментарі «Детектору медіа» акцентувала, що автор допису Павло Донской (Павло Пелішок) значно перебільшує і скандалізує ситуацію. «Паша надав матеріали для фільму, але в рамках цього проекту співпрацював місяць, тоді як я – два роки», – говорить пані Садомцева. Щодо висловленого у цьому дописі обурення тим, що Павло Донской не отримав обіцяне Євгеном Афінеєвським запрошення на церемонію вручення «Оскара», пані Садомцева зазначила: «Вирішуючи, кому надати запрошення, представники Американської кіноакадемії виписали іменний квиток на посла України, який представляв фільм. В результаті, на урочистій церемонії фільм представляли ті, хто працював над ним від початку і до кінця. А Паша вирішив, що йому зумисне відмовили в участі в церемонії, і влаштував скандал».

Копродюсери Павло Пелішок та Юрій Іванишин прибули до Лос-Анджелеса зі сходу України, де вони беруть участь у бойових діях. Про те, що їм не дістанеться запрошень, продюсери стрічки дізналися за кілька годин до початку церемонії.

Також Галина Садомцева підкреслює, що незгодна з претензіями операторів до Євгена Афінеєвського: «Спочатку всі говорили, що готові зробити все заради створення фільму про Майдан. А потім Ukrstream.tv виставив кінорежисеру чималий рахунок, а оператори почали піднімати питання про авторські права».

Самі представники Ukrstream.tv відзначають, що претензії до режисера вони почали висловлювати, коли дізналися, що права на нього придбала компанія Netflix. Також, як зазначає Павло Донской (Павло Пелішок), режисер нібито заробив «чималі кошти» на комерційних показах фільму. 

Відповідаючи на запитання щодо подальшого розвитку ситуації, Костянтин Ігнатчук каже: «Ми захищатимемо свої права. Яким чином, саме радимося і вирішуємо, якою буде стратегія – чи подаватимемо до суду, чи дійдемо мирової угоди».

«ДМ» звернувся з запитаннями до Євгена Афінеєвського та очікує на коментарі.

У стрічці «Зима у вогні» подано історії учасників Революції гідності. Це перша робота, створена за участі українських кінематографістів, що висувалася на здобуття «Оскара» у номінації «Найкращий документальний фільм».

Виробниками стрічки є Afineevsky-Tolmor Production, Campbell Grobman Films, Netflix, Passion Pictures, Pray for Ukraine Production, Rock Paper Scissors, SPN Production, UkrStream TV.

Дистрибутор – Netflix. 

Після запуску Netflix в Україні на початку січня протягом місяця українці мали можливість переглянути стрічку «Зима у вогні» (та всю доступну в Україні фільмову бібліотеку Netflix. – НСКУ) безкоштовно – в рамках акції для користувачів сервісу.

«Детектор медіа», 4 березня 2016 року