f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

23 травня – екслюзивний показ фільму «Тарас Трясило» у «Лірі»

22.05.2017

23 травня 2017 року, о 18:30 у кінотеатрі українського фільму «Ліра» в рамках проекту «Українське кіно 1920-х: актуальна пам’ять» відбудеться екслюзивний показ фільму «Тарас Трясило».

Історичний епос «Тарас Трясило» Петро Чардинін поставив 1926 року за однойменною поемою Володимира Сосюри (сценарій Василя Радиша) на Одеській кінофабриці ВУФКУ. Надихала його знаменита картина Іллі Рєпіна «Козаки пишуть листа турецькому султанові».

У створення фільму вагомий внесок зробили художник Василь Кричевський та оператори Борис Зевелєв і Олексій Панкратьєв.

В ролях: Тарас – Амвросій Бучма, його сестра Марина – Наталя Ужвій, кошовий Кобза – Іван Замичковський, польський магнат – Матвій Ляров.

Фільм мав великий касовий успіх – і в Україні, і за кордоном. 

Але в 1930-х критика звинуватила постановника в тому, що приділено велику увагу козацькій старшині й замало – соціальному аспектові, і, звичайно ж, недостатньо розвінчано національний романтизм. Петру Чардиніну закидатимуть натуралістичну зухвалість, ілюстративний етнографізм, театральність і навіть націоналістичні вподобання. Картину буде перемонтовано й озвучено 1937 року під назвою «Повість про гаряче серце». Копії в Україні не збереглося.

Фільм сьогодні можемо побачити завдяки Любомиру Госейку, який в Парижі знайшов копію під назвою «Татари». Це і був фільм «Тарас Трясило» з титрами французькою мовою.

Національний центр Олександра Довженка випустив фільм з титрами українською, перекладеними з французької.

Перед показом на глядачів чекає лекція від Лариси Брюховецької, головного редактору журналу «Кіно-Театр», старшого викладача кафедри культурології Національного університету «Києво-Могилянська академія», члена Правління Національної спілки кінематографістів України, керівника Центру кінематографічних студій НаУКМА. 

Придбати квитки на показ можна за посиланням>>>

Проект «Українське кіно 1920-х: актуальна пам’ять» укладено Центром кінематографічних студій НаУКМА і кінотеатром українського фільму «Ліра».

16 травня 2017-го в рамках проекту було показано фільм «Алім» Георгія Тасіна з Хайрі Емір-Заде в головній ролі.

Лариса Брюховецька розповіла про започаткування проекту: «Насамперед хочу подякувати начальнику відділу кінопрокату КП «Київкінофонд» Ларисі Зубенко за підтримку моєї пропозиції показати кілька фільмів Ялтинської та Одеської кінофабрик до 95-річчя ВУФКУ.

Моя подяка – кінотеатру «Ліра». І звичайно – глядачам!

Фільм переглянули мої студенти з НаУКМА, які слухали курс «Історія кіно». А ще слухачі радіо «Культура», які саме завдяки передачі «Україна і світ», яку веде Леся Вороніна, дізналися про цей перегляд.

Дякую і нашому кіноархіву – Національному центру Олександра Довженка, які надали чудову (в сенсі технічної якості) копію фільму.

До речі, в цьому німому фільмі, знятому в Криму 1926 року, звукову доріжку становить музика, спеціально для нього написана в наш час і виконана видатним кримсько-татарським гітаристом Енвером Ізмайловим.

Вірю, що цей перегляд, поряд з КФ «Німі ночі», який щойно завершився у Києві, став ще одним кроком до популяризації українського кіно 1920-х років, аби ширились знання та інтерес до фактично викресленого за радянських часів дуже плідного і цікавого періоду в історії нашого кіно».

Отже, 23 травня 2017-го, о 18:30 у «Лірі» – екслюзивний показ фільму «Тарас Трясило» Петра Чардиніна.

А вже 30 травня 2017 року, о 18:00 тут відбудеться показ фільму «Два дні» Георгія Стабового з Іваном Замичковським та Сергієм Мініним у головних ролях.

За офіційною інформацією