f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Держкіно прийняло документальний фільм «Цимбаліст Петро»

15.05.2017

13 травня 2017 року Державне агентство України з питань кіно прийняло повнометражний документальний фільм Єлизавети Сміт «Цимбаліст Петро», визнавши його виробництво завершеним.

Кінопроект «Цимбаліст Петро» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів Держкіно.

Режисер картини – Єлизавета Сміт, продюсери – Олена Яковіцька та Максим Наконечний. Сценарій написала Єлизавета Сміт спільно з Максимом Наконечним. Операторами-постановниками були В’ячеслав Цвєтков, Христина Лизогуб та Єлизавета Сміт.

Виробництво стрічки здійснила компанія «Табор».

Зйомки проходили у Києві, Ворохті, Тернополі, Слов’янську та Краматорську.

Документальна драма «Цимбаліст Петро» розповідає про молодого музиканта з карпатського селища Ворохта, який взимку 2013-го приїжджає до Києва на Революцію Гідності грати на барикадах й спілкуватися з демонстрантами. Зіткнення із силовиками стають все жорсткішими й Петру доводиться замінити цимбали на шолом та бронежилет. Повернувшись додому, він усвідомлює, що не може сидіти, склавши руки, і їде грати свою музику для людей у щойно звільнених від окупації містах.

За словами творців картини, це не просто фільм-портрет унікальної талановитої людини, це історія молодого чоловіка, який з головою кидається у процеси й події, що охопили нашу країну. «Петро потрапив у наш об’єктив на Майдані, а героєм нашого фільму його зробили ті зміни, які з ним відбувалися», – зазначила режисер Єлизавета Сміт.

Голова Держкіно Пилип Іллєнко зазначив: «Вітаю творчу групу з успіхом, і чекаємо на фестивальну та прокатну долю стрічки».

Прем’єра фільму відбудеться вже восени цього року.  

Офіційна інформація