f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Автори фільму «Межа» представили Держкіно готову стрічку

12.06.2017

Експертна комісія з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно переглянула повнометражний українсько-словацький фільм «Межа», виробництво якого було завершене.

Зрежисував фільм словацький режисер Петер Беб’як, автором сценарію є Петер Балко (Словаччина), продюсерами – Ванда Адамік-Грицова (Словаччина) та Андрій Єрмак (Україна). Оператором-постановником фільму є Мартін Жіаран, лауреат багатьох міжнародних нагород за операторську роботу.

Копродукційний проект «Межа» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору кінопроектів Держкіно, а також був відзначений призом конкурсу Works-in-progress індустріальної секції Baltic Event ХХ Міжнародного кінофестивалю у Таллінні.

Стрічка створена компанією «ГАРНЕТ ІНТЕРНЕШНЛ МЕДІА ГРУП» спільно зі словацькою компанією «Wandal Production, s.r.o.».

В основу сценарію кримінального трилера «Межа» лягла реальна гостросюжетна історія, що відбулася на словацько-українському прикордонні. Вона показана крізь призму життя сімей, причетних до організованої злочинності, та відбувається влітку 2007 року.

Зйомки картини проходили на території України, Словаччини та Чехії.

У головних ролях: відомі українські актори Римма Зюбіна і Станіслав Боклан, а також Олександр Піскунов, Володимир Геляс, Макар Тихомиров та інші. Серед словацьких акторів – Емілія Вашаріова, Томаш Масталір, Крістіна Канатова, Євген Лібезнюк, Андрей Хрек, Мілан Мікульчик та інші.

Світова прем’єра фільму відбудеться у головній конкурсній програмі 52-го міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (Чехія).

Як зазначив Голова Держкіно Пилип Іллєнко: «Особливо вразили у фільмі роботи наших акторів, яких задіяно в ньому чи не більше, ніж словацьких. Прем’єра фільму відбудеться вже зовсім скоро на фестивалі у Карлових Варах, де свого часу вже відзначали українських виконавців - Лесь Сердюк у 1987 році отримав приз за найкращу чоловічу роль у фільмі «Солом’яні дзвони» режисера Юрія Іллєнка».

В український прокат «Межа» вийде вже у листопаді цього року.

Стрічка також буде представлена і на інших міжнародних кінофестивалях та вийде у світовий прокат.

Офіційна інформація