f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Фільм «Процес» про справу Олега Сенцова виходить в український прокат

29.03.2017

6 квітня 2017 року на екрани кінотеатрів виходить документальний фільм Аскольда Курова «Процес: Російська держава проти Олега Сенцова» про українського режисера Олега Сенцова, який нині перебуває в ув'язненні на території РФ.

Частина зборів від продажу квитків буде перерахована сім'ї Олега Сенцова. 

Фільм Аскольда Курова розповідає про суд над Олегом Сенцовим і спроби родини, друзів та адвокатів звільнити режисера з в'язниці. Назва стрічки – «Процес» – відсилає до кафкіанського абсурду, показуючи, як у тоталітарній державі жертвою бюрократичної машини може стати будь-яка людина.

«Іноді буває важко залишатися простим спостерігачем. Ідея фільму виросла з моєї нездатності змінити щось у темному майбутньому, яке чекало на Олега Сенцова – людини, яка всього лиш хотіла жити у вільній країні і знімати кіно. Цей фільм – можливість знайти і виявити підтримку Олегові не лише від нас, але й від багатьох людей по всьому світу», – пояснив свої мотиви зняти фільм режисер Аскольд Куров. «Процес» було вироблено за підтримки Естонії, Польщі та Чехії.

Міжнародна прем'єра фільму відбулася у позаконкурсній програмі на 67-му Берлінському кінофестивалі. Показ було організовано спільно з Європейською кіноакадемією, яка впродовж двох років закликає до звільнення Олега Сенцова. Лист із такою вимогою свого часу підписали десятки європейських кінематографістів – Вім Вендерс, Кен Лоуч, Агнешка Голланд, Педро Альмодовар та інші. Перед початком фільму пройшов флешмоб – гості прем'єри підняли таблички з хештегом #FreeSentsov.

Українська прем'єра стрічки відбулася у рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Режисер особисто представив свій фільм глядачам.

З 6 квітня 2017 року «Процес» побачать глядачі у Києві, Вінниці, Запоріжжі, Львові, Одесі, Сумах та Харкові.

Аскольд Куров – російський документаліст, випускник Майстерні документального кіно Марини Разбєжкіної. Основна тематика його робіт – проблеми прав людини і соціальні конфлікти у сучасній Росії.

Дистрибуцією стрічки опікується «Arthouse Traffic».

Офіційна інформація