f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

В Україні відбувається Фестиваль військового патріотичного кіно «Позивний Зеніт»

16.04.2017

Від 6 квітня 2017 року Україною крокує Фестиваль військового патріотичного кіно «Позивний Зеніт», в рамках якого демонструватиметься цикл документальних стрічок про АТО.

Покази фільмів заплановані у Хмельницькому, Черкасах, Житомирі, Василькові, Вінниці, Сумах, Южному, а також у Києві.

Режисерами циклу документальних стрічок «Позивний Зеніт» є Анна Мартиненко та Тетяна Кулаковська, які раніше створили документальний фільм «Воїни духу», присвячений обороні Донецького аеропорту, що 19 січня 2017 року вийшов в український кінопрокат.

За словами заступника директора КП «Київкінофільм» Лариси Зубенко, фільм «Воїни духу» демонстрували майже усі комунальні кінотеатри Києва, а його основними глядачами були школярі.

«Ми пишаємося тим, що ви робите, і ми підтримуємо фільм «Позивний Зеніт». Думаю, що ми будемо також запрошувати надалі школи і всіх вас, щоб ви виступали перед початком фільмів і розказували, як це відбувається. Бо це дуже важливо», – наводить слова Лариси Зубенко «Укрінформ».

На прес-конференції, присвяченій фестивалю, що відбулася 4 квітня 2017-го, своїми враженнями про цикл поділилися також герої стрічки, учасники бойових дій.

Зокрема, командир II ротації добровольців ПС ЗСУ з позивним «Резон» В'ячеслав Хлоп'ячий підкреслив, що бійці, які були на фронті, впізнають позиції, представлені у стрічці. Він вважає, що «Позивний Зеніт» зображує передову такою, якою вона є насправді, «очима того бійця, який туди поїхав і побачив на власні очі, які емоції отримав і як він пробує це розказати».

Командир І ротації добровольчого зведеного загону ПС ЗСУ Богдан Бондар з позивним «Санта» також нагадав про стрічку Анни Мартиненко та Тетяни Кулаковської «Воїни духу». Він розповів, що під час першого показу цього фільму у Вінниці, звідки він родом, йому довелося стояти, так багато бажаючих прийшло на перегляд.

«Війна забирає щоденно кращих людей цієї країни, і чим більше ми будемо звертати увагу і говорити про те, хто ці люди, що вони там роблять, тим, думаю, краще», – вважає пан Бондар.

Зазначимо, що у Запоріжжі свого часу на прем'єру стрічки «Воїни духу» зібралося так багато глядачів, що у глядацькій залі кінотеатру імені Довженка довелося встановлювати додаткові стільці. Частина ж глядачів, яким навіть після цього не вистачило місць, дивилися фільм про легендарний захист Донецького аеропорту стоячи.

«Воїни духу» – фільм, укладений на основі кадрів, знятих в Донецькому аеропорту його захисниками під час боїв і перепочинку між ними, і спогадів тих, хто захищав Донецький аеропорт. У стрічці використано кадри, що демонструють різні етапи оборони аеропорту, а сама стрічка розповідає про останні найбільш драматичні дні його захисту: руйнування терміналу, газову атаку і вихід українських героїв – «кіборгів».

13 березня 2017 року документальний фільм «Воїни духу» було продемонстровано в ефірі сербського телебачення на телеканалі РТВ1 в рамках культурно-просвітницького місячника українського кіно, який проводив мовник «Радіо Телебачення Воєводини».

Власна інформація НСКУ