f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

17 жовтня – лекція «Право на жінку – право на паранджу» і показ фільму Олексія Каплера

08.10.2016

17 жовтня 2016 року, о 18:30 у Національному центрі Олександра Довженка відбудеться перша лекція кінолекторію «КУЛЬТУРФІЛЬМ: Femme Mute» – «Право на жінку – право на паранджу».

Проект «КУЛЬТУРФІЛЬМ: Femme Mute» досліджує репрезентацію жінки в українському кінематографі 1920-х – початку 1930-х років, аналізує, яким було і як змінювалось тогочасне бачення жінки, а також ставлення до ґендерного розподілу в суспільстві.

Лекторки: Марина Вороніна та Ольга Лабур
Показ: «Право на жінку» (1930) реж. Олексій Каплер 
Музичний супровід: Дмитро Пруткін (DJ-set)

Під час своєї доповіді Марина Вороніна розповість про витоки радянського фемінізму, важливим аспектом якого була профорієнтація жінки. На лекції ви дізнаєтеся, як жінки здобували медичну освіту до і після революції, чим у 1920-1930-х роках була біографія людини – формальністю чи стратегією виживання. На прикладі тандему Олексія Каплера і Миколи Бажана слухачам розкриють нюанси творчості/кон?юнктури за часів тоталітаризму. 

У своїй частині лекції Ольга Лабур запропонує спробу історичної, ідеологічної і психологічної реконструкції «духу часу» фільму «Право на жінку». Дослідниця розгляне опозиції «прогресивний»/«відсталий», «рівноправ’я»/«нерівність», «емансипований»/«дискримінований» як політичні інструменти та мовні практики. І, зрештою, розповість про долю фільму після його виходу на екрани, механізми історичної пам'яті та спеціфіку політичної кон'юнктури.

Марина Вороніна – членкиня правління Української асоціації дослідників жіночої історії, кандидатка історичних наук, доцентка кафедри історії Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди. Живе і працює у Харкові. З 2000 року досліджує жіночу та ґендерну проблематику в межах історичної антропології. Наукові зацікавлення: гендерна політика радянської влади у 1920-30-х рр., розвиток жіночого руху на початку ХХ ст.

Ольга Лабур – віце-президентка УАДЖІ, кандидатка історичних наук, доцентка, працює на кафедрі історії факультету соціології і права Національного технічного університету України «Київський політехнічний університет», заступниця директора з міжнародних зв'язків Українського центру гендерної освіти при НТУУ «КПІ». Сфера наукових зацікавлень: джерелознавство та історіографії жіночої історії ХХ століття, зокрема перших десятиліть радянської влади в Україні.

ПРАВО НА ЖІНКУ
УСРР, Українфільм (Київ), 39’
Сценаристи: Олексій Каплер, Микола Бажан
Оператор: Владімір Окуліч
У ролях: Тетяна Златогорова, Володимир Сокирко, Іван Скуратов, Тетяна Мухіна

«Право на жінку» – рідкісний приклад урбаністичного кіно в ігровому жанрі, сценарій до якого Каплер написав спільно з редактором революційного для свого часу журналу «Кіно», перекладачем і поетом-авангардист Миколою Бажаном.

Головна героїня одного дня вирішує змінити патріархальний устрій своє сім’ї – вона залишає чоловіка і разом із малолітнім сином вирушає до міста навчатися в медичному інституті. Активне студентське життя виявляється не простим із дитиною на руках. Трагічна доля сина лише переконує жінку йти далі обраним шляхом – вона стає професійним лікарем і рятує життя вже інших дітей.

Дмитро Пруткін – київський діджей та музичний колекціонер, який під час першої події «КУЛЬТУРФІЛЬМ: Femme Mute» візьме на себе роль тапера, але в сучасній інтерперетації.

Більше про захід тут>>>.

Адреса Центру Довженка: вул. Васильківська, 1.

Вхід вільний.

За офіційною інформацією