f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Міністерство культури про прем’єру стрічки «Гіркі жнива»

25.02.2017

22 лютого 2017 року у Києві відбулася прем’єра англомовної стрічки «Гіркі жнива» про Голодомор в Україні, повідомляє Міністерство культури України.

У заході взяли участь режисер Джордж Менделюк, продюсер фільму Ян Ігнатович (Канада), виконавчий продюсер Денніс Девідсон, виконавиця головної жіночої ролі актриса Саманта Баркс (Великобританія), історичний консультант фільму Людмила Гриневич.

Також прем’єрний показ відвідали Марина Порошено з дітьми, члени Уряду – перший віце-прем’єр Степан Кубів, міністр культури Євген Нищук, міністр інфраструктури Володимир Омелян, міністр аграрної політики Тарас Кутовий, міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, численні представники політичної, мистецької та кіноспільноти, зокрема, кінорежисер Олесь Санін, музиканти Тарас Чубай, Марія Бурмака, Тоня Матвієнко, Арсен Мірзоян тат інші.

Продюсер стрічки Ян Ігнатович відзначив, що тема Голодомору в Україні є надзвичайно важливою та трагічною сторінкою в історії, проте недостатньо відомою у світі.

«Розпочинаючи роботу над стрічкою, ми дуже добре усвідомлювали, що факти Голодомору в Україні невідомі на заході, тому орієнтувалися на те, щоб розповісти про цю трагедію всьому світу. Для цього ми зробили фільм в такому форматі, який був би цікавий та зрозумілий західному глядачеві. Я сподіваюсь, нам вдалося закласти у фільм справжній сенс тих подій», – сказав Ян Ігнатович.

Відомий історик, консультант фільму Людмила Гриневич зазначила, що на її думку проект вийшов надзвичайно реалістичним та зміг передати увесь біль та жах цієї трагедії для українського народу.

«Фільм буде надзвичайно корисним для перегляду у різних країнах світу, адже він змушує замислитися над нашою історією», – повідомила Людмила Гриневич.

Саманта Баркс, виконавиця головної ролі у стрічці «Гіркі жнива», поділилася з присутніми особливостями проведення знімального процесу та власними враженнями від проекту.

«Я була дуже здивована та вражена, дізнавшись про жахливі факти геноциду проти цілого народу, та що ця історія довго замовчувалася та була таємницею. Я і мої знайомі не знали про цю трагедію і, відповідно, я навіть не мала жодного сумніву в тому, що хочу стати частиною цього проекту. Це дуже важливо – розповісти правду про це всьому світові», – сказала Саманта Баркс.

Режисер фільму Джордж Менделюк розповів про особисте ставлення до трагедії, зокрема про те, чому він вирішив долучитися до створення проекту.

На його думку, нажаль, західна преса ігнорувала факт Голодомору в Україні, проте були і виключення з цієї сумної статистики.

«Не весь Захід замовчував ці страшні події, були такі знані журналісти, як британський кореспондент Гарет Джонс, який одним із перших почав доносити світу правду про жахливі дії вчинені радянською владою по відношенню до українського народу», – відзначив він.

«Завдяки цьому фільму про трагедію, яку в 30-х роках минулого століття пережив український народ, дізнаються у всьому світі. Вже відомо, стрічку покажуть у 45-ти країнах. І я тут схиляю голову перед продюсерською та режисерською групою, яка зачепила цю болючу тему для всіх українців. Також це важлива кінематографічна подія, яка створена у копродукції, коли поруч з відомими голлівудськими акторами у кадрі задіяні і українські актори, коли зйомки відбуваються в Україні, коли прокатом цього фільму займається серйозна українська дистриб’юторська компанія – це імпульс до того, щоб продовжувати роботу у напрямку спільного кіновиробництва», – розповів міністр культури Євген Нищук. 

Події, показані в цьому фільмі, сьогодні як ніколи актуальні. Перед нашою країною знову стоять тривожні виклики, та і обличчя ворога після перегляду «Гірких жнив» може видатися дуже знайомим.

«Гіркі жнива» – фільм знятий канадськими кінематографістами в Україні за участю відомих голлівудських, європейських та українських акторів.

Продюсер Ян Ігнатович та режисер Джордж Менделюк тісно співпрацювали з істориками Орестом Субтельним та Людмилою Гриневич. Також Джодж Менделюк вивчав тему за книжкою «Жнива скорботи» історика Роберта Конквеста і працею Тімоті Снайдера «Криваві землі» про вплив Другої світової війни на Україну.

Міністерство культури України, 23 лютого 2017 року