f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

8 грудня у прокат виходить фільм «Моя бабуся Фані Каплан» Олени Дем’яненко

07.12.2016

8 грудня 2016 року у широкий кінотеатральний прокат виходить фільм «Моя бабуся Фані Каплан» Олени Дем’яненко.

Історична картина розкриває зворушливу, а часом болісну історію життя та кохання Фані Каплан, яка стріляла (а може й не стріляла) в Леніна, що розгортається на тлі революційних подій у Російській Імперії початку ХХ століття.

Головні ролі у фільмі виконали Катерина Молчанова, Мирослав Слабошпицький, Ігор Бровін, Олексій Девотченко та гроно українських режисерів, що для них автори стрічки знайшли виразні епізодичні ролі.

Сценарій фільму написали Олена Дем’яненко та Дмитро Томашпольський, переосмислюючи куці історичні факти про Фані Каплан. Зокрема, спираючись на слідчу справу розслідування замаху на Леніна, яка довгий час була під грифом «Цілком таємно». За словами авторів фільму, із цієї справи було вирвано десять сторінок.

«Моя бабуся Фані Каплан» є переможцем 4-го конкурсного відбору кінопроектів Державного агентства України з питань кіно. Виробництво фільму здійснила кінокомпанія «Гагарін Медіа» за підтримки Держкіно.

Стрічка була представлена на багатьох фестивалях та отримала низку нагород.

Національна прем’єра фільму відбулася на 7-му Одеському МКФ, де з огляду на ажіотаж глядачів було проведено додатковий показ стрічки. Приз за найкращу акторську роботу у Національному конкурсі 7-го Одеського МКФ отримав Мирослав Слабошпицький, який зіграв Дмитра Ульянова.

Європейська прем’єра стрічки відбулася 11 листопада на МКФ у Котбусі (Німеччина) в програмі «Spectrum».

19 листопада фільм переміг у номінації «Найкращий іноземний фільм» на МКФ у Кристел Пелесі (Лондон, Великобританія).

Азіатська прем’єра фільму відбулася 27 листопада на Індійському МКФ у Гоа (Індія) у програмі «Cinema of the World».

Також на початку листопада покази стрічки з успіхом пройшли у рамках «Днів українського кіно» в Бейруті (Ліван) та в Будапешті (Угорщина).

Загальний бюджет фільму склав 21 млн. 792,2 тис. гривень. Половину цієї суми – 10 млн. 896,1 тис. гривень – виділило Держкіно.

«Зйомки цього фільму розпочалися ще до буремних і трагічних подій у нашій державі, тож вони суттєво вплинули на виробничий процес. У зв’язку з цим була призупинена робота над більшістю фільмів, які створювалися у той перехідний період. Але нам вдалося відновити державне фінансування цієї стрічки, і вона вийшла справді якісною. Отримавши низку міжнародних кінонагород, фільм починає свій шлях до українського глядача, і я дуже сподіваюся, що цей шлях буде успішним», – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко на презентації фільму, яка відбулася 29 листопада.

Планується, що «Моя бабуся Фані Каплан» демонструватиметься у 81 кінотеатрі у 30 містах України. Дистриб’ютор фільму – компанія «Вольга Україна», що вперше опікується прокатом української стрічки.

У кінотеатрах демонструватиметься спеціально підготовлена режисером кінопрокатна версія фільму. Вона є коротшою за ту, що її було представлено на фестивалях і спеціальних показах, і цілком концентрується на історії головної героїні.

Власна інформація НСКУ