f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно про початок зйомок фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги»

10.02.2017

Розпочалися зйомки повнометражного художнього фільму Ахтема Сеітаблаєва «Кіборги», повідомляє пресова служба Держкіно 9 лютого 2017 року.

 Фільм «Кіборги» став одним із переможців 8-го конкурсного відбору кінопроектів Держкіно і створюється за державної підтримки, виробництво здійснює кінокомпанія «ІДАС-ФІЛМ».

До творчої команди стрічки увійшли професійні кінематографісти: режисер – Ахтем Сеітабалаєв, продюсер – Іванна Дядюра, оператор-постановник – Юрій Король. В основу фільму ліг сценарій, написаний Наталією Ворожбит.

Вартість виробництва фільму становить 47 млн. 947 тис. 200 грн., за рахунок Держкіно – 23 млн. 973 тис. 600 грн.

Сюжет стрічки заснований на реальних героїчних подіях новітньої історії України і присвячений «кіборгам» – українським військовим, які брали участь в боях за Донецький аеропорт.

Історія розгортається протягом двотижневого чергування в аеропорту одного батальйону у вересні 2014-го. Добровольча група вперше приїжджає до гарячої точки, яку вже чотири місяці обороняють наші військові, та віч-на-віч стикається зі страшним обличчям вiйни.

На захист аеропорту стають не лише професійні військові, а й добровольчі корпуси. Це зіткнення стало початком формування нової самоiдентифiкації Громадян України. Під час та після героїчного iсторичного моменту виник силует Нової Країни та її Нових Героїв – безстрашних, готових здійснити неймовiрне заради близьких, рідних та України.

Для реалізації задуму на території знімального павільйону збудована двоповерхова декорація, яка реалістично відтворює будівлю Донецького аеропорту під час бойових дій. Більша частина зйомок фільму відбуватиметься у Києві, третина – у Чернігові. У Чернігові, зокрема, буде збудована декорація, яка відтворює злітну смугу.

Серед виконавців головних ролей багато нових імен в українському кіно, молодих талановитих акторів.

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко, «кінопроект цього фільму отримав найвищий бал у секції ігрових тематичних фільмів про героїзм воїнів, що брали участь у захисті України в роки Другої світової війни та під час проведення АТО. Внесок Держкіно у виробництво цього фільму становить рівно половину від загальної вартості – майже 24 млн. грн., 16 з яких вже виплачено. Це кіно розраховане на широку глядацьку аудиторію, тож очікуємо успішного прокату, як в Україні,  так і за кордоном».

Завершення виробництва фільму заплановане на грудень 2017 року.

За офіційною інформацією