f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Автори художнього фільму «Брама» представили Держкіно готову стрічку

19.06.2017

Кінокомпанія «Директорія Кіно» представила Державному агентству України з питань кіно готовий повнометражний художній фільм режисера Володимира Тихого «Брама» (робоча назва – «Баба Пріся»).

Фільм став одним із переможців Восьмого конкурсного відбору кінопроектів Держкіно і отримав 50% державного фінансування у розмірі 8 900 000 грн.

Автор сценарію стрічки – відомий український драматург Павло Ар’є, продюсерами фільму виступили Ігор Савиченко та Дмитро Кожема. Картина є екранним втіленням відомої п’єси Павла Ар’є «На початку і прикінці часів, або Баба Пріся», що в постановках різних режисерів з успіхом пройшла на сценах українських і закордонних театрів.

Стрічка розповідає про сім’ю, що мешкає у Чорнобильській зоні відчуження. Головує у ній Баба Пріся, котра товаришує з русалками, поїдає галюциногенні гриби і якось за часів війни зарізала дванадцятьох есесівців. З нею живуть онук Вовчик і хвороблива донька Слава, яку свого часу покинув чоловік. Неочікувано їхнє розмірене життя закінчується – Баба Пріся отримує містичне попередження про катастрофу, що станеться найближчим часом.

П’єса Павла Ар’є «На початку і прикінці часів, або Баба Пріся» писалась, як документальний сценарій. Автор неодноразово їздив до зони відчуження. Жив із самоселами, досліджував їх побут, записував живу мову. Після чого з багатогодинних записів монтувалася тканина майбутнього сценарію, будувались образи героїв, які, у свою чергу, наповнювали енергією драматургію та рухали сюжет до неминучого метафізичного фіналу.

Головні ролі у фільмі виконали Ірма Вітовська-Ванца (на фото), Віталіна Біблів, Ярослав Федорчук, Дмитро Ярошенко та Дмитро Тубольцев.

Український глядач зможе побачити стрічку наприкінці 2017 року.

Офіційна інформація