f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Міністерство культури про документальний фільм «Переломний Момент»

19.02.2017

16 лютого 2017 року у Києві, у кінотеатрі «Україна» відбулася українська прем’єра документального фільму «Переломний Момент: Війна за Демократію в Україні» (США, Україна, 2016), присвячена річниці пам’яті Героїв Небесної Сотні, повідомляє Міністерство культури України.

Режисерами фільму виступили володар трьох премій «Оскар» (вірніше, три фільми, над якими він працював, отримали «Оскар». – НСКУ), номінант на «Еммі», почесний професор Школи кінематографічних мистецтв Університету Південної Каліфорнії Марк Джонатан Харріс та український режисер, автор фільму «Поводир», заслужений артист України Олесь Санін.

Прем’єрний показ відбувся за участі героїв та творців документальної стрічки.

Олесь Санін розповів, що під час зйомки творча група намагалася зробити фільм більш зрозумілим західному глядачеві. «Як виявилось, більшість стрічок, які ми знімаємо, є незрозумілими глядачам з іншим країн: люди не вловлюють сенс, ідею, а часом навіть не орієнтуються де точно знаходиться Україна і які в неї проблеми», – говорить Олесь Санін.

Відомий режисер Марк Джонатан Харріс також поділився своєю історією створення цієї стрічки. «Цей фільм адресований західній аудиторії. Спроба розповісти Америці та Європі історію про те, що відбувалося в Україні. Коли ми розпочинали роботу над фільмом, то думали, що він буде про майбутнє демократії в Україні. У процесі ми зрозуміли, що він також і про майбутнє демократії у Європі та світі», – розповідає Марк Джонатан Харріс.

«Переломний Момент» – це погляд на війну та революцію в Україні очима простих учасників цих подій. Серед головних героїв – дитячий театральний режисер Андрій «Богема» Шараскін, лікар Всеволод Стеблюк, рабин Натан Хазін, журналісти та інші учасники революції на Майдані, які облишили своє звичне життя заради створення більш демократичної, справедливої і незалежної держави.

«Це трагічна, але героїчна сторінка нашої історії. Час, коли за найбільші людські цінності, у ХХІ столітті, понад сотня українців поклали своє життя, загинули за Гідність та Свободу свого народу. Цю стрічку обов’язкового треба бачити, досліджувати ці події, характери, мотивацію кожної людини, щоб ця історія дійшла майбутніх поколінь, адже це надзвичайно чиста та правдива подія. Вона викликана великою щирістю та прагненням народу жити в мирі і любові і її треба доносити до якомога ширшого кола глядачів», – сказав міністр культури України Євген Нищук після перегляду фільму.

«Мільйони людей, за статистикою, пройшли через горнило подій Майдану. Чому фільм має назву «Переломний момент»? У будь-якому випадку, навіть за тих обставин, які Україна зараз переживає, через Революцію Гідності ми отримали іншу якість суспільства. Подекуди, суспільство зараз випереджає у своїй свідомості владні інституції. Як людина, яка представляє владу, я через цей фільм відчуваю власну відповідальність. Відчуваю відповідальність перед тими, хто поклав своє життя. Подібні фільми тримають в тому тонусі, який я відчував всі ті дні на Майдані. Він дуже важливий і важливо, щоб ці емоції передалися глядачам як в Україні, так і далеко за її межами», – додав Євген Нищук.

З 18 по 20 лютого 2017 року стрічку «Переломний момент» демонструватимуть українські телеканали до Дня Героїв Небесної Сотні. Вже зараз фільм демонструється на міжнародних фестивалях і кіноринках, а більше 200 університетів Північної Америки зголосилися взяти цю стрічку як учбовий матеріал до своїх бібліотек, у найближчому майбутньому планується запуск стрічки на американському телебаченні.

Світова прем’єра фільму відбулася у жовтні 2016 року на відомому документальному фестивалі США Hot Springs Documentary Film Festival. У листопаді 2016 року «Переломний момент» було визнано найкращим документальним фільмом на кінофестивалі EtCultura (Флорида, США).

Міністерство культури України, 17 лютого 2017 року