f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

22 вересня – круглий стіл КМДА та Української кіноасоціації «Столиця України – столиця кіно»

30.08.2016

22 вересня 2016 року в рамках Kiev Media Week відбудеться круглий стіл «Столиця України – столиця кіно» за участі Київської міської державної адміністрації (КМДА) та Української кіноасоціації.

Захід відбудеться в Колонному залі КМДА за підтримки київського міського голови Віталія Кличка.

Круглий стіл спрямований на те, щоб налагодити співпрацю між кіноіндустрією, місцевою владою, приватним бізнесом і громадськістю.

Метою круглого столу стане ініціатива створення міської кінокомісії, завдяки якій має спроститися видача дозволів для зйомок у Києві. Кінокомісія також займеться залученням інвестицій і просуванням міста Києва як перспективної локації для зйомок міжнародних проектів.

Кінопродюсер Максим Асадчий (Pronto Film) каже, що в середньому продакшн-компанія під час зйомок реклами витрачає на проживання іноземних фахівців на місяць близько 3-5 тис. євро. Під час зйомок фільму бюджет набагато більший, бо приїжджає близько 25-30 осіб на 30-50 днів, а середня вартість проживання людини – 100 євро на день.

Допомогти розширити список іноземних студій і продюсерів, готових знімати в Києві, мають такі заходи, як запровадження пільг для кіновиробництва, повернення частини кваліфікованих витрат, витрачених у місті, спрощення дозвільних процедур і наявність єдиного вікна для подачі заявки на дозвіл зйомок у Києві.

Для прикладу, в Європі нині працюють 45 кінокомісій/фондів з 12 країн-членів ЄС, а також Норвегії та Швейцарії. Завдяки таким організаціям отримати дозвіл на зйомку в конкретному місті можна за кілька днів, а вартість знімального дня завдяки дотаціям і пільгам стає доступною навіть для невеликих продакшнів.

Учасниками круглого столу з боку КМДА стануть заступник голови КМДА Олексій Рєзніков, керівник управління туризму КМДА Антон Тараненко і керівник робочої групи Антикорупційного ради при Київському міському голові Андрій Мірошниченко.

Сторону кіновиробників представить Українська кіноасоціація.

Також на круглий стіл запрошені закордонні фахівці: керівник кінокомісії в Кракові Даріуш Носаль (Dariusz Nosal) і директор виробництва найбільшої кіностудії FilmCamp (Норвегія) Свейн Андерсен (Svein Andersen).

До участі в круглому столі запрошуються зацікавлені представники київської влади всіх рівнів, працівники кіновиробництва, журналісти, міські активісти, представники HoReCa і суміжних бізнесів, представники інших регіонів України.

Відкрита безкоштовна реєстрація на участь в круглому столі. Реєстраційну форму можна заповнити тут>>>.

Контакт для преси: Ольга Боровських, o.borovskykh@mrm.ua, (044) 459 46 10.

За офіційною інформацією