f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Оголошено переможців Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів

21.09.2016

21 вересня 2016 року у кінотеатрі «Жовтень» відбулася прес-конференція, під час якої були оголошені переможці Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно, що отримають державне фінансування, повідомляє агентство.

В період з 12 по 15 вересня цього року Держкіно було проведено Дев’ятий конкурсний відбір кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів. Конкурс було проведено відповідно до Порядку, затвердженого Міністерством культури України.

Дев’ятий конкурсний відбір відзначився рекордною кількістю кінопроектів, що претендували на державне фінансування. Зокрема, під час першого етапу членами Експертної комісії були опрацьовані 172 кінопроекти. З них 90 були допущені до другого етапу, який відбувався у форматі відкритих пітчингів.

Варто відзначити, що завдяки прямій трансляції в мережі Інтернет кожен охочий мав змогу побачити процедуру пітчингів в режимі онлайн.

За результатами пітчингів, Експертна комісія з питань кінематографії 20 вересня цього року затвердила узагальнений рейтинговий перелік кінопроектів, що претендують на включення до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки.

На підставі вказаного переліку експерти рекомендували Держкіно здійснити формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2016/2017 роки, включивши до неї кінопроекти, які отримали середню оцінку не менше 35 балів включно – це 48 кінопроектів.

Також для отримання держаного фінансування продюсерам короткометражних і повнометражних проектів у сесії «Дебютні ігрові...» необхідно скоротити кошторисну вартість фільмів до одного і десяти мільйонів гривень відповідно.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко констатував, що «якість кінопроектів росте від відбору до відбору. Багато проектів мають високий рівень і перед експертами стояло важке завдання, бо те, що ми бачили, можна назвати справжньою конкуренцією».

Голова Експертної комісії з питань кінематографії Андрій Дончик зауважив: «Я надзвичайно задоволений результатами чергового конкурсного відбору. На мій погляд, раніше нам не завжди вдавалося досягнути балансу між фестивальним кіно і фільмами для широкої глядацької аудиторії. Цього разу ситуація змінилася і сучасні українські фільми зможуть зацікавити не лише вибагливих кінокритиків, але й матимуть успішну прокатну долю».

За офіційною інформацією