f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

9 травня на «UA:Першому» – чотири фільми Тараса Химича

09.05.2017

9 травня 2017 року в ефірі телеканалу «UA:Перший» відбудеться показ чотирьох фільмів Тараса Химича.

О 15:50 відбудеться показ документально-ігрової стрічки Тараса Химича «Легіон. Хроніка Української галицької армії 1918–1919» (2015), яка оповідає про події 1918–1919-х років. Тоді у складі австро-угорської армії діяв окремий Український добровольчий легіон січових стрільців. Ці відчайдухи, присягнувши на вірність австрійському цісарю, все ж плекали надію на відродження власної держави… Сюжетна лінія стрічки створена на основі спогадів очевидців.

О 16:45 відбудеться показ документальної стрічки Тараса Химича «Срібна Земля. Хроніка Карпатської України 1919–1939» (2012). Після Першої світової війни Закарпаття переживало відродження національної ідентичності. На початку 1939-го, коли Європа готувалась до нової війни, боротьба за контроль над регіоном загострилась. У складних умовах політичного і військового протистояння була проголошена повна державна самостійність Карпатської України.

У фільмі поєднано розповіді очевидців, маловідомі документи, майстерно відзняті краєвиди та художні сцени. Для створення фільму було використано кадри кінохроніки кінооператора Каленика Лисюка, чехословацькі військові хроніки, а також матеріали британського журналіста Майкла Вінча та кореспондента американської газети New York Times Ен МакКормік, які працювали тоді в Карпатській Україні як міжнародні спостерігачі.

О 18:15 відбудеться показ документальної стрічки Тараса Химича «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» (2010), що оповідає про події на Західній Україні перед початком Другої світової війни, прихід радянської влади, зміни кордонів і зникнення цілих держав з карти світу.

Стрічку створено на основі архівних документів, матеріалів і спогадів свідків, представників українського, польського і єврейського народів довоєнної Галичини, які до 40-х років ХХ століття становили основний етнічний склад цього регіону. У фільмі використано кінохроніку та коментарі провідних науковців-істориків.

О 19:05 відбудеться показ художнього фільму Тараса Химича «Жива» (2016). Історична мелодрама розповідає про молоду дівчину Анну Попович (Ольга Комановська), яка, рятуючись від переслідувань МГБ, потрапляє в табір УПА. Стрічку знято за реальними подіями, які трапилися з Анною Попович у 1940-х – 1950-х роках.

Власна інформація НСКУ