f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Національною радою реформ схвалено створення Українського культурного фонду

02.09.2016

На засіданні Національної ради реформ було схвалено рішення про створення Культурного фонду України, повідомляє Міністерство культури України.

Концепцію проекту Закону України «Про Культурний фонд України» презентували міністр культури України Євген Нищук і заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків. 

Євген Нищук під час свого виступу зазначив, що в представленій презентації Концепції проекту Закону України «Про Культурний фонд України» прописана програма дій – нових для держави. 

«Для багатьох словосполучення «державна політика у сфері культури і мистецтва» все ще асоціюється з ідеологічним патерналізмом, радянською системою та цензурою. Але ми, як учасники цих процесів, прагнемо систематизувати роботу з реформування життя, переосмислити механізми взаємодії державного та недержавного секторів. Доля подарувала мені можливість тривалої практичної діяльності в сфері культурі саме в недержавному її секторі, а тому я на собі роками відчував певну несправедливість, знаю ситуацію з середини і саме ці речі прагну змінити, – сказав під час презентації Євген Нищук. – Зараз ми пропонуємо прописану програму дій – нових для держави. Адже багато яскравих подій сучасної культури та мистецтва дотепер не мали належної державної підтримки, а саме вони впливають на розвиток суспільства». 

Окремо міністр культури зупинився на поточному стані у сфері культури та навів приклади культурних проектів недержавного сектору. Він також зазначив, що Концепція Українського культурного фонду та відповідний законопроект були розроблені робочою групою у складі експертів і фахівців у сфері культури і мистецтва, представників Мінкультури, Кабінету Міністрів України та фахівців Адміністрації Президента України.

Створення Фонду має сприяти модернізації та підтримці українського мистецтва, відповідних умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості й суспільства, забезпечення широкого доступу до культурних надбань, підтримки культурного різноманіття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. 

«Фокус діяльності запропонованого Фонду має бути на культурі та мистецтві. Саме це відрізняє його від інших вже зареєстрованих законопроектів. Фонд має бути самостійним у прийнятті рішень у своїй сфері. А також необхідно чітко визначити важелі впливу на його політику з боку органів державної влади. Ми маємо на меті кардинально змінити методи взаємодії з мистецьким середовищем. По суті – це втілення декомунізації в сфері культури», – відмітив Євген Нищук. 

Він також зазначив про необхідність залучати до відбору культурно-мистецьких проектів виключно представників висококваліфікованого експертного середовища і сформувати  високий рівень довіри до Фонду з боку потенційних донорів і меценатів. 

Також в рамках презентації на Раді Реформ було запропоновано систему управління Фондом, яка забезпечуватиме збалансованість політики та прозорість його діяльності, означено що органами управління Фонду буде Наглядова рада, Дирекція та Виконавчий директор. 

При цьому Наглядова Рада, що здійснюватиме свої повноваження на громадських засадах, складатиметься із 9 осіб: 2 з яких пропонуватиме Міністерство культури, 2 – Президент, 2 – громадські об’єднання у галузі культури, 2 – заклади культури, також за посадою до неї увійде Голова Ради.

Її основними повноваженнями стануть затвердження норм та регламентів, а також напрямків використання коштів, звітів тощо. На виконавчу дирекцію фонду буде покладена функція затвердження проектів, відібраних експертною радою, а також здійснення управління поточною діяльністю Фонду.

Відбір проектів здійснюватиметься Експертними радами на професійній основі.

Джерелами наповнення фонду на нинішньому етапі стануть кошти державного бюджету, які зараз виділяються Мінкультури на фінансування заходів, а також добровільні внески фізичних і юридичних осіб, у тому числі іноземних, та інші доходи, що не заборонені чинним законодавством. 

Також законом передбачений чіткий механізм контролю за використанням коштів, зокрема: щорічний аудит рахунковою палатою (за зразком державного бюджету) та один раз на 3 роки – аудит міжнародною аудиторською компанією.

Так само передбачено систему звітності, яка забезпечуватиме прозорість використання коштів фонду. 

«Чому ця модель є кращою, навіть якщо збільшені адміністративні витрати? Тому що фонд дозволить акумулювати інші кошти, не лише з держбюджету, в тому числі закордонні. Розподіл здійснюватиметься професіоналами і прозоро. І таким чином Мінультури позбудеться невластивої йому функції – івент-агенства, визначення проектів та розподілу коштів», –відмітив Міністр.

Міністерство культури України, 30 серпня 2016 року