f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Пішов із життя Анджей Вайда

10.10.2016

9 жовтня 2016 року у Польщі на 91-му році життя помер видатний кінорежисер Анджей Вайда, повідомляє видання Zaxid.net.

Анджей Вайда у своєму активі мав усі можливі кінонагороди та почесні звання, зняв понад тридцять фільмів, відкрив власну кіношколу.

Анджей Вайда народився 6 березня 1926 року в місті Сувалкі на півночі Польщі, навчався у Краківській академії мистецтв, згодом вступив на режисерський факультет Лозінської кіношколи. Дебютував фільмом «Покоління» (1954), що поклав початок «польській школі кіно», визнаним лідером якої Вайда став після картини «Канал».

Починаючи з «Каналу», жертви війни та тоталітаризму показані у фільмах Анджея Вайди як трагічні. Жодного оптимізму, романтизму чи сентиментальності. Всі фільми Вайди ставали подіями всесвітнього масштабу. Такими були і «Попіл і діамант», і «Людина з мармуру», і «Людина з заліза».

Такою стала і «Катинь», де прототипом одного із героїв став батько режисера, розстріляний під час цих трагічні подій.

Фільми Анджея Вайди отримували премії «Оскар», «Сезар», нагороди Венеціанського, Каннського та Берлінського кінофестивалів.

У 1981 році його картина «Людина із заліза» була удостоєна «Золотої пальмової гілки» Каннського фестивалю. Чотири картини Анджея Вайди, «Земля обітована», «Панночки з Вілько», «Людина із заліза» та «Катинь», номінувалися на премію «Оскар». У 2000 році Вайда отримав почесний «Оскар» за внесок у розвиток кінематографа.

У вересні 2016 року Польща висунула останній фільм Вайди – «Післяобрази» – на «Оскар» в категорії «Найкращий іншомовний фільм».

Анджей Вайда, найяскравіший представник «кінематографу морального неспокою», у 2014 році був серед тих польських діячів культури, які підтримали Україну.

Zaxid.net, 10 жовтня 2016 року