f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

З 8 вересня у «Кінопанорамі» – програма «Межі свободи: незалежність по обидва боки екрану»

03.09.2016

З 8 по 11 вересня 2016 року з нагоди 25-річчя незалежності України Національний центр Олександра Довженка представить у столичному кінотеатрі «Кінопанорама» ретроспективу «Межі свободи: незалежність по обидва боки екрану».

Практично одразу після проголошення незалежності української держави 25 років тому, цю знакову подію почали інтерпретувати, переважно, як подію виключно політичну. Проте, за межами офіційних сторінок історії завжди існувало звичайне людське життя, на яке новонабута незалежність також впливала.

У програму ретроспективи увійшли рідкісні та, найчастіше, забуті українські фільми ранніх 1990-х, які відображають цей період не з офіційної позиції, а показують життя пересічних українців.

Програма «Межі свободи: незалежність по обидва боки екрану» розкриває тему змін в українській культурі після здобуття країною незалежності, а кожен фільм представить глядачу історію, в якій здобута незалежність проявляється у різних формах, сюжетах і жанрах.

Покази проходитимуть о 20:30 у кінотеатрі «Кінопанорама»

Розклад показів:

8 вересня
«ШАМАРА» (1994), реж. Наталя Андрєйченко
(фільм представляють режисерка Наталя Андрєйченко і оператор Володимир Басс)

Назва фільму Наталі Андрєйченко повторює прізвисько головного персонажа Зіни. Вона – новий тип героїні для українського кіно, такий, яким, в свій час, була «маленька Віра» для радянського. Вона веде себе брутально, але в душі ховає романтичні почуття до свого чоловіка-в’язня, який одружився з нею, щоб уникнути суворого покарання за її зґвалтування. І хоча події фільму відбуваються у 1970-х роках, стиль кінорозповіді, «декорації» (в’язниця, лікарня) дають право казати, що цей фільм відображає реалії 1990-х.

9 вересня
«ЦВІТІННЯ КУЛЬБАБИ» (1992), реж. Олександр Ігнатуша
(фільм представляє режисер Олександр Ігнатуша)

Молодий чоловік після 8-річного ув’язнення повертається в рідне село вже незалежної України. Герою доводиться пристосовуватися до нових порядків у новій країні і протистояти залишкам старої системи. Наприклад, міліції, яка продовжує жити та діяти так само, як в попередніх реаліях тоталітарної та репресивної держави.

10 вересня
«РОЗПАД» (1990), реж. Михайло Бєліков
(фільм представляє співпродюсер стрічки Володимир Кузнєцов) 

Перший художній фільм про аварію на Чорнобильській АЕС, деталі якої намагається дізнатись головний герой – журналіст Олександр Журавльов. Картина розповідає не стільки про викид радіоактивних речовин, скільки про руйнування людських відносин і колапс цинічного держапарату – не дивлячись на замовчування владою масштабів і наслідків трагедії, Олександру вдається знайти істину та «звільнити» її.

11 вересня
«ВПЕРЕД, ЗА СКАРБАМИ ГЕТЬМАНА!» (1993), реж. Вадим Кастеллі 
(фільм представляє режисер стрічки Вадим Кастеллі)

Комедія розповідає про нащадка гетьмана Полуботка, який дізнається про своє козацьке походження та про скарби, які сховав його пращур у Лондоні. Тепер на нього покладена місія державного значення: забрати гетьманське золото, за яким полюють також КГБ, українська мафія, партійці та ЦРУ. Фільм є іронічною реакцією на «істеричні» спроби реставрації козацької спадщини на початку 90-х.

«Практично одразу після проголошення незалежності, остання стала трактуватися як подія політичного порядку. Культура, в ситуації, що склалася, сприймалась скоріше як декоративна рамка в нескінченній низці офіційних заходів. Ця редукція практично вихолощує весь пафос незалежності і зводить різноманітний спектр емансипативних процесів до бюрократичних практик, залишаючи за кадром потенціал епохи. За допомогою кінематографа, а саме рідкісних і дуже часто забутих українських фільмів ранніх 1990-х, ми спробуємо показати, що ж відбувалося за межами офіційного і державного пафосу на маргінесі української незалежності», – повідомив один з кураторів програми, начальник науково-програмного відділу Центру Довженка Станіслав Мензелевський.

Премєра ретроспективи «Межі свободи: незалежність по обидва боки екрану» відбулася на цьогорічному Одеському МКФ, що проходив з 15 по 23 липня.

Адреса кінотеатру «Кінопанорама»: вул. Шота Руставелі, 19.

За офіційною інформацією