f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

У Національній парламентській бібліотеці відбудеться вечір пам’яті Миколи Вінграновського

14.11.2016

16 листопада 2016 року, о 15:00 кіномистецька вітальня Національної парламентської бібліотеки України з нагоди 80-річчя від дня народження видатного митця, запрошує на перегляд повнометражного документального фільму режисера Петра Марусика «Микола Вінграновський».

Кінострічку було створено на Українській студії хронікально-документальних фільмів у 1993 році.

Показ відбудеться за участі українського режисера-документаліста, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Валентина Сперкача і доктора філологічних наук, професора Людмили Тарнашинської.

Під час заходу експонуватиметься книжкова виставка з фондів НПБУ «До 80-річчя від дня народження М. С. Вінграновського (1936–2004), українського поета, кінорежисера і кіноактора». 

7 листопада минуло 80 років від дня народження визначного українського поета, письменника, кінорежисера, актора Миколи Вінграновського. Його називають першим з-поміж рівних у плеяді шістдесятників.

Микола Степанович Вінграновський народився у містечку Первомайськ на Миколаївщині. Навчався у ВДІКу під керуванням Олександра Довженка. Зіграв головну роль у Довженковій стрічці «Повість полум’яних літ». Зняв фільми «Дума про Британку», «Ескадра повертає на захід», «Климко», «Слово про Андрія Малишка», «Довженко. Щоденник. 1941–1945» та ін.

Дебютував віршами у журналі «Дніпро» у 1957-му. Перша поетичнаа збірка «Атомні прелюди» з’явилась 1962 року. Автор 9 повістей і роману «Северин Наливайко». Лауреат Шевченківської премії 1984 року за вірші для дітей. Перший голова українського Пен-клубу.

Адреса Національної парламентської бібліотеки України: вул. Набережно-Хрещатицька, 1.

За інформацією Мінкультури