f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Міністр культури Євген Нищук обговорив із послом Бельгії Люком Якобсоном питання співпраці у галузі кіно

06.10.2016

5 жовтня 2016 року міністр культури України Євген Нищук провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Бельгія в Україні Люком Якобсом, повідомляє Міністерство культури України. 

У зустрічі також взяли участь голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко та відомий бельгійський кінорежисер Оліас Барко.

Міністр культури України подякував за зустріч та висловив зацікавленість у розвитку української кінематографічної сфери спільно з європейськими партнерами, зокрема з Королівством Бельгія.

«Ми надзвичайно зацікавлені в українсько-бельгійській співпраці у сфері кінематографії, наш вітчизняний кінематограф сьогодні активно розвивається, що знаходить відповідну підтримку з боку держави, – сказав Євген Нищук. – Однак є об’єктивна необхідність у співпраці з європейськими державами в частині обміну досвідом по здійсненню кіновиробництва, а також створенню копродукції з іншими країнами, переорієнтовуватись на світовий кіноринок. Я сподіваюсь, що такого взаєморозуміння ми досягнемо із Королівством Бельгія, в тому числі започаткуємо обмін виставками та концертними програмами між нашими країнами».

Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрій Артеменко висловив готовність України до створення спільних нових кінопроектів та запропонував бельгійській стороні розглянути питання з розробки та підписання окремого договору про українсько-бельгійську копродукцію.

Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Бельгія в Україні Люк Якобс висловив зацікавленість у підписанні договору про спільну копродукцію, а також поінформував українську сторону про міжнародний фестиваль культури «Європалія», який проходить кожні два роки у м. Брюссель.

Пан Посол розповів, що фестиваль «Європалія» належить до найбільших в Європі як за масштабністю і тривалістю програми, так і за популярністю серед публіки. Заходи фестивалю проводяться під патронатом глави держави-учасниці і короля Бельгії та спрямовані на ознайомлення з культурою і мистецтвом європейських країн. Окремі виставки і концерти проходять також в сусідніх державах – Нідерландах, Франції, Люксембурзі та Німеччині.

Люк Якобс висловив пропозицію присвятити наступний фестиваль «Європалія» Україні. Євген Нищук висловив зацікавленість до пропозиції бельгійської сторони та подякував за інтерес і підтримку України.

За інформацією Міністерства культури України