f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

В Чернівцях зірвали показ документального фільму про ЛГБТ «Це гей-пропаганда»

20.10.2016

18 жовтня 2016 року у Чернівцях люди з шевронами “Правого сектору” та “Азову” зірвали показ документального фільму канадської режисерки українського походження Марусі Боцюрків “Це гей-пропаганда” (“This is gay propaganda”), повідомило Громадське радіо.

Стрічка простежує за ходом Революції Гідності та російської окупації з точки зору ЛГБТ-українців. Режисерка фільму побувала у трьох містах України у 2014 році, відстежуючи вплив російського “закону про гей-пропаганду” в окупованих Росією регіонах України.

За кілька хвилин до показу в центр сучасного мистецтва “Бункер”, де мали демонструвати фільм, увійшли чоловіки з шевронами “Правого сектору” та “Азову” , а також невідомі в масках. Вони в ультимативній формі заявили, що ніякого показу не буде і стали перед екраном проектору, не допускаючи до нього організаторів та унеможливлюючи показ. На чоловіках та молодих хлопцях були також гумові рукавиці.

Один із лідерів акції заявив, що вони ніяких подібних показів не дозволять, що представників ЛГБТ ні на Майдані, ні серед військових немає. І додав, що якщо організатори показу надумають провести ще якийсь захід щодо ЛГБТ, то “ви ляжете тут”.

Під час події були присутні працівники патрульної поліції Чернівців. Вони не стримували молодиків під час входу до приміщення, адже, мовляв, показ був оголошений як відкритий. Між молодиками в масках та людьми, які прийшли подивитись фільм, була штовханина.

Організаторка, соціологиня Софія Лапіна, повідомила про те, що показ переноситься. Вона також написала заяву до правоохоронних органів щодо інциденту.

На сторінці Цивільного полку “Азов. Чернівці” в мережі “Вконтакте” дії, які вчинили представники цієї організації назвали “розгон ЛГБТ шабашу”.

Вже пізно ввечері 18 жовтня видання “Молодий буковинець” повідомило, що на двох чоловіків, які прийшли на перегляд фільму, напали та нанесли удари невідомі. Як стало відомо “Громадському радіо”, вони відмовились писати заяви до поліції.

Відео “Громадського радіо”

Надія Вірна, “Громадське радіо”, 18 жовтня 2016 року

Зазначимо, що в Києві показ стрічки відбувся 11 жовтня 2016-го у Малій галереї “Мистецького Арсеналу” за участі режисерки Марусі Боцюрків.